از مهمترین موضوعات حوزه مالیاتی، باید به معافیت مالیاتی اشاره کنیم که سالهاست توسط مشاغل و کسب و کارهای مختلف مورد توجه قرار گرفته است. در اصل معافیت از پرداخت مالیات، یعنی عدم پرداخت مالیات توسط شرکت ها و کسب و کارهای شخصی که فعالیت های خاصی انجام می دهند یا درآمدهای خاصی دارند.

باید به این نکته اشاره کنیم که تمامی مالیات دهندگان در اظهارنامه مالیاتی خود، استحقاق برخورداری از معافیت را دارند. اما در این میان برخی از شرکت ها وجود دارند که به صورت کلی و بسته به شرایط خاصی که دارند، نیازی نیست مالیات بپردازند. ما به تمامی این نکات در ادامه می پردازیم و پس از آشنایی با انواع مالیات ها، به مشاغلی که مشمول این قانون می شوند نیز اشاره خواهیم کرد.

 

تعریف مالیات و معافیت‌های مالیاتی

زمانی که یک کشور یا دولت برای شهروندان خود تعهد مالی ایجاد کند، در اصطلاح پرداخت مالیات تعبیر می شود. اصلی ترین قوانین تمامی تمدن ها از گذشته تاکنون، پرداخت مالیات بوده است. به گونه ای که شهروندان نسبت به دولت خود موظف هستند عوارض غیر ارادی از درآمدی که کسب می کنند بپردازند. حتی در برخی موارد اشخاص باید مالیات بر دارایی به دولت پرداخت کنند که تمامی این پرداختی ها با عنوان مالیات در کشور، شناخته می شوند.

در این میان، برخی از افراد و شرکت ها که از شرایط خاص برخوردار هستند، می توانند مشمول معافیت مالیاتی شوند. افراد و شرکت هایی که مشمول این قانون می شوند، قادر خواهند بود هزینه های خود را به میزان قابل توجهی کاهش دهند. پس به طور کلی عدم پرداخت مالیات و معافیت از پرداخت آن، هم به کسب و کارها و هم به افرادی که فعالیت خاص انجام می دهند، کمک شایانی می نماید.

 

معافیت مالیاتی چیست و انواع معافیت مالیاتی

 

انواع مالیات و قانون معافیت مالیاتی

انواع مالیات در ایران به دو دسته کلی تقسیم می شود که شامل مالیات مستقیم و مالیات غیر مستقیم می شوند. منظور از مالیات مستقیم، مالیاتی است که مستقیما از درآمد یا دارایی های افراد و کسب و کارها دریافت می شود. در واقع این نوع مالیات به صورت مستقیم بسته به میزان درآمد یا دارایی هایی که شرکت ها و اشخاص دارند محاسبه شده و دریافت می شود. مالیات مستقیم خود به انواع مختلفی تقسیم می شود که عبارتند از:

  • مالیات بر دارایی
  • مالیات بر حق تمبر
  • مالیات بر ارث
  • مالیات بر درآمد
  • مالیات بر درآمد املاک و درآمد کشاورزی
  • مالیات درآمد حقوق
  • مالیات بر درآمد مشاغل و اشخاص حقوقی
  • مالیات بر درآمد اتفاقی
  • مالیات بر جمع درآمد ناشی از منابع گوناگون درآمدی

مالیات غیر مستقیم به عنوان نوع دیگری از مالیات در کشور، شامل سه دسته مالیات بر مصرف، حقوق و عوارض گمرکی و مالیات بر ارزش افزوده می شود. این قوانین تحت عنوان قانون مالیات های مستقیم در سال 1366 به تصویب رسیده و در سال 1394 نیز اصلاح شدند. طبق این قانون، برخی از مشاغل مشمول معافیت مالیاتی شدند که از شرایط خاص برخوردار بودند یا میزان درآمدی که به دست می آوردند خاص بود.

طبق تبصره 2 ماده 119 برنامه پنجم توسعه، قانون معافیت مالیاتی تمام اشخاص حقیقی و حقوقی را در بر می گیرد. در صورتی که اشخاص حقیقی و حقوقی اظهارنامه مالیاتی خود را ارائه کرده و دفاتر و اسناد مالی خود را تنظیم و آن را به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند، می توانند مشمول این قانون شوند.

 

هدف معافیت مالیاتی

منظور از معافیت و عدم پرداخت مالیات، یعنی خروج از تعهد قانونی پرداخت مالیات درآمدها و سرمایه های برخی از منابع. این قانون به منظور حمایت دولت از کسب و کارها و مشاغل خاص ایجاد شد و هدف اصلی آن تحت حمایت قرار دادن انجام برخی از فعالیت ها و مشاغل توسط دولت بود. از طرف دیگر این طرح با هدف تشویق کردن سرمایه گذاران، حمایت کردن از گروه های خاص، حمایت کردن از سازمان های خیریه و غیرانتفاعی، تحقق اهداف سیاسی و اجتماعی توسط قانون گذاران ایجاد شد.

همچنین قانونگذاران با ایجاد قانون معافیت مالیاتی، به دنبال دستیابی به تسهیل توسعه اقتصادی و تقلیل بی عدالتی مالیاتی در کشور بودند. تمامی این اهداف به کسب و کارها و مشاغل شخصی کمک کردند تا بتوانند بدون نگرانی از پرداخت هزینه بالای مالیاتی، فعالیت نموده و محصولات و خدمات مورد نیاز مردم را عرضه کنند.

 

معافیت مالیاتی چیست و انواع معافیت مالیاتی

 

انواع معافیت‌های مالیاتی

طبق فهرستی که در سال 1402 از مشاغل معاف از مالیات منتشر شد، باید مشاغلی که از پرداخت مالیات معاف هستند را چنین معرفی کنیم:

  1. معافیت مالیات بر حقوق کارمندان و کارگران
  2. معافیت هزینه های درمانی
  3. معافیت مالیات فعالیت های گردشگری، معدنی و تولیدی
  4. معافیت از پرداخت سود به دست آمده از تامین مالی پروژه ها
  5. معافیت مالیات جوایز پژوهشی و علمی
  6. معافیت از پرداخت مالیات اکتشافات و اختراعات
  7. معافیت سپرده های بانکی
  8. معافیت مالیات مهریه و جهیزیه
  9. معافیت مالیاتی عبور ترانزیت کالاها
  10. معافیت فعالیت های کشاورزی
  11. معافیت فعالیت های آموزشی
  12. معافیت حقوق افراد شاغلی که در مناطق کمتر توسعه یافته فعالیت می کنند
  13. معافیت فعالیت های مربوط به بخش های تعاونی
  14. معافیت صنایع دستی
  15. معافیت بخش صادرات
  16. معافیت مالیات تمامی فعالیت های هنری و فرهنگی
  17. معافیت مالیات فعالیت های اقتصادی در مناطق صنعتی – تجاری

 

برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید اینستاگرام ما را فالوو کنید سپس سوال خود را در دایرکت مطرح نمایید و از مشاوره رایگان استفاده نمایید.

 

چرا معافیت مالیاتی شامل همه نمی‌شود

علت این مسئله در آن است که پرداخت مالیات، یکی از روش های اصلی برای کسب درآمد توسط دولت تلقی می شود. اگر معافیت ها از پرداخت مالیات در کشور افزایش پیدا کنند، دولت با کاهش بودجه و درآمد مواجه خواهد شد. کاهش درآمد دولت نیز منجر به عدم ارائه خدمات دولتی به مردم جامعه شده و مشکلات زیادی را به وجود خواهد آورد.

در چنین وضعیتی دولت برای آنکه کاهش درآمد خود را جبران کند، مجبور خواهد شد مالیات اقشاری که مشمول پرداخت مالیات هستند را افزایش دهد. در نهایت این مسئله بی عدالتی را در کشور به وجود خواهد آورد. از این رو بسته به اهدافی که دولت دارد، تنها برخی از کسب و کارها مشمول عدم پرداخت مالیات می شوند و دیگر کسب و کارها موظف هستند مالیات خود را بپردازند.

کسب و کارهایی که معافیت مالیاتی دارند، بیشتر شامل کسب و کارهایی می شوند که برای جامعه و شرایط اقتصادی آن بسیار حائز اهمیت هستند. مثلا کسب و کارهای صنعتی، کشاورزی، تعاونی، خیریه ها و … . حال تصور کنید باز چنین کسب و کارهایی هم مالیات دریافت شود، آیا شرایط اقتصادی کشور دچار بحران نخواهد شد؟ پس دولت تنها باید از برخی کسب و کارهای خاص مالیات پرداخت کرده و مشکلات کسری بودجه کشور را حل کند.

 

معافیت مالیاتی چیست و انواع معافیت مالیاتی

 

معافیت مالیاتی شامل چه مواردی می‌شود

تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول پرداخت مالیات در کشور هستند. مگر اینکه دارای شرایط خاصی باشند یا دولت آنها را از پرداخت مالیات معاف نموده باشد. همچون کشاورزان، موسسات دولتی و وزارت خانه های کشوری. البته باید بیان کنیم که تمامی مردم کشور بدون آنکه بدانند، به دولت مالیات می پردازند. آن هم به صورت مبلغ اضافی که بر روی مواد خریداری شده توسط مردم توسط دولت تعبیه شده است.

در این میان برخی از مشاغل وجود دارند که طبق قانون مشمول معافیت مالیاتی می شوند. این کسب و کارها و مشاغل را باید چنین بیان کنیم. صنایع کشاورزی، صنایع دامداری، صنایع کشتیرانی، سازمان ها و موسسات خیریه، وام های مسکن و موارد دیگر. غیر این موارد یاد شده، دیگر مشاغل و کسب و کارها ملزم هستند که مالیات خود را به دولت بپردازند.

از نمونه مشاغلی که نیازی نیست اقدام به پرداخت مالیات به دولت نمایند، باید به میزان دستمزد و حقوق افرادی که در شرکت های فعالیت می کنند، اشاره کنیم. همچنین اشخاصی که بعد از انجام تحقیق یا پژوهش علمی، جایزه دریافت کرده اند. افراد دیگری هم وجود دارند که با کشف کردن یا اختراع کردن یک وسیله، به کشور کمک زیادی نموده اند. این دسته از افراد نیز از پرداخت مالیات به دولت معاف هستند.

شاید باورتان نشود، اما مهریه و جهیزیه دختر نیز مشمول قانون معافیت مالیاتی می شود. تفاوتی ندارد که جهیزیه یا مهریه منقول باشد یا غیر منقول، در هر حال معاف از پرداخت مالیات است. در کنار این مسئله، کشاورزان هم، نیازی نیست به دولت مالیات بپردازند. این اشخاص به دلیل این که مواد غذایی کشور را تامین می کنند، از پرداخت مالیات معاف هستند.

 

انواع معافیت‌های مالیاتی برای سرمایه‌گذاران مناطق کمتر توسعه‌یافته

طبق ماده 132 قانون مالیات های مستقیم کشور، اشخاص حقوقی غیر دولتی که در مناطق کمتر توسعه یافته مشغول به فعالیت های معدنی و تولیدی هستند، از پرداخت مالیات معاف خواهند بود. البته این مسئله همیشگی نبوده و بسته به دو حالت امکان پذیر است. اولین مورد این است که اگر مراکز راه اندازی شده تولیدی و معدنی در مناطق معمولی باشند، تنها به مدت 5 ساعت از پرداخت مالیات معاف خواهند بود.

از طرف دیگر معافیت مالیاتی برای کسب و کارهایی که در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته راه اندازی شده باشند، 10 سال است. این مدت زمان برای معافیت از پرداخت مالیات با نرخ صفر خواهد بود. لازم به ذکر است که این حالت ها برای مراکز حقوقی غیر دولتی که پروانه بهره برداری یا مجوز فعالیت از زمان اجرای این ماده دارند، می شود.

همواره مناطق محروم درگیر مشکلات بسیاری بوده اند که یکی از این مشکلات نیز پرداخت مالیات به دولت است. دولت برای آنکه این نوع فعالیت ها را در مناطق کمتر توسعه یافته و محروم بیشتر مورد حمایت خود قرار دهد و آنها را به انجام چنین فعالیت هایی تشویق نماید، پرداخت مالیات را برای این کسب و کارها معاف نموده است.

از این رو واحدهای اقتصادی که مشمول قانون معافیت مالیاتی هستند،  هزینه کمتری پرداخت کرده و به سود بیشتری دست خواهند یافت. آنها می توانند خدمات و محصولات بیشتری تولید کرده و اجازه انجام کار و فعالیت را به افراد بیشتری در مناطق محروم دهند. این مسئله در واقع هدف اصلی دولت از معافیت این نوع کسب و کارها در مناطق محروم به شمار می رود.

 

معافیت مالیاتی چیست و انواع معافیت مالیاتی

 

معایت‌های مالیاتی شرکت‌های استارت آپ

طبق قانون مالیاتی استارت آپ ها، شرکت های نوظهور و نوپا مشمول معافیت مالیاتی می شوند. این نوع معافیت شامل 4 حالت است. در اولین مورد اگر شرکت های نوپا محصول یا خدماتی را به مردم جامعه ارائه کنند، شامل این قانون خواهند شد. از طرف دیگر سهامداران شرکت که کارفرما هستند، نیازی ندارند که برای کارکنان خود حق بیمه تامین اجتماعی بپردازند.

این نوع شرکت ها می توانند تنها به مدت 2 سال هزینه های بیمه را کاهش دهند و سهم بیمه کارکنان خود را نپردازند. طبق ماده 10 آیین نامه نیز، فضاهای کار اشتراکی و شتاب دهنده ها، قانونی بوده و به رسمیت شناخته می شوند. این دسته از کسب و کارها نیز مشمول معافیت هستند و نیازی به پرداخت مالیات ندارند.

باید بیان کنیم که مطابق با ماده 5 قانون مالیات های مستقیم، شرکت هایی که به تازگی راه اندازی شده اند برای این که افراد را به صورت موقت استخدام می کنند، نباید مالیات بپردازند. قبلا استارت آپ ها با سه نفر موسس راه اندازی می شدند و بعد از چند ماه اشخاص دیگری نیز به این گروه اضافه می شدند. اگر این افراد تازه وارد می توانند در مدت زمان تعیین شده به هدفی که شرکت برای آنها تعیین کرده بود دست یابند، می توانستند بخشی از سهام شرکت را دریافت کنند.

این رفتار قبلا توسط شرکت های بیمه جریمه میشد. زیرا این نوع همکاری موقت و کوتاه مدت از نظر سازمان بیمه مورد قبول نیست. اما امروزه دیگر شرکت ها باید کارورزانی را که استخدام می کنند را تا 2 سال مورد حمایت خود قرار دهند. در این مدت زمان نیازی به پرداخت حق بیمه توسط شرکت ها برای این کارورزان وجود ندارد، زیرا دولت این هزینه را پرداخت می کند. علت آن هم حمایت کردن دولت از کسب و کار نوپا و کاهش هزینه های بیمه کارکنان آن است.

 

معافیت‌های مالیاتی شرکت‌های تعاونی روستایی، عشایری و کشاورزی

طبق قانون مالیات های مستقیم، تمامی شرکت های تعاونی روستایی، کشاورزی و عشایری مشمول معافیت مالیاتی می شوند. این شرکت ها شامل شرکت های تعاونی مصرف کارکنان موسسات دولتی، تعاونی مسکن، تعاونی مصرف کارکنان غیر دولتی، تعاونی صیادان، تعاونی دانش آموزان، تعاونی دانشجویان و … می شوند.

معافیت مالیاتی این دسته از شرکت های تعاونی، مشروط است به این که آنها طبق اساسنامه انحصاری که برای موسسه ایجاد شده است، مجاز به استفاده از این قانون باشند. اگر اثبات شود که شرکت برای اشخاص غیر عضو، کالا و مسکن تامین نموده باشد، طبق قانون تخلف کرده و علاوه بر پرداخت مالیات باید جریمه آن را نیز بپردازد.

شرکت های تعاونی روستایی هم باید دارای اعضایی از ساکنان روستا باشند. اگر هر کدام از اعضا ساکن روستا نباشند، باید نسبت به سهم خود مالیات پرداخت کنند. پس مالیات هایی که شرکت های تعاونی باید بپردازند، شرایط خاصی دارد و باید مطابق با این شرایط خاص عمل کرد.

از این رو طبق ماده 138 قانون مالیاتی کشور، تمامی شرکت های تعاونی و خصوصی که به منظور تکمیل کردن و توسعه بخشیدن به واحدهای معدنی و صنعتی استفاده می شوند، از پرداخت 50 درصد از مالیات معاف هستند. همچنین درآمد ابزاری شرکت ها و اتحادیه های تعاونی که دارای سهامی عام هستند نیز، مشمول این قانون می شود اما با 25 درصد تخفیف برای پرداخت کردن مالیات.

 

معافیت مالیاتی چیست و انواع معافیت مالیاتی

 

معافیت مالیاتی مدارس خاص نگهداری معلولین ذهنی

درآمدی که از تعلیم و تربیت کردن کودکان و افرادی که دارای معلولیت ذهنی هستند در مدارس غیر انتفاعی به دست می آید، مشمول معافیت مالیاتی می شود. تفاوت ندارد که این اشخاص در چه مقطعی تحصیل کنند، در هر صورت شامل این قانون می شوند. البته باید بیان کنیم که این موسسات و مراکز، حتما باید از مراکز مربوطه پروانه فعالیت دریافت کرده باشند.

علاوه بر موسساتی که به تربیت و تعلیم معلولین ذهنی می پردازند، موسسات و مراکز ورزشی که از طرف سازمان تربیت بدنی کشور مجوز فعالیت دریافت نموده اند نیز، شامل این قانون می شوند. یعنی آنها نیز نیازی به پرداخت مالیات نداشته و معاف هستند. در کل دولت از تمامی مشاغلی که به منظور رفاه قشر خاصی از مردم جامعه ایجاد شده اند، حمایت می کند.

حمایت دولت به صورت پرداخت هزینه نیست، بلکه به صورت عدم دریافت مالیات یا معافیت مالیاتی است. از این رو تمامی مراکز شبانه روزی و روزانه ای که در زمینه نگهداری از کودکان بی سرپرست و معلولین فعالیت می کنند، همچنین مهدکودک ها نیز، از پرداخت کردن مالیات به دولت معاف هستند.

البته این معافیت شرطی دارد، آن هم این است که بر روی درآمد و هزینه این سازمان ها نظارت شود و موسسات مورد نظر حداقل 10 درصد از مددجویان خود را بدون این که از آنها دستمزدی دریافت کنند، به افرادی که از طرف سازمان بهزیستی معرفی شده اند، اختصاص دهند.

 

معافیت‌های مالیاتی بیمه عمر در قانون

بین تمامی افرادی که بیمه عمر درخواست می کنند و شرکت هایی که ارائه دهنده بیمه عمر به این افراد هستند، یک قرارداد منعقد می شود. طبق این قرارداد منعقد شده، هزینه هایی باید از طرف موسسه به شخص ذینفع پرداخت گردد. مطابق با ماده 136 قانون مالیات های مستقیم کشور، تمامی وجوهی که بیمه به ذینفعان پرداخت می کند، معاف از مالیات هستند.

در واقع مطابق با ماده 85 قانون مالیات های مستقیم، پرداخت کنندگان حقوق تنها مکلف هستند که معافیت های مقرر شده در فصل سوم از باب سوم قانون مالیات های مستقیم را مورد لحاظ قرار دهند. اما بسته به این که در ماده 137 این قانون حق بیمه پرداخت شده توسط اشخاص حقیقی برای بیمه عمر قابلیت کسر از پرداخت مالیات را دارد،  آیا تکلیفی بر گردن پرداخت کننده بیمه خواهد بود یا خیر؟

پاسخ این سوال، دقیقا همان مبحثی است که در سطر بالاتر بیان نمودیم. یعنی عملکرد پرداخت کننده بیمه به بیمه کننده، مطابق با ماده 136 خواهد بود. پس پرداخت کننده بیمه نباید برای وجوهی که بابت بیمه به شخص بیمه کننده پرداخت می کند، مالیاتی به دولت بپردازد.

 

معافیت مالیاتی چیست و انواع معافیت مالیاتی

 

معافیت مالیاتی درمانی افراد و خانواده‌ها

معافیت مالیاتی برای هزینه ها و خدمات درمانی افراد و خانواده ها مقرر شده است. مطابق با ماده 137 قانون مالیات های مستقیم، هزینه های درمانی پرداختی بابت دریافت خدمات معالجه خود را همسر، پدر و مادر، اولاد، برادر و حتی خواهری که تحت تکفل مودی باشد، معاف از پرداخت مالیات است. البته به شرط این که دریافت کننده یک موسسه درمانی ایرانی باشد یا پزشک مورد نظر، مقیم ایران باشد.

از طرف دیگر، حق بیمه پرداختی اشخاص حقیقی و حقوقی به موسسات بیمه ایران برای دریافت خدمات بیمه عمر و … نیز، مشمول معافیت مالیاتی می شود. معلولان و بیماران خاص که درگیر بیماری صعب العلاج هستند هم، تمام هزینه هایی که پرداخت می کنند مشمول این قانون خواهد بود.

البته به تازگی این قانون با تغییراتی مواجه شده، که احتمالا بسیاری از تهیه کنندگان لیست دستمزدها و حقوق از آن بی اطلاع هستند. آن هم لغو قانون معافیت مالیاتی دو هفتم حق بیمه با رای دیوان عدالت اداری در کشور است. با وجود صدور رای توسط دیوان عدالت اداری، باز هم بیشتر ادارات تنها معافیت را برای دو هفتم حق بیمه لحاظ می کنند.

علت این مسئله در آن است که رای صادر شده و دستورالعمل نوع اجرای آن، هنوز به صورت رسمی با بخشنامه درون سازمانی، به ادارات مالیاتی کشور ارسال نشده است. پس ملاک عمل تمامی ادارات مالیاتی هنوز هم همان پذیرفتن معافیت مالیاتی دو هفتم حق بیمه از سهم کارکنان و کارگران است.

 

معافیت مالیاتی سود ابرازی؛ 50 درصد معافیت مالیاتی قانونی

بسته به ماده 138 قانون مالیات های مستقیم، آن بخش از سود ابزاری شرکت های خصوصی و تعاونی که به منظور بازسازی، توسعه، نوسازی و حتی تکمیل کردن واحدهای معدنی و صنعتی استفاده می شود یا برای ایجاد کردن واحدهای جدید صنعتی یا معدنی در سال مورد استفاده قرار می گیرد، شامل معافیت از پرداخت مالیات تا 50 درصد می شود.

این قانون مشروط بر این است که قبلا اجازه تکمیل کردن یا توسعه بخشید و حتی ایجاد کردن واحدهای جدید معدنی یا صنعتی در قالب نوعی سرمایه گذاری از پیش تعیین شده و مشخص، توسط وزارت خانه مربوطه صادر شده باشد. اگر هزینه های اجرا کردن این طرح ها و دیگر طرح های یاد شده در هر سال بیشتر از سود ابزاری آن سال شود، یا این که هزینه طرح سرمایه گذاری شده کمتر شود، شرکت قادر خواهد بود از قانون معافیت مالیاتی استفاده کند.

این قانون برای چنین شرکت هایی زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که شرکت بخواهد میزان مالیات سود ابزاری سالهای بعد خود را حداکثر به مدت 3 سال و به میزان زیادتر از سود به دست آمده محاسبه کند. یا این که بخواهد از باقی مانده هزینه های اجرایی کامل طرح های بیان شده، بهره مند گردد.

 

معافیت مالیاتی چیست و انواع معافیت مالیاتی

 

قانون معافیت‌های مالیاتی اماکن زیارتی و مذهبی

در ماده 139 قانون مالیات های مستقیم، معافیت مالیاتی مشمول اماکن زیارتی و مذهبی هم می شود. از طرف دیگر موقوفات، پذیره، نذورات، هدایا و کمک های نقدی و غیر نقدی به آستان قدس رضوی، آستانه حضرت معصومه، آستان حضرت شاه عبدالعظیم الحسنی (ع)، آستان حضرت احمد ابن موسی، مساجد، تکایا، آستان امام خمینی (ره)، حسینه ها و دیگر بقاع متبرک هم، مشمول این قانون می شوند.

این که کدام یک از بقاع متبرکه می توانند مشمول قانون معافیت مالیاتی شوند، بر عهده سازمان اوقاف و امور خیریه است. همچنین افرادی که به سازمان هلال احمر به صورت نقدی یا غیر نقدی کمک می کنند نیز، مشمول این قانون می شوند. در کنار این موارد، هدایا و کمک هایی دیگری هم هستند که شامل معافیت از پرداخت مالیات می گردند. آنها را باید چنین بیان کنیم:

  • هدایا و کمک های نقدی و غیر نقدی به صندوق های پس انداز بازنشستگی، سازمان تامین اجتماعی، سازمان بیمه درمانی، جریمه های دریافتی مربوط به سازمان بازنشستگی و …
  • هدایا و کمک های نقدی و غیر نقدی به مدارس علوم اسلامی که این مسئله به تشخیص شورای مدیریت حوزه علمیه قم نیاز دارد.
  • کمک ها و هدیه های نقدی و غیر نقدی نهادهای انقلابی که تشخیص دادن این نهادها بر عهده هیئت وزیران است.
  • درآمدهای مربوط به صندوق عمران موقوفات کشور که مشمول معافیت مالیاتی می شوند.
  • درآمد اشخاصی که از طریق خمس، زکات و وجوه بریه ولی فقیه به دست می آید.
  • درآمدهای موقوفاتی عام که مطابق با شرع اسلام، باید برای موارد خاص استفاده شوند. مثلا برای مراسم تعزیه و اطعام، تعلیم و تربیت، بهداشت و درمان، تحقیقات دینی، تحقیقات فنی، اختراعات و اکتشافات، تحقیقات فرهنگی، وام تحصیلی، تعمیر آثار باستانی، امور آبادانی و عمرانی، کمک به آسیب دیدگان زلزله، سیل، جنگ و … .
  • هدایا و کمک های نقدی و غیر نقدی برای موسسات خیریه.
  • هدایا و کمک های نقدی و غیر نقدی و حق عضویت اعضای انجمن ها و احزاب، تشکل های غیر دولتی و … که دارای مجوز هستند.
  • کمک ها و هدایا و موقوفات نقدی و غیر نقدی انجمن ها، هیئت های مذهبی و اقلیت های دینی.
  • تمامی فعالیت های مطبوعاتی، انتشاراتی، فرهنگی و هنری که مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت کرده اند.

 

تفاوت معافیت مالیاتی با نرخ صفر مالیات

شاید برای شما این تصور ایجاد شود که منظور از معافیت مالیاتی همان مالیات با نرخ صفر است. اما تفاوت هایی میان نرخ صفر مالیاتی و معافیت مالیاتی وجود دارد. منظور از مالیات با نرخ صفر، مالیاتی که است که طبیعتا موقت است. یعنی تنها برای یک مدت زمان محدودی می توان آن را اعمال نمود. این نوع نرخ مالیاتی که توسط دولت تعیین شده است، بیشتر برای دستیابی به هدف حمایت کردن از کسب و کارها بوده است.

از طرف دیگر نرخ صفر مالیاتی، به دنبال افزایش دادن راندمان اقتصادی مد نظر قرار گرفته است. این نوع مالیات ها که از اشخاص حقیقی و حقوقی دریافت می شوند، نیاز به اظهارنامه مالیاتی دارند. کسب و کارها باید در زمان مشخصی اظهارنامه مالیاتی خود را به اداره امور مالیاتی کشور تسلیم کنند. این اظهارنامه اطلاعات دقیقی از هزینه ها و درآمدهای کسب و کار مورد نظر را به اداره امور مالیاتی می دهد.

در حالی که معافیت مالیاتی طبیعتا دائمی است. یعنی کسب و کارها، بنگاه ها و مشاغل تولیدی به طور دائمی از پرداخت کردن مالیات به دولت معاف هستند. علت این نوع معافیت در این است که یا مشاغل از خصوصیت ویژه ای برخوردارند، یا این که نقش خاصی در اقتصاد کشور ایفا می کنند. از این رو این نوع کسب و کار به صورت دائمی از پرداخت مالیات معاف هستند.

مشاغلی که معافیت دائمی از پرداخت مالیات دارند، نیازی به ارائه اظهارنامه به اداره امور مالیاتی هم ندارند. این نوع کسب و کارها ماهیت معینی داشته یا این که در اقتصاد کشور به صورت مداوم نقش استراتژیکی ایفا می کنند. پس دولت از آنها حمایت کرده و پرداخت مالیات را برای آنها معاف نموده است.

 

معافیت مالیاتی چیست و انواع معافیت مالیاتی

 

جمع بندی

ما به صورت کامل مفهوم معافیت مالیاتی را برای شما بیان نمودیم. شما دریافتید که تمامی کسب و کارها نمی توانند مشمول این قانون شوند. همچنین کسب و کارهای خاص که شامل این قانون می شوند نیز، باید از شرایط ویژه ای برخوردار باشند. از طرف دیگر، شما دریافتید که معاف شدن از پرداخت مالیات از نظر مفهومی با مالیات نرخ صفر متفاوت است.

ما در این مقاله برای شما انواع کسب و کارهایی که مشمول قانون معافیت مالیاتی بودند را هم به صورت مجزا مورد بررسی قرار دادیم. با این حال ممکن است برای برخی از افراد جامعه باز هم ابهام یا سوالی وجود داشته باشد. این دسته از افراد برای این که تمامی سوالات خود را پاسخ دهند و بتوانند با اطمینان شرایط معاف شدن از پرداخت مالیات را بررسی کنند، می توانند با کارشناسان ما در الوند حسابان ارتباط برقرار نمایند.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید اینستاگرام ما را فالوو کنید سپس سوال خود را در دایرکت مطرح نمایید و از مشاوره رایگان استفاده نمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *