شرکت سهامی یکی از هفت شرکت تعریف شده در قانون تجارت است که می توان آن را به 2 نوع عام و خاص تقسیم کرد. هرکدام از این شرکت ها با یکدیگر تفاوت هایی دارند که در ادامه با جزئیات بیشتر راجع به آنها توضیحاتی ارائه کرده ایم.
امروزه تامین سرمایه یکی از نیازهای مهم شرکت ها است. یک راه حل برای انجام این کار، تامین آن از طریق بازار بورس می باشد. اینجاست که شما می توانید برای تاسیس شرکت های سهامی اقدام کنید. البته باید این کار را با مدل عام آن انجام دهید. اینکه عام و خاص بودن این شرکت ها چه معنایی می دهند و اساس شکل گیری آنها بر چیست، همه این موضوعات در ادامه توضیح داده شده اند.
شرکت سهامی چیست
زمانی که به قانون تجارت، باب سوم و فصل اول مراجعه کنیم، 7 مدل شرکت تجاری را مشاهده خواهید کرد که در نظام تجاری ایران تعریف شده اند. اولین مورد، شرکت سهامی است که می خواهیم در ادامه پیرامون آن نکات مختلفی را بیان کنیم. در ابتدا یک تعریف کلی راجع به اینکه شرکت سهامی چیست بیان می شود که به شرح زیر است:
- در واقع شرکت های سهامی، کمپانی است که سرمایه آن از سهام مختلف تشکیل می شود. در این حالت، هر فرد به میزان سهامی که دارد، مسئولیت خواهد داشت. این شرکت ها از نوع بازرگانی بوده و حداقل تعداد شرکایی که می توانند آن را ایجاد کنند، 3 نفر هستند.
با توجه به این تعریف می توان فهمید که اساس شکل گیری شرکت سهامی، همانطور که از نام آن نیز پیداست، سهم هایی هستند که شرکا و سرمایه گذاران آن را تامین می کنند. سرمایه ای که این کمپانی ها دارند، از سهامی با ارزش یکسان تشکیل می شوند و مجموعه آنها قادر خواهند بود تا چنین شرکت هایی را ایجاد نمایند.
چنین مدلی از شرکت ها در دنیای بین الملل با عنوان Joint-stock company شناخته می شود. این مجموعه ها، نهادهای تجاری تعریف شده اند که سهام شرکت توسط افراد مختلف خرید و فروش می شود. مقدار سهام هر فرد بیانگر میزان مالکیت و مسئولیت وی است. همچنین در این مدل شرکت ها، سهامدار می تواند بدون آنکه لطمه ای به حیات شرکت وارد نماید، سهام خود را به دیگران منتقل کند.
قابل ذکر است که شرکت سهامی توسط هیئت مدیره شرکت اداره می شود. این هیئت مدیره خود در مجمع عمومی سالانه قابل انتخاب هستند. حال که تا حدودی تعاریف مربوط به این نوع شرکت را بیان کردیم، لازم است با انواع آن نیز آشنا شوید که در ادامه معرفی خواهند شد.
انواع شرکت سهامی چیست
انواع شرکت سهامی چیست؟ این سوال یکی از پرسش هایی مهمی است که برای شناخت این مجموعه ها باید حتما به آن توجه کنید. در کل شرکت های سهامی مطابق با قانون تجارت در بخش 1 و ماده 4 به دو نوع تقسیم می شود که عبارتند از:
- شرکت های سهامی عام: در این حالت بخشی از سهامی شرکت با تصمیم هیئت مدیره از طریق عرضه به عموم مردم تامین می گردد. به همین خاطر آن را با پسوند عام تفکیک می کنیم.
- شرکت سهامی خاص: در این حالت تمامی سرمایه ای که برای شرکت در نظر گرفته شده، از منابع مالی موسسان آن است. در نتیجه آن را با پسوند خاص که مربوط به پایه گذاران شرکت می شود تفکیک می کنیم.
همانطور که تاکنون نیز متوجه شدید، عنصر سازنده شرکت سهامی، سهام شرکت می باشد که برمبنای آن نیز تقسیم شده است. شما می توانید هر مدل از این مجموعه ها را از روی عنوانی که قبل از نام شرکت می آید متوجه شوید. مثلا برای مورد اول شاهد عبارت “شرکت سهامی عام” و برای مورد دوم شاهد عبارت “شرکت سهامی خاص” هستیم.
بنابر ماده 2 قانون تجارت، لزومی ندارد که فعالیت شرکت حتما برای امور بازرگانی باشد. یکی دیگر از نکاتی که تفاوت میان شرکت عام و خاص را بیان می کند، سرمایه ای است که در زمان تاسیس باید اختصاص داده شود. در این رابطه باید بدانید که سرمایه اولیه در زمان تاسیس شرکت های سهامی عام حداقل 500 هزار تومان و نیز سرمایه اولیه برای شرکت های خاص حداقل به مبلغ 1 میلیون تومان است.
توصیه می کنیم قبل از تاسیس هرگونه شرکت و شخصیت حقوقی، حتما از مشاوره های مالی، مالیاتی و حقوقی استفاده کنید. قابل ذکر است که با تاسیس شرکت، تکالیف قانونی بسیاری بر شما الزامی می شود. ما در مجموعه الوند حسابان می توانیم در این بخش خدمات مشاوره را به شما ارائه کنیم.
تفاوت های شرکت سهامی خاص و عام
بررسی تفاوت هایی که میان شرکت های سهامی خاص و عام وجود دارند، می توانند ما را در شناخت بیشتر این نوع موسسات راهنمایی کنند. از دیگر تفاوت هایی که می توان در این بخش به آنها اشاره نمود باید گفت:
- سهامی که برای شرکت ها در مدل عام وجود دارند را می توان در بازار سرمایه ارائه کرد. همچنین شما می توانید از طریق آنها برای جذب نقدینگی لازم در پروژه های شرکت و توسعه طرح های خود استفاده کنید. برخلاف این موضوع، در شرکت هایی که خاص هستند، جذب منابع محدودیت دارد. چراکه سهامداران خاص هستند و امکان جذب منابع بیشتر وجود نخواهد داشت.
- همانطور که در متن قبل هم اشاره کردیم، شما می توانید در شرکت سهامی عام، به راحتی سهم خود را به دیگران منتقل کنید. این کار با خرید و فروش آن انجام می شود. این در حالی است که در شرکت های سهامی خاص، انتقال مالکیت باید با توافق مدیران مجموعه انجام گردد.
- در شرکت های سهامی عام شما می توان سهم خود را از طریق بورس منتقل و به فروش برسانید. این در حالتی است که فروش سهام در سهامی خاص به صورت شخصی به دیگران انجام می شود.
- نکته ای که باید در نظر داشته باشید این است که در شرکت های خاص، حداقل تعداد شرکا 3 نفر هستند. با این حال این رقم برای شرکت های سهامی عام، 5 نفر می باشد. بنابراین ایجاد چنین مجموعه هایی نیاز به اقدام گروهی دارد.
- با توجه به اینکه شما می توانید در بازار سرمایه هم خرید و فروش و عرضه سهام داشته باشید، استقبال از شرکت های عام بیشتر می باشد.
اگر قصد دارید برای ایجاد شرکت اقدام کنید، به خصوص زمانی که نمی توانید به تنهایی از عهده سرمایه مورد نیاز پروژه ها بر بیایید، ایجاد شرکت های سهامی عام پیشنهاد جذابی خواهد بود.
مزیت ها و معایب ایجاد شرکت های سهامی چیست
پس از معرفی شرکت سهامی، حال ممکن است این سوال پیش آید که مزیت های ایجاد چنین کمپانی هایی چیست؟ در ادامه با ما باشید تا هرکدام از مزایا و معایب را بررسی کنیم:
مزیت ها:
- یکی از مهم ترین مزیت های ایجاد شرکت های سهامی آن است که می توانید از طریق آن برای جذب سرمایه اقدام کنید. البته باید مدل سهامی عام را تاسیس کنید. بازار بورس از ارکان های مهم تامین سرمایه برای شرکت هایی است که اکنون حجم گسترده از خدمات را ارائه می دهند و نیاز دارند تا نقدینگی را وارد شرکت نمایند. اگر شما هم به چنین جایگاهی رسیده اید و یک پشتوانه اعتماد پذیر برای سرمایه گذاری دارید، بد نیست به ورود در بازار سرمایه فکر کنید.
- حتی اگر برای فعالیت های تجاری کوچک اقدام می کنید، می توانید به سراغ شرکت های سهامی خاص بروید. در کل مزیت های ایجاد شرکت حتی برای فعالیت های کوچک، به شرطی که به صرفه باشد، بسیار زیاد هستند. از رسمی شدن قراردادها و قانونی تر شدن فعالیت ها گرفته تا کسب اعتبار بیشتر، حمایت های حقوقی و قانونی، شرکت در مناقصات و مزایده ها، اعطای نمایندگی و ثبت رسمی سابقه، حفظ حریم خصوصی و غیره.
نکته: البته اگر به دنبال شرایط ساده تر از این هستید، می توانید به سراغ تاسیس شرکت ها با مسئولیت محدود بروید.
- حداقل مبالغی که برای راه اندازی این شرکت ها در نظر گرفته شده اند، بسیار اندک هستند. در نتیجه راه اندازی آنها هزینه زیادی ایجاد نمی کند.
معایب:
- در کل تاسیس شرکت معایب بسیاری را به همراه خواهد داشت که یک مورد مهم آن، بیشتر شدن تکالیف شما است.
- سخت گیری های قانونی با ایجاد شخصیت های حقوقی بیشتر می شوند.
- انجام تکالیف مالیاتی و مالی به خصوص در پرداخت مالیات و حسابرسی، مهم ترین تکالیف شما هستند که به محض ایجاد این مجموعه ها باید آنها را در نظر داشته باشید.
- مقررات بیشتری بر شرکت های سهامی وضع شده اند. مثلا می توان به قوانین تقسیم سود و زیان یا گزارش آنها اشاره کرد. این موارد همچنین با تکالیفی همراه هستند که مقررات را برای این شرکت ها پیچیده تر می کنند.
- شما باید برای راه اندازی چنین شرکت هایی، حداقل چند نفر (3 – 5) را در کنار خود داشته باشید. این موضوع برای کسانی که به تنهایی فعالیت می کنند، یک چالش بزرگ خواهد بود.
نکات مرتبط با شرکت های سهامی
برای کسانی که قصد دارند با شرکت های سهامی بیشتر آشنا شده و حتی نسبت به تاسیس آنها اقدام کنند، می خواهیم یکسری نکات مرتبط را به شما بیان کنیم.
- شرکت های سهامی از نوع بازرگانی هستند. حتی در حالتی که شاهد انجام امور بازرگانی در آنها نباشیم.
- یکی از قوانینی که باید بدانید، تامین حداقل سرمایه شرکت است. در صورتی که این سرمایه از حداقل تعیین شده کمتر شود، باید برای افزایش آن تا میزان معین ظرف مدت 1 سال اقدام کنید. در غیر اینصورت، ذینفعان می توانند درخواست خود را برای انحلال شرکت از دادگاه های با صلاحیت ارسال کنند.
- اگر می خواهید برای تاسیس شرکت سهامی عام اقدام کنید، باید 35% مبلغ تعهد شده را در حساب شرکت سپرده گذاری نمایید. مبلغ تعهد شده به میزان 20% سرمایه شرکت است.
- برای زمانی که شما به صورت نقد این سرمایه را ندارید، می توانید تعهد را غیر نقدی نیز پرداخت کنید. مثلا عین آن یا مدارک مرتبط را در حساب بانکی که برای پرداخت سرمایه در نظر گرفته اید، تودیع کرده و گواهی بانک را دریافت کنید. حال می توانید برای ضمیمه کردن آن به اظهارنامه مالیاتی و ارسال در مرجع ثبت شرکت ها اقدام نمایید.
- طرح اساسنامه این شرکت ها دارای 21 مطلب به همراه امضا موسسین است. از جمله مواردی که باید در این قسمت درج شوند می توان به نام شرکت، نحوه تبدیل سهام، تعیین حدود اختیارات مدیران، نحوه تغییر اساسنامه و غیره اشاره نمود.
- شما می توانید برای تامین سرمایه در بازار بورس، از طریق پذیره نویسی اقدام کنید. ارائه فرصت ورود به فعالیت های تجاری و کسب سرمایه از این طریق که در نظام کنونی فراهم شده است، یک فرصت ویژه برای کارآفرینان می باشد.
- قابل ذکر است که در شرکت سهامی خاص، مجمع و اطلاعیه پذیره نویسی نداریم.
راهنمای ثبت شرکت سهامی
بسته به اینکه مدل های شرکت سهامی مدنظر شما چگونه هستند، می توان یک پروسه نسبتا مشابه را برای ایجاد آنها عنوان کرد که به شرح زیر می باشند:
- تدوین اساسنامه شرکت و اظهارنامه.
- تامین سرمایه اولیه.
- آماده کردن مدارک و مراجعه به سامانه ی اداره ی ثبت شرکت ها به صورت اینترنتی (وب سایت ssaa.ir).
- تعیین نوع شخصیت حقوقی، درج اطلاعات در سامانه و بارگذاری مدارک.
- افتتاح حساب، اخذ تاییدیه پذیرش و ارسال ضمائم.
- تهیه پیش نویس آگهی و تحویل آن به متقاضی.
- درج در روزنامه کثیر الانتشار.
- پرداخت های قانونی، ثبت نام و اخذ گواهی ارزش افزوده و سایر مراحل.
ما در مجموعه الوند حسابان در کنار شما هستیم تا تمام مراحل ثبت شرکت های مختلف اعم از شرکت سهامی عام یا خاص را قدم به قدم و به صورت اصولی انجام دهید.
جمع بندی
در این مقاله تلاش کردیم شما را از پایه با شرکت های سهامی آشنا کنیم. سپس با مزیت ها و معایب آنها آشنا شدیم و در انتها نیز برخی جزئیات را برای راهنمای ثبت شرکت سهامی بیان نمودیم. شما کاربران می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر، مقالات بلاگ سایت ما را دنبال کنید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره های : 9909087-0992 یا 77653794-021 ارتباط برقرار نمایید و از مشاوره کارشناسان حرفهای و با تجربه ما بهرهمند شوید.
بدون دیدگاه