مالیات وجه یا مالی است که توسط شهروندان به دولت پرداخته می شود تا صرف هزینه های عمومی مثل ساخت راه، بیمارستان و … شود. بر مبنای قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، وضع مالیات و دریافت آن باید به موجب قانون باشد. از نظر بسیاری از اقتصاددانان، یکی از نشانه های اقتصاد سالم این است که دریافت انواع مالیات ها باید منبع اصلی درآمد دولت را تشکیل دهد. در همین راستا قوانین و مقررات گوناگون از جمله قانون مالیات های مستقیم، قانون مالیات بر ارزش افزوده و … به تصویب مراجع قانونگذاری ایران رسیده است. مالیات ها به دو گروه مستقیم و غیر مستقیم تقسیم می شوند.

 

مالیات مستقیم مثل مالیات بر درآمد، مالیات بر دارایی و مالیات بر ارث به صورت مستقیم از مردم دریافت می شود. در مقابل مالیات غیر مستقیم مثل مالیات بر ارزش افزوده در ضمن خرید کالا یا استفاده از خدمتی خاص پرداخت می شود. سازمان امور مالیاتی کشور مرجع قانونی محاسبه و دریافت انواع مالیات ها می باشد. این نهاد یکی از سازمان های زیر نظر وزارت امور اقتصاد و دارایی کشور است.

 

اظهارنامه مالیاتی چیست؟

 

دولت در مورد دریافت مالیات های مستقیم مثل مالیات بر درآمد و مالیات بر دارایی، مطابق با اظهارات شهروندان اقدام می کند. در واقع اصل بر صحت اظهارات شهروندان در خصوص میزان اموال و دارایی خود می باشد. بنابراین محاسبه و پرداخت مالیات مستلزم تنظیم اظهارنامه مالیاتی و تقدیم آن به اداره امور مالیاتی است. در واقع اظهارنامه مالیاتی یک فرم اطلاعاتی است که باید مولفه هایی چون میزان درآمد، مطالبات، بدهکاری ها و … بر روی آن قید شود.

 

چه زمانی باید اظهارنامه ارائه شود

در مواردی که مالیات به صورت مستقیم از شهروندان دریافت می شود، پرداخت مالیات مستلزم تکمیل اظهارنامه مالیاتی است. اظهارنامه مالیاتی توسط مودی مالیاتی یا وکیل او تنظیم می شود. منظور از مودی مالیاتی کسی است که مطابق با قانون، باید به دولت مالیات بپردازد. مودی مالیاتی ممکن است شخص حقیقی مثل بازرگانان، کسبه و وکلا باشد. همچنین بسیاری از اشخاص حقوقی مثل شرکت های تجاری و تحقیقاتی نیز به عنوان مودی مالیاتی شناخته شده و باید مالیات پرداخت کنند.

 

مالیات به اظهارنامه مالیاتی

همانطور که اشاره شد اظهارنامه مالیاتی فرمی است که توسط مودی مالیاتی تکمیل شده و به اداره امور مالیاتی تنظیم می گردد. این فرم مبنای محاسبه میزان مالیات قابل پرداخت شخص در طول سال مالی است. در گذشته این فرم به شیوه کاغذی تکمیل می شود و حضوراً به مامور اداره امور مالیاتی تسلیم می شد. در حال حاضر برای تکمیل اظهارنامه مالیاتی باید به سامانه اینترنتی مربوط به اداره امور مالیاتی کشور مراجعه نمود. هم‌اکنون کلیه مراحل تکمیل اظهارنامه مالیاتی و پرداخت مالیات از طریق این سامانه صورت می گیرد.

 

انواع اظهارنامه مالیاتی

  • اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی موضوع ماده ۱۱۰ قانون مالیات های مستقیم
  • اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی گروه اول ماده ۹۵ قانون مالیات های مستقیم
  • اظهارنامه مالیات بردرآمد اشخاص حقیقی گروه دوم ماده ۹۵ قانون مالیات های مستقیم
  • اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی گروه سوم ماده ۹۵ قانون مالیات های مستقیم
  • اظهارنامه مالیات بر درآمد املاک و مستغلات ویژه اشخاص حقیقی که درآمد املاک دارند مستند بر ماده ۵۷ و ۸۰
  • اظهارنامه مالیات انحلال شرکت طبق مانده ۱۱۴ و ۱۱۶ قانون مالیات های مستقیم

 

اظهارنامه مالیاتی چیست؟

 

جرایم مرتبط با عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی

مطابق با قوانین و مقررات گوناگون، اشخاص در ارتباط با پرداخت مالیات ها ممکن است مرتکب برخی از جرایم و تخلفات مالیاتی شوند. فرار مالیاتی، ورشکستگی به تقلب، پولشویی و کلاهبرداری به عنوان برخی از جرایم مالیاتی رایج شناخته می شوند. همچنین ممکن است جریمه های مالی به دلیل تاخیر در پرداخت مالیات و جعل نیز در این زمینه ارتکاب یابد.

 

جرایم عدم تسلیم اظهارنامه

در صورتی که یک شخص مشمول پرداخت مالیات، یا همان مودی مالیاتی از تکمیل اظهارنامه مالیاتی ظرف مدت مقرر به صورت عمدی خودداری کند، جرم عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی محقق می گردد و شخص مرتکب به پرداخت جریمه های مالیاتی محکوم می گردد. الوند حسابان در مقاله جرایم عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی به صورت کامل به این موضوع پرداخته و تمام ابعاد آن را بررسی کرده است لذا پیشنهاد می کنیم حتما این مقاله را مطالعه کنید.

 

روش ثبت و ارسال اظهارنامه های مالیاتی الکترونیکی

همانطور که اشاره شد برای ثبت و ارسال اظهارنامه مالیاتی در حال حاضر باید به شیوه غیر حضوری و از طریق مراجعه به سامانه اینترنتی اداره امور مالیاتی کشور مراجعه نمود. در صفحه اصلی سایت مزبور خدمات متعددی که در این سامانه ارائه می شود، به نمایش در می آید. تکمیل اظهارنامه مالیاتی نیز یکی از خدماتی است که در این صفحه ارائه می شود. پیش از ورود به بخش تکمیل اظهارنامه مالیاتی نخست می بایست به عنوان مودی مالیاتی در سامانه مذکور ثبت نام نمایید.

 

برای شروع وارد سایت www.intamedia.ir یا tax.gov.ir شوید و سپس روی ثبت اظهارنامه مالیاتی کلیک کنید. نوع مؤدی را انتخاب کرده و کد ملی و عبارت امنیتی را در کادرهای مربوطه وارد کنید. سپس بر روی ثبت نام جدید کلیک کنید. کدپستی و شماره همراه خود را وارد کرده و بر روی پیش ثبت نام جدید کلیک نمایید. پس از ورود به سامانه، باید بر روی گزینه ثبت اظهارنامه جدید کلیک کنید.

ما در مقاله آموزش ارسال اظهارنامه مالیاتی به طور کامل تمام ابعاد این موضوع را بررسی و آموزش آن را در اختیار شما قرار داده ایم همچنین در صورتی احساس می کنید برای تهیه و ثبت اظهارنامه مالیاتی به مشاوره یک موسسه حرفه ای نیاز دارید با کارشناسان ما در ارتباط باشید .

شماره تماس:    77651632-021 – 0992990908309123968086 

اظهارنامه مالیاتی چیست؟

 

مفاد فرم اظهارنامه مالیاتی صاحبان مشاغل گروه اول

مطابق با آیین نامه اجرایی ماده 95 قانون مالیات های مستقیم مشاغل گروه اول مالیاتی عبارتند از:

  • صادرکنندگان و وارد کنندگانی که کارت بازرگانی دارند.
  • صاحبان هتل های سه ستاره و بالاتر
  • صاحبان کلینیک های تخصصی، زایشگاه ها و بیمارستان ها.
  • صاحبان صرافی ها

مشمولین مشاغل گروه اول مالیاتی باید فرم اظهارنامه مالیاتی که تکمیل می کنند اطلاعاتی از قبیل: میزان درآمد، میزان هزینه ها از قبیل حقوق و دستمزد نیروی کار، میزان ارزش افزوده خدمات را بیان کنند.

 

مفاد فرم اظهارنامه مالیاتی صاحبان مشاغل گروه دوم

کلیه اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغلی که درآمد آن بین 18 تا 55 میلیارد ریال باشد، مشمول مشاغل مالیاتی گروه دوم می شوند. همانطور که پیداست مهمترین موضوعی که باید در اظهارنامه مالیاتی این گروه از مشاغل درج شود نیز درآمد آنان است. البته علاوه بر این مولفه، اطلاعات دیگری از قبیل نشانی محل اقامت یا مرکز شخصیت حقوقی نیز باید در اظهارنامه مالیاتی ذکر شود.

 

مفاد اظهارنامه مالیاتی صاحبان مشاغل گروه سوم

گروه سوم مشاغل مالیاتی به طور کلی شامل آن دسته از مشاغلی می شود که تحت شمول گروه های اول و دوم قرار نمی گیرند. بیشتر کسب و کارهای کوچک و مشاغل خانگی مشمول این گروه هستند. آنچه در مورد گروه های مالیاتی گوناگون تفاوت دارد، نرخ مالیاتی است که می بایست بپردازند. با توجه به این که درآمد گروه های اول و دوم نسبت به گروه سوم بیشتر است، نرخ مالیات قابل پرداخت توسط این گروه ها نیز از نرخ مالیات قابل پرداخت توسط گروه سوم بیشتر است.

 

اظهارنامه مالیاتی چیست؟

 

جمع بندی

اظهارنامه مالیاتی یک فرم رسمی است که در نظام اداری کشور برای پرداخت مالیات ها از آن استفاده می شود. مطابق با قانون مالیات های مستقیم مودی مالیاتی یعنی شخصی که مشمول پرداخت مالیات است باید در طول هر سال مالی یک بار اظهارنامه مالیاتی را تنظیم کرده و به اداره امور مالیاتی ارسال نمایند. در گذشته تنظیم اظهارنامه به شیوه حضوری بود و برای این کار معمولاً از فرم های کاغذی استفاده می شد. در حال حاضر با استفاده از سامانه های اینترنتی رسمی که زیر نظر سازمان امور مالیاتی کشور اداره می شود، مودیان مالیاتی می توانند نسبت به تنظیم و ثبت اظهارنامه های مالیاتی مبادرت نمایند.

 

در صورتی که مشمولین پرداخت مالیات از تکمیل اظهارنامه های مالیاتی ظرف مهلت قانونی مقرر خودداری کنند، ممکن است به اتهام ارتکاب جرایم مالیاتی تحت پیگرد قرار گیرند. در این صورت شخص ممکن است به پرداخت جریمه های مالیاتی و یا حتی مجازات های تعزیری محکوم شود. لذا پیشنهاد می شود مقاله آشنایی با نکات مهم در ارسال اظهارنامه مالیاتی را مطالعه نمایید.

 

موسسه الوند حسابان با حضور وکلا و متخصصین آماده ارائه انواع خدمات تخصصی در زمینه تکمیل اظهارنامه مالیاتی و … می باشند. برای ارتباط با این مجموعه و دریافت مشاوره رایگان کافی است از طریق شماره های درج شده در سایت با ما در تماس باشید.

شماره تماس:  77651632-021 – 0992990908309123968086

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *