آیا تا به حال شما هم درآمد اتفاقی داشته اید؟ آیا یک کمک بلاعوض از طریق دولت و اشخاص دیگر به شما داده شده است؟ اگر پاسخ تان مثبت می باشد، شما موظف به پرداخت مالیات بر درآمد اتفاقی هستید. این نوع مالیات براساس ماده 119 قانون مالیات مستقیم تعریف شده است که مودیان را موظف می کند تا بخشی از درآمدهای اتفاقی خود را به عنوان مالیات به دولت بدهند.
مالیات بر درآمد اتفاقی یکی از انواع مالیاتی است که می تواند گریبانگیر بسیاری از مودیان، آنهم به صورت ناخواسته شود. به همین خاطر می خواهیم در یک مقاله، به معرفی اجمالی این مالیات و نوع درآمد آن پرداخته، سپس نحوه محاسبه و مواد قانونی مرتبط به این درآمدها را نیز معرفی کنیم. همانطور که می دانید، مالیات به درآمدی که فرد بدست می آورد، نسبت داده می شود. این نوع کمک های بلاعوض یا هدیه ها نیز نوعی درآمد هستند که با عنوان درآمد اتفاقی نامگذاری شده اند. پس باید مالیات آنها پرداخت گردد.
درآمد اتفاقی چیست
آیا تا به حال عبارت مالیات بر درآمد اتفاقی به گوشتان خورده است؟ برای بررسی این مالیات، اجازه دهید ابتدا به معرفی این نوع درآمد بپردازیم که ممکن است برای هرکسی پیش آمده و در این صورت باید مالیات آن، پرداخت شود.
درآمد اتفاقی، درآمدی نقدی یا غیر نقدی است که به صورت بلاعوض یا از طریق هدیه دادن و تحت عناوین دیگر به شخص ارائه می شود. این درآمد می تواند از سوی یک فرد حقیقی یا حقوقی باشد. همچنین درآمدهایی که از طریق معاملات محاباتی بدست آیند (معاملاتی که در آنها خرید و فروش با قیمت پایین یا غیر واقعی باشد) نیز در این دسته قرار می گیرند.
اگر بخواهیم چند مثال در مورد درآمد اتفاقی ذکر کنیم، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- فردی را تصور کنید که از طریق قرعه کشی، اموالی نصیبش می شود.
- شرکت حقوقی را تصور کنید که به دلیل وضعیت نابسامان خود، مقداری کمک دولتی بلاعوض را دریافت می کند.
- به ارث بردن یک سری دارایی که در این حالت شما باید مالیات بر ارث آنها را برای به نام زدن این اموال پرداخت کنید. همچنین ممکن است برخی اموال به ارث رسیده، شامل مالیات بر درآمد اتفاقی شوند.
در کل این نوع درآمدها غیر منتظره هستند و فرد در قبال آنها چیزی را ارائه نمی کند. این 2 مورد، ویژگی های اصلی درآمد اتفاقی می باشند.
مالیات بر درآمد اتفاقی چیست
حال به تعریف مالیات بر درآمد اتفاقی می پردازیم. با توجه به توضیحات ماده 119 قانون مالیات های مستقیم، مالیاتی که به درآمدهای اتفاقی وضع می شود، مالیات بر درآمد اتفاقی نام دارد. این نوع مالیات اولین بار در سال 1366 تصویب و 2 سال بعد آن، اجرایی شد. همچنین در سال 1371 یکبار مجددا اصلاح شده و از آن زمان تاکنون با نرخ جدید محاسبه می شود.
با توجه به اینکه این مالیات از طریق واسطه ها دریافت نمی گردد، باید مالیات بر درآمد اتفاقی را از نوع مالیات مستقیم دانست. این نوع هزینه در اکثر اوقات، ناخواسته یک بار مالیاتی را برای فرد ایجاد می کند که مودیان می توانند با اظهار این نوع درآمدها، نسبت به محاسبه نرخ مالیات و پرداخت آن اقدام نمایند.
در صورتی که شما هم در آینده از طرق مختلف مانند برنده شدن در قرعه کشی یا روش های دیگر، چنین درآمدی کسب کردید، می توانید با فرمول هایی که در ادامه ذکر می کنیم، برای محاسبه مالیات آن اقدام نمایید.
نحوه محاسبه مالیات بر درآمد اتفاقی
برای آنکه بفهمیم نحوه محاسبه مالیات بر درآمد اتفاقی چگونه است، باید به 2 ماده قانونی مهم یعنی مواد 119 و 120 مراجعه نماییم. البته شما می توانید برای آشنایی کامل با این نوع مالیات، باب سوم و فصل ششم قانون مالیات های مستقیم را مطالعه کنید که شامل ماده 119 الی 128 (9 ماده – ماده 124 حذف شده) می باشد.
در ماده 119 ق.م.م، ذکر شده است که موارد مشمول این نوع مالیات باید با نرخ ماده 131، مالیات خود را پرداخت کنند.
همچنین در ماده 120 ق.م.م بیان شده که:
- 100% درآمد اتفاقی به دست آمده به صورت نقدی و یا
- ارزش روز آن (برای درآمدهای غیر نقدی) مشمول این مالیات می شوند.
البته استثنایی در این مورد ذکر شده و آن ملکی است که تحت ماده 64، ارزش آن به صورت محاسباتی تعریف می شود. در این حالت برای محاسبه نرخ مالیات، ارزش محاسباتی ملک مبنا قرار خواهد گرفت. با توجه به توضیحاتی که در این بخش ارائه کردیم، حال با ما باشید تا نرخ مالیات بر درآمد اتفاقی را با ذکر یک مثال بیان کنیم.
نرخ مالیات بر درآمد اتفاقی اشخاص حقیقی و حقوقی
نرخ و ضرایبی که برای مالیات بر درآمد اتفاقی وجود دارند، در ماده 131 ذکر شده اند. ماده 131 جزو مهم ترین مواد قانون مالیات مستقیم است که هرچند سال به روزرسانی می شود. این ماده، نرخ های مالیات برای کسب و کارها و اشخاص حقیقی (فعال اقتصادی) را بیان می کند. ماده 131 اولین بار در سال 1366 مصوب شد و از آن سال تاکنون، 5 بار آپدیت شده و نرخ های آن به روزرسانی شده اند.
ضرایب ماده 131 برای مالیات بر درآمد اتفاقی براساس آخرین به روزرسانی (مصوب مردادماه سال 1391) عبارتند از:
- برای درآمدها در بازه 1 تومان الی 200 میلیون تومان، نرخ ماده 131 به میزان 15% است. با احتساب درآمد کامل در این پله، حداکثر میزان مالیات، 30 میلیون تومان خواهد بود.
- برای درآمدها در بازه 200 الی 400 میلیون تومان (200 میلیون دوم)، نرخ ماده 131 به میزان 20% است. با احتساب درآمد کامل در این پله، حداکثر میزان مالیات، 40 میلیون تومان خواهد بود.
- برای درآمدهای بیش از 400 میلیون تومان، نرخ ماده 131 به میزان 25% خواهد بود.
نکته: این ضرایب برای درآمدهای افراد حقیقی، پس از کسر معافیت معیشتی شان نیز در نظر گرفته می شوند. مثلا اگر شما یک هدیه 50 میلیون تومانی برنده شده اید، باید به میزان 15% آن یعنی 7.5 میلیون تومان، مالیات بر درآمد اتفاقی را پرداخت کنید.
وظایف مودیان مالیات بر درآمد اتفاقی
حال این سوال برای ما به عنوان مودی مطرح می شود که اگر چنین درآمدی بدست آوریم، باید چه کاری انجام دهیم؟ در این خصوص باید به ماده 126 ق.م.م مراجعه کنیم که می گوید:
- در صورتی که صاحب این نوع درآمد هستید، می بایست به صورت سالیانه اظهارنامه مالیاتی خود را با شرح مواردی که در ماده 123 آمده اند، ارسال نمایید.
- زمان ارسال اظهارنامه مالیاتی تا آخر اردیبهشت ماه سال بعد است.
- البته در خصوص موارد خارج از ماده 123، اظهارنامه باید تا 30 روز از تاریخ دریافت این درآمد، به اداره مالیات تسلیم شده و مالیات آن پرداخت گردد.
نکته: برای معاملاتی که در دفاتر اسناد رسمی انجام شده اند، با توجه به اینکه مالیات مربوطه اخذ می شود، نیازی به پرداخت این هزینه نیست.
معافیتهای مالیاتی درآمد اتفاقی
همچنین راجع به معافیت های مالیات بر درآمد اتفاقی می توان براساس ماده 127 گفت:
- کمک های نقدی و غیر نقدی بلاعوض از سوی موسسات خیریه.
- کمک های نقدی و غیر نقدی بلاعوض از سوی سازمان ها، وزارتخانه ها، تعاونی ها، شهرداری ها و نهادهای انقلابی.
- کمک های مالی که به خسارت دیدگان حوادث طبیعی و غیره داده می شوند.
- هدایای پرداختی از سوی دولت به عنوان یک مشوق که با موضوع صادرات و تولید یا خرید محصولات کشاورزی می باشند.
جمع بندی
در این مقاله به معرفی مالیات بر درآمد اتفاقی پرداختیم و با ذکر جزئیات بیشتر، نحوه محاسبه و مواد قانونی مهم آن را بیان نمودیم. شما کاربران می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر، مقالات بلاگ سایت ما را مطالعه کنید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره های : 9909087-0992 یا 77653794-021 ارتباط برقرار نمایید و از مشاوره کارشناسان حرفهای و با تجربه ما بهرهمند شوید.
بدون دیدگاه