افزایش سرمایه شرکت یکی از فرصت هایی است که مدیران می توانند از طریق آن برای جذب سرمایه استفاده کنند. البته این کار همچنین برای اصلاح ساختار مالی و به روزرسانی آنها نیز صورت می گیرد.

در واقع افزایش سرمایه شرکت یکی از مهم ترین کارهایی است که می توانید برای توسعه فعالیت و بیشتر کردن قدرت رقابت خود، آنها را انجام دهید. همچنین شرکت ها این کار را برای اصلاح ساختار مالی نیز انجام می دهند. در ادامه این مطلب با مجموعه الوند حسابان همراه باشید تا به بررسی روال انجام این کار و برخی جزئیات بیشتر بپردازیم.

 

معنی افزایش سرمایه شرکت چیست

افزایش سرمایه شرکت یکی از اصطلاحاتی است که اگر سرمایه گذار در بازار بورس بوده اید، حتما آن را شنیده اید. در این خصوص می توان یک تعریف کلی ارائه کرد که به شرح زیر می باشد:

  • پروسه ای است که شرکت برای جذب سرمایه بیشتر اقدام می کند تا بتواند با تامین بار مالی، برای افزایش تولید و توسعه فعالیت های خود اقدام کند.

مثلا اگر در بازار سرمایه فعالیت کرده باشید، مشاهده می کنید که افزایش سرمایه با افزایش تعداد سهام همراه بوده و سهامداران با خرید آنها، سرمایه جدید را تامین می کنند.

 

نکته: بسته به اینکه افزایش سرمایه به چه شکلی انجام می شود، مدل های مختلفی را از آنها را داریم. در این خصوص باید بدانید که افزایش سرمایه بسته به محل تامین منابع جدید با یکدیگر متفاوت هستند. در ادامه راجع به انواع آن صحبت می کنیم.

برای انجام هرگونه تغییرات در سرمایه شرکت، با توجه به بخش 8 و مبحث 1 قانون تجارت، باید یکسری مراحل طی شوند. نحوه انجام این کارها را نیز در ادامه ذکر می کنیم. مثلا گزارش هیات مدیره و نیز تایید بازرس و تصویب اقدامات از طریق مجمع عمومی فوق العاده، پیش نیاز و جزو شرایط افزایش سرمایه شرکت خواهند بود.

 

با توجه به قوانین در بازار بورس، شرکت ها باید حداقل 10 روز پیش از برگزاری مجموع عمومی فوق العاده، میزان افزایش سرمایه و مدل آن را اطلاع رسانی کنند. این کار در سامانه کدال انجام می شود. توجه کنید تعیین زمان انجام افزایش سرمایه شرکت برای بهره مندی از مزیت های آن توسط مدیر عامل و مدیر مالی مهم است.

افزایش سرمایه شرکت و انواع روش‌های افزایش سرمایه شرکت

چرا افزایش سرمایه شرکت رخ می دهد

قبل از اینکه نحوه درخواست افزایش سرمایه شرکت را با هم مرور کنیم، بد نیست دلایل انجام این کار را مورد بررسی قرار دهیم. در این خصوص می توان گفت:

  • توسعه فعالیت ها: تصور کنید شرکت با کسب تخصص در یک حوزه، اکنون فرصتی را بدست آورده است که می تواند خدمات بیشتری را ارائه کند. در این حالت لازم است سرمایه ای اولیه تامین شود تا اقدامات مهم برای انجام این کارها صورت گیرند.
  • افزایش بدهی: شما می توانید بدهی را با بدهی مجدد تسویه کنید. این ترفندی است که می تواند تا حدی زمان بازپرداخت را طولانی تر کند. بدهی های قدیمی با جذب سرمایه های جدید پرداخت می شوند.
  • افزایش ایمن سرمایه: افزایش سرمایه شرکت، یکی از ایمن ترین راهکارهایی است که مجموعه های بزرگ با کمک آن به سرمایه های جدید دست می یابند. برخلاف وام ها یا قراردادهایی که می توانند سودها و بهره های بالایی داشته باشند، افزایش سرمایه کمتر چنین معضلاتی را دارد.
  • ادغام و تملک
  • خرید دارایی های ثابت: بدیهی است که یک مورد از اهداف افزایش سرمایه شرکت، خرید دارایی های نو می باشد. این کار می تواند ارزش دارایی های شرکت را نیز در طول زمان افزایش دهد.
  • پروژه های جدید: شرکت ها می توانند برای راه اندازی پروژه های جدید، سرمایه مورد نیاز را از طریق افزایش سرمایه شرکت تامین کنند.

 

مزیت ها و معایب افزایش سرمایه شرکت

آیا باید از شنیدن خبر اینکه افزایش سرمایه شرکت در حال انجام است خوشحال شویم یا ناراحت؟ برای پاسخ به این پرسش می بایست با مزایا و معایب انجام این کار آشنا شد که عبارتند از:

مزیت های افزایش سرمایه شرکت:

  • فروش سهام حق تقدم که می تواند بالاتر از ارزش واقعی باشد.
  • افزایش احتمال سودآوری شرکت که می تواند در بازه زمانی میان و بلند مدت صورت گیرد.
  • افزایش سرعت در طرح های توسعه ای که می توانند منجر به افزایش تولید و سود شوند.
  • افزایش نقدینگی شرکت که می تواند بازار کار و دست شرکت برای انجام فعالیت های تجاری را بازتر کند.

در کل زمانی که سهامداران با اطمینان برای افزایش سرمایه شرکت اقدام کنند، در صورتی که از این جذب سرمایه به خوبی استفاده شود، سود دو طرفه ای نصیب آنها خواهد شد.

 

معایب افزایش سرمایه شرکت:

  • بعد از تجدید ارزیابی دارایی ها، شاهد افزایش ارزش آنها در صورت های مالی هستیم. این موضوع همچنین منجر به بیشتر شدن هزینه استهلاک می شود.
  • زیان های انباشه که می توانند در طولانی مدت ایجاد شوند. البته این موضوع برای مجموعه هایی است که راه برون رفت و برنامه ای برای استفاده از سرمایه خود ندارند.

افزایش سرمایه شرکت و انواع روش‌های افزایش سرمایه شرکت

آشنایی با روش های افزایش سرمایه شرکت

حال در خصوص معرفی انواع افزایش سرمایه شرکت می توان به موارد زیر اشاره نمود که عبارتند از:

  • افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها: در این حالت شاهد آن هستیم که ارزش دارایی های شرکت افزایش می یابند. البته این موضوع ناشی از تورم، شرایط رکودی و تعدیل قیمت ها است. این نوع روش افزایش سرمایه را می توان برای شرکت هایی که درگیر رکود هستند، قابل انجام دانست. چراکه آنها نمی توانند برای افزایش سرمایه ناشی از محل آورده نقدی یا سود شرکت اقدام کنند. این نوع افزایش سرمایه همچنین می تواند منجر به بیشتر شدن اعتبار شرکت و جذب سهامداران دیگر شود. شرکت های زیان ده هم می توانند با این نوع افزایش سرمایه برای اصلاح ساختار مالی خود و نیز دریافت تسهیلات اقدام کنند.

 

  • افزایش سرمایه از محل سود انباشته: معمولا شرکت ها، کل سودی که به دست می آورند را برای توزیع میان سهامداران صرف نمی کنند. قسمتی در حساب سود انباشته باقی می ماند. در این مدل افزایش سرمایه شرکت، نقدینگی جدیدی وارد نمی شود ولی این سود به حساب سرمایه شرکت وارد شده و منجر به بیشتر شدن سهام خواهد شد. هرچند که نقدینگی جدیدی مانند روش قبلی وجود ندارد اما ساختار مالی توسعه خواهد یافت.

 

  • افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده: یکی از بهترین روش های افزایش سرمایه برای شرکت ها است که از طریق منابع بیرونی تامین می شود. در این حالت شاهد ورود نقدینگی هستیم. مثلا زمانی که شرکت سود انباشته مناسبی نداشته و می خواهد برای توسعه طرح های خود اقدام کند، این نوع افزایش سرمایه شرکتی صورت می گیرد. در این حالت اوراق حق تقدم به سهامداران فعلی توزیع شده و برای پرداخت بهای اسمی یا فروش آن اقداماتی صورت می گیرند. برای زمانی که شرکت ها، هر برگه سهام را بیش از 100 تومان قیمت گذاری کنند، افزایش سرمایه با نام “صرف سهام” شناخته خواهد شد.

افزایش سرمایه شرکت و انواع روش‌های افزایش سرمایه شرکت

مراحل افزایش سرمایه شرکت چگونه است

در پاسخ به اینکه فرآیند افزایش سرمایه شرکت چیست، باید یک سلسله مراتب را بیان کرد. همانطور که در ابتدای متن نیز اشاره کردیم، انجام این کار یکسری پیش نیازها و روال خاص خود را دارد که عبارتند از:

  • پیشنهاد هیئت مدیره: هر نوع افزایش سرمایه شرکت‌ با تصمیم هیئت مدیره انجام می گردد. در قدم اول، هیئت مدیره پیشنهادی را برای افزایش سرمایه ارائه کرده و اطلاعیه ای را در سامانه کدال برای آن مشاهده می کنیم. این مرحله برای اطلاع رسانی به سهامداران صورت می گیرد. اگر به بخش “گزارش توجیهی افزایش سرمایه” اطلاعیه مراجعه کنید، دلایل انجام این کار و نیز مراحل زمانی آن، ارائه خواهند شد. البته این گزارش ممکن است بعد از اظهار نظر حسابرس ضمیمه و منتشر گردد.
  • تایید نظر حسابرس قانونی در سازمان بورس: با ارائه‌ گزارش مذکور، حسابرس سازمان بورس برای بررسی آن اقدام می کند. زمانی که این کار انجام شد، اطلاعیه ای با عنوان “اظهار نظر بازرس و حسابرس قانونی” را مشاهده می کنیم که در سامانه کدال منتشر می گردد. بسته به اینکه نظر حسابرس چیست، سازمان بورس برای انجام این کار مجوزی ارائه خواهد کرد.
  • ارائه مجوز افزایش سرمایه شرکت: مجوز سازمان بورس تحت اطلاعیه ای به نام “مستندات و مدارک درخواست افزایش سرمایه” در سامانه کدال درج می شود. شرکت ها با دریافت آن، تا بازه زمانی 60 روزه مهلت دارند تا این کار را انجام دهند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره های : 9909087-0992 یا 77653794-021 ارتباط برقرار نمایید و از مشاوره کارشناسان حرفه‌ای و با تجربه ما بهره‎‌مند شوید.

دیگر مراحل افزایش سرمایه شرکت

در این بازه شصت روزه، مراحل افزایش سرمایه شرکت ها را می توان در 6 مرحله دیگر هم امتداد داد که عبارتند از:

  • دعوت به مجمع عمومی فوق العاده: شرکت با ارائه اطلاعیه‌ی “آگهی دعوت به مجمع عمومی فوق‌العاده”، از سهامداران می خواهد تا طبق زمان بندی مشخص شده در این رویداد حاضر شوند.
  • تصمیم مجمع عمومی فوق العاده: پس از برگزاری رویداد، اطلاعیه ای با عنوان “تصمیمات مجمع عمومی فوق‌العاده” در کدال منتشر خواهد شد. تصمیمات و رای ها برای افزایش سرمایه شرکت، محل تامین و یکسری جزئیات دیگر نیز در آن ثبت می شوند.
  • تشکیل جلسه هیئت مدیره: مراحل افزایش سرمایه شرکت در یک جلسه از پیش تعیین شده، مشخص می گردند. البته ممکن است برای تمدید بازه زمانی نیز اقدام شود. این حالت معمولا زمانی که اختلالی در فرآیند افزایش سرمایه رخ دهد، صورت می گیرد.
  • حق تقدم خرید سهام: اگر فرض کنیم که افزایش سرمایه شرکت از محل آورده سرمایه داران باشد، اطلاعیه ای با عنوان “مهلت استفاده از حق تقدم خرید سهام” منتشر خواهد شد. شما می توانید تا 60 روز نماد حق تقدم را معامله کنید.
  • ثبت افزایش سرمایه: با اتمام زمان بهره برداری از حق تقدم، اطلاعیه ای با عنوان “ثبت افزایش سرمایه” درج خواهد شد.

افزایش سرمایه شرکت و انواع روش‌های افزایش سرمایه شرکت

جمع بندی

در این مقاله تلاش کردیم تا با معنی افزایش سرمایه شرکت ها آشنا شویم. سپس یکسری جزئیات مهم راجع به آن را بیان کردیم که می توانند شما را با فرآیند انجام این کار به صورت کامل آشنا کنند. در صورتی که شما هم به عنوان یک مدیر مالی یا مدیر عامل شرکت، سوالاتی را در خصوص این فرآیند دارید، می توانید از بخش خدمات مشاوره الوند حسابان استفاده نمایید.

 

جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره های : 9909087-0992 یا 77653794-021 ارتباط برقرار نمایید و از مشاوره کارشناسان حرفه‌ای و با تجربه ما بهره‎‌مند شوید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *