آیا در مورد مالیات گردش حساب بانکی اطلاعاتی دارید؟ یا این که علاقه مند به کسب اطلاعات در مورد این نوع مالیات ها هستید؟ مالیات حساب بانکی به چه صورت محاسبه می شود؟ اصلا کدام یک از تراکنش های بانکی مشمول پرداخت مالیات می شوند؟ از طرف دیگر کدام یک از این تراکنش های بانکی از پرداخت مالیات معاف هستند؟ برای این که بتوانید ابهامات خود را در این زمینه برطرف سازید، کافیست با ما همراه شوید. ما در این مقاله به بررسی صفر تا صد مسئله مالیات گردش حساب خواهیم پرداخت.

 

مالیات گردش حساب چیست

با وجود آنکه مالیات گردش حساب بانکی نام مالیات به خود گرفته است، اما دریافت این نوع مالیات هیچ ربطی به سازمان امور مالیاتی ندارد. در اصل از نظر قانونی، دریافت مالیات گردش های حساب، اصلا در حیطه اختیارات سازمان امور مالیاتی نیست. از این رو باید این نوع مالیات را نوعی اقدام قانونی در نظر بگیریم.

با دریافت مالیات تراکنش های بانکی، قانون می توان افراد و شرکت هایی که به روش های مختلفی قصد پولشویی یا فرار از پرداخت مالیات دارند را، شناسایی کند. مالیاتی که برای تراکنش های بانکی تعیین می شود، بسته به مقدار سود نهایی اسناد، مدارک و حساب های بانکی محاسبه می گردند. پس لازم است بدانید که در خصوص گردش حساب های بانکی، سازمان امور مالیاتی هیچ نوع قانون خاصی مقرر نکرده است.

با مالیات گردش حساب و نحوه محاسبه آن آشنا شوید

نحوه محاسبه مالیات مربوط به گردش حساب

مطابق با ماده 131 قانون مالیات مستقیم، افرادی که درآمد بانکی آنها تا سقف 50 میلیون تومان باشد، باید 15% مالیات بپردازند. در حالی این میزان مالیات برای افرادی که درآمدهای بالاتر از 50 میلیون تا 100 میلیون دارند، معادل 20% خواهد بود. اگر شخصی بیش از این مقدار درآمد داشته باشد هم، باید برای تراکنش های بانکی خود 25% مالیات بپردازد.

این که مالیات گردش حساب بانکی برای اشخاص حقیقی و اشخاص حقوقی باید تا چه میزان باشد، مطابق با نرخ مصوب در ماده 131 قانون مالیات های مستقیم محاسبه خواهد شد. در صورتی که تراکنش های بانکی صورت گرفته توسط اشخاص حقوقی مربوط به فعالیت های اقتصادی آنها باشد، باید برای محاسبه مالیات گردش حساب آنها مطابق با نرخ ماده 105 قانون مالیات مستقیم عمل کرد که مثبت 25% خواهد بود.

 

سقف تراکنش بانکی یا گردش حساب برای مشمولان مالیات گردش حساب

هر چه میزان تراکنش های بانکی توسط اشخاص حقیقی و حقوقی بیشتر باشد، مالیات گردش حساب بانکی آنها نیز بالاتر خواهد بود. این دسته از افراد همواره مشمول پرداخت مالیات های سنگین می شوند، بدون آنکه قانونی پرداخت مالیات آنها را معاف کند. البته این نکته را هم در نظر داشته باشید که ما در قانون، سقف مشخصی برای انجام تراکنش های بانکی نداریم.

از این رو هر فردی می تواند بدون هیچ مانعی تا هر میزان که می خواهند تراکنش مالی داشته باشد. آنچه اهمیت دارد، این مسئله است که اگر تراکنش های بانکی انجام شده مربوط به درآمد افراد باشد، باید این مسئله توسط آنها در متن اظهارنامه ذکر شود. در غیر این صورت انکار و کتمان آنها را نشان داده و افراد مجبور به پرداخت جریمه های سنگین مالیاتی خواهند شد.

با مالیات گردش حساب و نحوه محاسبه آن آشنا شوید

مالیات گردش حساب بالای 500 میلیون

با وجود آنکه ما برای میزان تراکنش های بانکی هیچ قانونی مبنی بر تعیین سقف نداریم، اما اگر میزان تراکنش های مالی بیش از مقدار معمول باشد، باید اشخاص حقیقی و حقوقی مدارک و مستندات خودشان را به بانک ارائه کنند. این مدارک شامل علت تراکنش های بالای بانکی می شود. در غیر این صورت سازمان امور مالیاتی وارد عمل می شود تا علت بالا بودن تراکنش های مالی را مورد بررسی قرار دهد.

حساب هایی که بالای 500 میلیون تراکنش دارند، توسط بانک پیامکی مبنی بر ارائه مدارک و مستندات دریافت می کنند. این اشخاص باید در کمتر از یک ماه، مدارک خود را به بانک تسلیم کنند. در غیر این صورت حساب آنها مسدود یا معلق خواهد شد. مالیات این نوع حساب ها نیز مطابق با ماده 105 قانون مالیات مستقیم محاسبه شده و مثبت 25% خواهد بود.

 

نحوه بررسی تراکنش های بانکی جهت تعیین مالیات

اصولا تراکنش های بانکی را با هدف محاسبه مالیات گردش حساب بانکی باید مورد بررسی قرار داد. پس برای بررسی این تراکنش های بانکی، لازم است تمامی واریزی ها به حساب افراد، با دقت بررسی شود. با این حساب، باید بگوییم برای محاسبه مالیات گردش حساب، ما تنها به جمع میزان واریزی های حساب توجه می کنیم، نه به میزان برداشت هایی که از حساب انجام شده است.

به طور خلاصه باید بیان کنیم که مسئله مهم و اصلی در خصوص بررسی مالیات گردش حساب، اصل مبلغ موجود در حساب و میزان واریزی هایی است که انجام می شود. به این دلیل که واریزی ها به عنوان درآمد به شمار می روند و این همان نکته ای است که سازمان مالیاتی کشور به آن توجه می کند.

با مالیات گردش حساب و نحوه محاسبه آن آشنا شوید

چرا گردش مالی به کنترل نیاز دارد

مالیات گردش حساب بانکی مبلغ مشخصی است که باید همه مشمولان این نوع مالیات، آن را پرداخت کنند. اگر شخصی از راه قانونی درآمدی را کسب کند، باید مطابق با همان قانون نیز، میزان مالیات خود را به کشور بپردازد. این که مبدا تراکنش های بانکی از کجاست، شفافیت حساب مالی را نشان می دهد. این نوع کسب و کارها قانونی هستند؛ زیرا هیچ نوع پنهان کاری نداشته و مالیات خود را نیز به شکل قانونی می پردازند.

اگر فردی درآمدی غیر از عملکردی که دارد داشته باشد و اقدام به پنهان کردن آن نیز نماید، نشان می دهد که از نظر قانونی این نوع کسب درآمد ایراد دارد. برای این که بتوان از بروز هر نوع کلاهبرداری، قاچاق یا دیگر اقدامات غیرقانونی که درآمد بالایی دارند جلوگیری کرد، لازم است حساب بانکی ها کنترل شوند. دقیقا با کنترل گردش مالی، می توان از بروز جرم هایی چون پولشویی و فرار مالیاتی جلوگیری نمود.

 

مبلغ شاخص مالیاتی سازمان امور مالیاتی

سازمان امور مالیاتی به منظور تعیین کردن میزان مالیات گردش حساب بانکی، شاخصی را در نظر گرفته است. مبلغ شاخص تعیین شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور، معادل 5 میلیارد تومان است. مطابق با آن، حساب هایی که دارای گردش مالی بیشتری از این میزان هستند، توسط سیستم بانکی به صورت خودکار مورد بررسی قرار می گیرند. پس از بررسی خودکار توسط سیستم بانکی، اطلاعات این حساب ها به سازمان امور مالیاتی ارسال می شود.

 

مالیات گردش حساب افراد حقیقی و حقوقی

سازمان امور مالیاتی کشور، اختیار کامل در بررسی حساب بانکی افراد حقیقی را دارد. از این رو اگر شخص حقیقی تراکنش مشکوکی انجام دهد، حساب او توسط سیستم بانکی به صورت خودکار بررسی خواهد شد. پس از آن می توان دریافت که آیا این حساب بانکی مشمول پرداخت مالیات گردش حساب می شود یا خیر. در خصوص اشخاص حقوقی نیز مسئله به همین شکل است. سازمان امور مالیاتی کشور می تواند تمامی تراکنش های مالی شرکت ها را بررسی کرده و در صورت مشاهده تراکنش مشکوکی اقدام به بررسی حساب شرکت نماید.

با مالیات گردش حساب و نحوه محاسبه آن آشنا شوید

مالیات گردش حساب در سال جدید

برای مالیات گردش حساب بانکی در سال 1401 توسط سازمان مالیاتی کشور، سقف مشخصی تعیین شد. حتی میزان گردش حساب و سقف آن نیز بیان گردید. مطابق با بخشنامه سال جدید، اگر تراکنش مالی یک حساب بانکی بالا باشد، فرد مورد نظر به روش های مختلفی به بانک دعوت خواهد شد. علت این دعوت بیان دلیل بالای تراکنش های مالی ایشان است.

 

اگر دلایل فرد در خصوص بالا بودن تراکنش های بانکی مورد قبول باشد، بانک میزان مالیات گردش حساب بانکی ایشان را محاسبه خواهد نمود. در غیر این صورت، اطلاعات حساب برای انجام بررسی های بیشتر به وزارت دارایی کشور ارسال خواهد شد.

لازم به ذکر است که در سال 1401 مقرر گردید که حساب هایی با تراکنش بیش از 100 تا، اگر دارای گردش حساب بالای 35 میلیون تومان در ماه داشته باشند، مشمول تکمیل اظهارنامه مالیات گردش حساب می شوند. اما از آنجایی که تورم در کشور ایجاد شد، در بخشنامه جدید سال 1402 این قانون ملغی گردید.

 

چه تراکنش های بانکی از پرداخت مالیات معاف هستند

  • مبلغ دریافتی به منظور جبران خسارت باشد.
  • مبلغ دریافتی مربوط به حق شارژ باشد.
  • مبلغ دریافتی مربوط به قرض و ودیعه باشد.
  • تراکنش بانکی مربوط به تسهیلات بانکی باشد.
  • تراکنش بانکی بین حساب های بانکی اشخاص صورت گیرد و به درآمد مربوط نشود.
  • مبلغ دریافتی مربوط به رابط در کسب و کار باشد.
  • مبلغ دریافتی، پرداختی از سوی کارفرما باشد.
  • تراکنش بانکی بین حساب های شخصی باشد.
  • تراکنش بانکی مربوط به سهامداران و اعضای هیئت مدیره باشد.
  • مبلغ دریافتی مربوط به انتقال بین حساب های شرکا در کسب و کارهای مشارکتی باشد.
  • مبلغ دریافتی به حساب نزدیکان و وابستگان واریز شود در صورتی که توسط اداره امور مالیاتی تایید گردد که این پرداخت ماهیت درآمدی ندارد.

با مالیات گردش حساب و نحوه محاسبه آن آشنا شوید

چه موارد‌ی مشمول مالیات تراکنش ها‌ی بانکی است 

مالیات گردش حساب بانکی مشمول برخی شرایط می شود که اولین مسئله ماهیت درآمدی داشتن تراکنش ثبت شده است. به همین دلیل لازم است افرادی که دارای درآمد بوده و کسب و کار تجاری خود را دارند، برای آن حساب بانکی مجزایی تعیین کنند. این تراکنش های بانکی باید توسط آنها در قالب اظهارنامه مالیاتی تنظیم گردد.

 

حوزه‌ رسیدگی به مالیات گردش‌ حساب بر چه اساسی تعیین می شود 

برای تعیین حوزه رسیدگی به مالیات گردش حساب بانکی، باید ابتدا به محل اشتغال افراد توجه نمود. پس از آن می توان مطابق با آدرس محل زندگی و اقامت فرد، تعیین نمود که حوزه رسیدگی به مسئله مالیات تراکنش های بانکی بر عهده چه کسی باید باشد. این نکته را در نظر داشته باشید که محل شعبه بانکی به هیچ عنوان در تعیین حوزه مالیاتی حساب اشخاصی حقیقی و حقوقی تاثیرگذار نخواهد بود. تنها باید به محل اشتغال و آدرس محل اقامت و زندگی اشخاص برای تعیین حوزه رسیدگی توجه کرد.

 

چگونه مالیات گردش حساب خود را کاهش دهیم 

ممکن است برای شما هم این مسئله مطرح شده باشد که با وجود بالا بودن تراکنش های مالی، چگونه می توان مالیات گردش حساب بانکی را کاهش داد؟ باید بگوییم برای انجام این کار روش های مختلف بسیاری وجود دارد. در اصل برای کاهش دادن مالیات تراکنش های مالی عوامل مختلفی تاثیرگذار هستند که مهمترین این عوامل را باید چنین بیان کنیم:

  1. انجام کامل و بدون هیچ اشتباهی در امور حسابداری
  2. ارائه نمودن مدارک مثبت و واقعی به بانک
  3. مشاوره گرفتن از افراد متخصص در این زمینه، همچون مشاوران مالیاتی یا وکلا
  4. تهیه کردن فایل تفکیک یا آنالیز گردش های بانکی

با مالیات گردش حساب و نحوه محاسبه آن آشنا شوید

شرایط اخذ مالیات تراکنش ها‌ی بانکی

مالیات گردش حساب بانکی از اشخاصی حقیقی و حقوقی زمانی اخذ می شود که برخی شرایط وجود داشته باشد. این شرایط توسط سازمان امور مالیاتی کشور تعیین شده است و شامل موارد زیر می شوند:

  • در صورتی که حساب فرد شخصی، درآمدی و تجاری باشد.
  • زمانی که فعالیت های تجاری صورت گرفته توسط صاحب حساب، از پرداخت مالیات معاف نباشند.
  • در صورتی که جمع گردش تراکنش های بانکی فردی، میزان سقف تعیین شده گردش حساب توسط سازمان امور مالیاتی کشور را رد کرده باشد.
  • زمانی که مالیات بر درآمد توسط صاحب حساب پرداخت نشده باشد.

 

جمع بندی

حال که در مورد صفر تا صد پرداخت مالیات گردش حساب بانکی اطلاعات لازم را دریافت کردید، می توانید دریابید که برای چه برخی از حساب های بانکی باید مالیات پرداخت کنند. این مسئله توسط دولت تعیین شده است و هیچ ارتباطی با سازمان امور مالیاتی ندارد. البته در قانون مالیات های مستقیم به نحوه دریافت مالیات گردش حساب در ماده های 131 و 105 پرداخته شده است.

در صورتی که هنوز در این زمینه ابهاماتی دارید و نمی توانید متوجه شوید که برای چه میزان گردش مالی و تراکنش بانکی باید مالیات پرداخت و این که میزان پرداخت مالیات چقدر است، می توانید با کارشناسان الوند حسابان ارتباط برقرار کنید. کارشناسان و متخصصان ما به شما اطلاعات کامل را در این زمینه ارائه خواهند نمود.

برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید اینستاگرام ما را فالوو کنید سپس سوال خود را در دایرکت مطرح نمایید و از مشاوره رایگان استفاده نمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *