کاهش سرمایه شرکت چه معنی می دهد؟ چه دلایلی منجر به انجام این کار خواهند شد؟ کاهش سرمایه یک فرآیند تعریف شده در قانون تجارت است که هم اجباری و یا اختیاری صورت می گیرد. اینکه در چه زمانی باید آن را انجام دهیم یا نه، در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا راجع به این موضوع بیشتر صحبت کنیم.
یکی از مطالبی که در طرح اساسنامه شرکت درج می شود، شرایط و ترتیب افزایش و کاهش سرمایه شرکت است. این موضوع باید توسط مجمع عمومی فوق العاده تصمیم گیری شده و اجرایی شود. همچنین انجام آن یکسری شرایط دارد. مثلا نباید به تساوی حقوق صاحبان سهام لطمه ای وارد کند. در ادامه به طور اجمالی با این مفهوم آشنا خواهیم شد.
منظور از کاهش سرمایه شرکت چیست
کاهش سرمایه شرکت چیست؟ یکی از مفاهیمی که می بایست راجع به آن کمی اطلاعات داشته باشید، کاهش سرمایه شرکت می باشد. این موضوع بیشتر در خصوص شرکت های عام و خاص اتفاق می افتد. انجام این عمل هم به صورت اجباری و یا اختیاری است.
منظور از کاهش سرمایه، کم کردن سرمایه ثبت شده شرکت می باشد. سرمایه شرکت مبلغی تعریف می شود که ناشی از آورده شرکا بوده و برای شکل گیری این مجموعه ها الزامی است. این سرمایه در اساسنامه شرکت درج شده و با کاهش تعداد سهام کمپانی یا مبلغ اسمی سهام رخ می دهد.
عللی که می توان برای کاهش سرمایه شرکت بیان کرد عبارتند از:
- بالا بودن مبلغ در نظر گرفته شده برای سرمایه شرکت که اضافی است.
- زمانی که شرکت در مسیر ورشکستگی یا انحلال باشد.
- زمانی که سهامداران عمده و اصلی نسبت به خروجی سرمایه شان از شرکت اقدام کنند.
- پیشنهاد هیئت مدیره.
توجه کنید که کاهش سرمایه شرکت همیشه به معنای نابودی یا وضعیت وخیم شرکت یا بدهی شرکت نیست. با این حال سهامداران باید نسبت به این موضوع حساسیت داشته باشند.
نکته: به این موضوع توجه کنید که فروش بخشی از دارایی ها به عنوان کاهش سرمایه محسوب نمی شود.
انواع کاهش سرمایه شرکت و روش های آن
در خصوص انواع روش های کاهش سرمایه شرکت می توان به چند مورد مهم زیر اشاره کرد که عبارتند از:
- کاهش سرمایه اجباری: این مدل کاهش زمانی انجام می شود که شرکت به دلیل بالا بودن زیان وارده باید برای کاهش سرمایه خود اقدام کند. مطابق با قانون تجارت، شرکت ها می بایست برای انجام این کار تا مقداری که زیان دارند، مبلغ سرمایه را کمتر کنند. دلیلی که این اتفاق رخ می دهد، جلوگیری از انحلال شرکت است. این نوع کاهش سرمایه را می توان مبتنی بر ماده 141 لایحه اصلاح قانون تجارت دانست.
- کاهش سرمایه اختیاری: این مدل کاهش سرمایه شرکت سهامی برمبنای ماده 189 تعریف شده است. یکی دیگر از مدل های انجام این کار، کاهش سرمایه اختیاری می باشد. در این حالت شما دلیل انجام این کار را هدفی غیر از پرداخت زیان های خود می دانید. به عنوان مثال، زمانی که آورده وارد شده به شرکت بیش از حد نیاز است، می توان این کار را انجام داد. در این حالت شما می توانید برای برداشت سرمایه های اضافی توسط سهام داران این کار را انجام دهید. در کل هدف از انجام سرمایه اختیاری را می توان بهینه سازی عملکرد مجموعه و نیز وضعیت مالی آن بیان کرد.
نکته: با توجه به قانون تجارت، شما می توانید سرمایه خود را به میزان دلخواه کاهش دهید. البته باید شروط و مقررات این قانون و اساسنامه در نظر گرفته شوند.
چگونه برای کاهش سرمایه شرکت اقدام می شود؟
حال این سوال مطرح می شود که پروسه ثبت کاهش سرمایه شرکت به چه شکل است. در این خصوص می توان به مراحل زیر راجع به کاهش سرمایه اختیاری اشاره نمود:
- تصمیم هیئت مدیره: نهاد اصلی که می تواند برای انجام این کار و ارائه مدارک کاهش سرمایه شرکت اقدام کند، هیئت مدیره است. این کار باید در قالب دستور جلسه مجمع عمومی فوق العاده صورت گیرد.
- تصویب مجمع عمومی فوق العاده: حال لازم است نیمی از سهامداران که حق رای دارند در این مجمع حضور یافته و پس از موافقت، طرح مذکور تصویب گردد.
نکته: توجه کنید که عدم حضور این تعداد سهامداران می تواند کار را به جلسه دوم مجمع منتقل کند.
- ثبت صورتجلسه در اداره ثبت شرکت ها.
- آگهی کردن در روزنامه های کثیرالانتشار و رسمی. این کار به منظور تکمیل ثبت تغییرات شرکت صورت می گیرد.
نکته: مهلت ثبت صورتجلسه در اداره مذکور، 45 روز بعد از تشکیل مجمع فوق العاده می باشد.
- زمانی که انتشار آگهی انجام گردد، طلبکاران می توانند نسبت به اعتراض خود در انجام این کار اقدام نمایند. مرحله نهایی، حکم دادگاه برای انجام این کار است.
برای کاهش سرمایه اجباری، این کار با برگزاری جلسه مجمع عمومی فوق العاده و رای آن به کاهش سرمایه یا انحلال شرکت انجام می گردد. شما می توانید این کاهش سرمایه را با کم کردن مبلغ اسمی سهام یا تعداد آن انجام دهید. در روش اول، تعداد سهام کمتر نمی شود؛ بلکه ارزش هر سهم افت می کند. پیشنهاد می کنیم حتما برای انجام کاهش سرمایه اجباری، از مشاورین مرتبط استفاده کنید.
همچنین از نکاتی که باید برای انجام کاهش سرمایه شرکت به آنها توجه داشته باشید می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ابتدا باید بدانید که در روند کاهش سرمایه، پیشنهاد هیئت مدیره می بایست در بازه زمانی 45 روز پیش از تشکیل مجمع عمومی فوق العاده انجام گردد. این کار ملزم به تسلیم پیشنهاد به بازرس شرکت می باشد.
- در کاهش سرمایه شرکت به طور اختیاری، کاهش سرمایه برای تمامی سهامداران به صورت یکسان انجام می شود.
- کاهش سرمایه نباید کمتر از حداقل مقدار تعیین شده برای تاسیس شرکت باشد.
جمع بندی
در یک جمع بندی کلی راجع به اینکه کاهش سرمایه شرکت چیست باید گفت اقدامی است که منجر به کاهش سرمایه ثبت شده شرکت می شود. این کار را می توان به 2 مدل تقسیم کرد که اجباری و اختیاری می باشد. هرکدام از این روش ها به دلایل مختلفی انجام می شوند که راجع به آنها صحبت کردیم.
شما کاربران می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر، مقالات بلاگ سایت ما را دنبال کنید. همچنین در صورتی که نیاز به مشاوره برای امور حسابداری، مالیات و امور شرکتی دارید، کافیست از مجموعه الوند حسابان مشاوره دریافت کنید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره های : 9909087-0992 یا 77653794-021 ارتباط برقرار نمایید و از مشاوره کارشناسان حرفهای و با تجربه ما بهرهمند شوید.
بدون دیدگاه