اظهارنامه انحلال شرکت با هدف انحلال کسب و کار به اداره ثبت شرکت ها ارائه می شود. زمانی که عمر فعالیت اقتصادی کسب و کارها به پایان می رسد، مدیران شرکت بایستی صورت جلسه ای تشکیل دهند و آن را به اداره ثبت اعلام کنند. مطابق قوانین موجود، شرکت های منحل شده هم بایستی مالیات پرداخت نمایند. هر شخص حقوقی برای انحلال شرکت بایستی صورت جلسه انحلال را به ثبت برساند و آن را به سازمان امور مالیاتی تحویل دهد. از این رو، تنظیم و ارسال اظهارنامه انحلال، اعلام منحل شدن رسمی شرکت در روزنامه های کثیر الانتشار و ورود پرونده مالیاتی به فرآیند جدید حائز اهمیت می باشد.
در اظهارنامه انحلال شرکت بایستی اطلاعات هویتی و مالیاتی شرکت ثبت گردد. اظهارنامه های انحلال به دو دسته فرم اظهارنامه انحلال ماده 114 و فرم اظهارنامه انحلال ماده 116 تقسیم شده اند. زمانی که شرکت برای موسسین، سود کافی ندارد یا اختلافی بین شرکت یا سهامداران رخ دهد، اشخاص حقوقی تصمیم به انحلال شرکت می گیرند. گاها شرکت ها در زمان انحلال با مالیات یا جریمه های سنگین مالیاتی مواجه می شوند. زمانی که مجمع عمومی فوق العاده تصمیم بر انحلال شرکت می گیرد یا بنا به دستور مقام قضایی، شرکت وارد مرحله انحلال می شود، در این صورت، می گویند شخص حقوقی در حال تصفیه می باشد.
فرم اظهارنامه انحلال ماده 114 چیست
مطابق ماده 114 قانون مالیات های مستقیم، مدیران شرکت ها بایستی قبل از تاریخ تشکیل مجمع عمومی جهت انحلال کسب و کار و اتخاذ تصمیم نهایی، اظهارنامه ای را تنظیم کنند و به امور مالیاتی ارائه دهند. در فرم اظهارنامه انحلال ماده 114، اطلاعاتی اعم از دارایی و بدهی های شرکت ذکر می شود.
فرم اظهارنامه انحلال ماده 116 چیست
تنظیم فرم اظهارنامه انحلال ماده 116 بر عهده مدیران تصفیه می باشد. مدیران تصفیه که توسط سهامداران و هیات مدیره انتخاب شده اند، به عنوان منتخب مجمع عمومی فوق العاده و نمایندگان شرکت معرفی می شوند. هیچ یک از سهامداران و هیات مدیره نمی توانند در امور مدیران تصفیه مداخله کنند. وظایف مدیران تصفیه شامل اجرای تعهدات، دریافت مطالبات، رسیدگی به دارایی های شرکت، پرداخت بدهی ها و انجام فعالیت های مالیاتی می شود. مطابق ماده 116 قانون مالیات های مستقیم، مدیران تصفیه بایستی اظهارنامه مالیاتی آخرین دوره مالی شرکت یا کسب و کار را به امور مالیاتی ارائه دهند.
مدیران تصفیه بایستی فرم اظهارنامه انحلال ماده 116 را حداکثر تا 6 ماه پس از تاریخ ثبت انحلال شرکت به اداره ثبت شرکت ها ارائه کنند. مطابق تبصره ماده 118 قانون مالیات های مستقیم، معیار زمان انحلال شخص حقوقی یا کسب و کارها، تاریخ درج آگهی انحلال شرکت در یکی از روزنامه های رسمی کثیر الانتشار کشور می باشد.
روند انحلال کسب و کارها
- تصمیم به انحلال: تصمیم گیری راجع به انحلال شرکت توسط صاحبان و مدیران آن انجام می شود. زمانی که مجمع عمومی فوق العاده، رای بر انحلال شرکت صادر می کنند، زمینه پایان فعالیت انحلال شرکت فراهم می شود.
- تهیه اظهارنامه انحلال: زمانی که مجمع عمومی شرکت یا صاحبان آن، تصمیم به انحلال شرکت می گیرند، اظهارنامه انحلال شرکت تهیه می شود. در اظهارنامه های انحلال بایستی اطلاعاتی اعم از نام شرکت، تاریخ انحلال، دلایل انحلال، تخصیص دارایی ها و بدهی های شرکت ذکر شود. پس از تهیه و تنظیم اظهارنامه های انحلال بایستی اظهارنامه ها به اداره ثبت شرکت ها ارائه شوند.
- تسویه دارایی ها و بدهی های شرکت: پس از تهیه و تنظیم اظهارنامه انحلال، کلیه دارایی ها و بدهی های شرکت تسویه می شوند. به این ترتیب، کلیه دارایی ها به فروش می رسند و درآمد حاصل از آن ها به صورت نقدی برای پرداخت بدهی ها استفاده می شود. اگر بدهی ها بیشتر از دارایی ها باشند، منابع دیگری برای تسویه بدهی ها معرفی می شوند.
- لغو ثبت شرکت: پس از تسویه کلیه بدهی ها و تخصیص دارایی ها، ثبت شرکت لغو می شود. اظهارنامه انحلال، مدارک مورد نیاز و هزینه های مربوطه به شرکت بایستی به اداره ثبت شرکت ها ارائه شوند.
- اعلام به موجودیت های مرتبط: شرکت ها با اعلام به موجودیت های مالی، مالکان شرکت، مشتریان و طرفین قرارداد، اعلام به انحلال می کنند.
مدارک مورد نیاز جهت اظهارنامه انحلال شرکت
مدیران و صاحبان شرکت ها برای ثبت اظهارنامه انحلال بایستی مدارکی را تهیه و به سازمان امور مالیاتی ارائه دهند. ارائه فرم رسمی اظهارنامه مالیاتی که شامل اطلاعاتی اعم از نام شرکت، شماره ثبت، تاریخ انحلال، دلیل انحلال و توزیع دارایی ها می شود، الزامی می باشد. همراه با اظهارنامه انحلال، مستنداتی که تایید کننده انحلال شرکت هستند، بایستی به سازمان امور مالیاتی ارائه شوند. علاوه بر این ها، صورت های مالی آخرین دوره مالی شرکت اعم از ترازنامه و صورت سود و زیان به عنوان مدارک مورد نیاز انحلال شرکت شناخته می شوند.
با کمک این اطلاعات، وضعیت مالی شرکت بررسی و ارزیابی می شود. از دیگر مدارک مورد نیاز می توان به گواهی مالیاتی، گواهی ثبتگاه، مدارک هویتی موسسین و مدارک قانونی اشخاص حقوقی اشاره کرد.
جمع بندی
در این مقاله، گفته شد که اظهارنامه مالیاتی با هدف پایان فعالیت کسب و کارها توسط مدیران تصفیه یا نمایندگان شرکت تهیه و تنظیم می شود. الوند حسابان، موسسه مشاوره مالی معتبری است که در زمینه تهیه و تنظیم اظهارنامه انحلال شرکت ها فعالیت دارد. از این رو، صاحبان کسب و کارها می توانند از الوند حسابان کمک بگیرند و اظهارنامه های انحلال شرکت ها را تهیه کنند و به سازمان امور مالیاتی ارائه دهند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره های : 9909087-0992 یا 77653794-021 ارتباط برقرار نمایید و از مشاوره کارشناسان حرفهای و با تجربه ما بهرهمند شوید.
بدون دیدگاه