نماینده قانونی شرکت به شخص حقیقی یا حقوقی گفته می شود که از سمت شرکت انتخاب می شود. هر نماینده قانونی، شرح وظایفی دارد که بایستی در چارچوب معینی به انجام آن ها بپردازد. شاید در نمایندگی های بیمه، اشخاصی را دیده باشید که خود را نماینده قانونی شرکت بیمه ای معرفی می کنند. نمایندگی ها، اشخاص حقوقی هستند و نماینده ها، اشخاص حقیقی به شمار می روند. شرح وظایف اشخاص حقیقی با اشخاص حقوقی، متفاوت می باشد. نماینده ها بایستی مطابق قوانین شرکت، عمل کنند و حق ندارند خارج از قوانین، فعالیتی انجام دهند. قاعدتا هر گونه کوتاهی در رعایت قوانین، مجازاتی به همراه دارد. نماینده قانونی شرکت بایستی اخلاق مدار و حرفه ای رفتار کند، چرا که شخصیت وی، بازتابی از شرکت می باشد. هر گونه بی اخلاقی از سمت نماینده قانونی موجب لکه دار شدن اعتبار شرکت می شود.

هدف از انتخاب نماینده قانونی شرکت، واگذاری بخشی از وظایف شرکت بر عهده شخص دیگر می باشد. انتخاب نماینده قانونی برای شرکت بایستی تحت نظارت هیات مدیره، صورت گیرد. امور اداری و قانونی توسط نماینده حقوقی، انجام می شود. جهت آشنایی بیشتر با اختیارات و وظایف نماینده قانونی شرکت، ادامه مقاله “نماینده قانونی شرکت کیست و چه اختیاراتی دارد”، را دنبال کنید.

 

نماینده قانونی شرکت کیست و چه اختیاراتی دارد

 

انواع نمایندگی حقوقی

نمایندگی حقوقی یعنی چه؟ زمانی که انجام امور به عهده شخص حقیقی یا حقوقی دیگری، سپرده می شود، معنی نمایندگی مشخص می گردد. انواع نمایندگی حقوقی شرکت به شرح زیر می باشد:

 

  • نمایندگی قانونی

یکی از انواع نمایندگی حقوقی، نمایندگی قهری یا نمایندگی قانونی می باشد. این نوع نمایندگی به معنای اخص یا ولایت است. پدر و جد پدری، به طور غیر انتخابی، نماینده قانونی فرزند هستند. به عبارتی، فرزندان، هیچ گونه نقشی در ایجاد آن ندارند. علاوه بر این، نمایندگی وزرا، مدیران سازمان ها، شرکت ها، وزارتخانه ها، موسسات و نهادهای انقلابی جزو نمایندگی قانونی به شمار می روند. مدیران تا پایان زمان مدیریت خود، نماینده حقوقی شرکت خود، محسوب می شوند.

 

  • نمایندگی قضایی

یکی دیگر از انواع نمایندگی حقوقی، نمایندگی قضایی می باشد. نمایندگی قضایی به دستور دادگاه برای قوانین امور حسبی کاربرد دارد. تعیین قیم برای افراد صغیر و مجنون، مستلزم تشکیل جلسه دادرسی می باشد. شاخه دیگر نمایندگی قضایی، نمایندگی امین است که به امور حسبی مربوط به مفقود الاثر یا جنین ها می پردازد. مطابق ماده 130 قانون امور حسبی، ذینفعان می توانند از دادگاه تعیین امین برای اداره اموال غایب کمک بگیرند. نماینده قضایی به حکم دادگاه بستگی دارد.

 

  • نمایندگی قراردادی

نمایندگی قراردادی به مشاوران حقوقی، وکلای دادگستری و افرادی که دارای مدرک حقوقی هستند، اشاره دارد. کلیه اشخاصی که دارای مدرک حقوقی و واجد شرایط ماده 32 قانون آیین دادرسی مدنی هستند، می توانند به عنوان نماینده قراردادی، فعالیت کنند. نمایندگان حقوقی وزارتخانه ها و موسسات جزو نمایندگان قراردادی هستند.

 

نماینده قانونی شرکت کیست و چه اختیاراتی دارد

 

معرفی نماینده قانونی شرکت

نماینده قانونی شرکت به وکالت از اشخاص حقوقی و صاحبان کسب و کارها، فعالیت خود را آغاز می نمایند. به عبارتی، نماینده قانونی شرکت به دستور رئیس شرکت، اقدام به انجام فعالیت های تجاری با نام شرکت خود می کنند. مدیریت شرکت های تجاری، قائم مقام تجاری و حق العمل کاری، نوعی واگذاری اختیار به اشخاص حقیقی می باشد تا با نام شرکت، فعالیت هایی را انجام دهند. هیات مدیره شرکت های تجاری، نماینده قانونی به حساب می آیند. نماینده قانونی شرکت می تواند از حق نمایندگی خود برای مراجعه به مراجع قانونی و سازمانی، استفاده کند.

هیات مدیره شرکت موظف هستند شخص حقیقی یا حقوقی را انتخاب کنند تا با مراجعه به مراجع قانونی و سازمانی، امور اجرایی و اداری را انجام دهند. مدیر عاملی، سمت مباشرتی می باشد. از این رو، مدیر عامل، نماینده قانونی شرکت محسوب می شود و نمی تواند انجام وظایف خود را به دیگری بسپارد. اگر هیات مدیره شرکت، شخص حقوقی را به عنوان مدیر عامل انتخاب کنند، مدیر عامل (شخص حقوقی) موظف است، شخص حقیقی دیگری را برای انجام امور خود معرفی نماید.

هیات مدیره، نماینده قانونی شرکت است و می تواند بخشی از وظایف خود را به مدیر عامل محول کند. به عبارتی، اختیارات مدیر عامل، محدود می باشد. در کلیه شرکت های موضوع ماده 20 قانون تجارت، هیات مدیره و مدیر عامل، نماینده قانونی محسوب می شوند.

 

نماینده قانونی شرکت کیست

نماینده قانونی شرکت، شخص حقیقی می باشد که به نیابت از شرکت، امور حقوقی را از مراجع قانونی و سازمانی، پیگیری می کند. تحقق اهداف شرکت توسط نماینده قانونی عملی می شود. شرکت ها، هویت حقوقی مستقلی دارند. از این رو، مراجعه به مراجع قانونی و سازمانی بر عهده شخص حقیقی می باشد. امور معاملاتی و قضایی توسط نماینده قانونی شرکت، مدیریت می شوند.

نماینده قانونی شرکت، هیات مدیره می باشد. پس از ثبت نام شرکت، هیات مدیره می تواند بخشی از وظایف خود را به مدیر عامل یا وکیل واگذار کند. مدیر عامل یا وکیل که شخص حقیقی هستند، موظف اند امور نمایندگی شرکت را پیگیری کند. نماینده قانونی شرکت کیست؟ بسته به نوع فعالیت شرکت ها، هیات مدیره، مدیر عامل و وکیل، جزو نمایندگان قانونی شرکت هستند که هر کدام، شرح وظایف متفاوتی دارند.

 

نماینده قانونی شرکت کیست و چه اختیاراتی دارد

 

اختیارات نماینده قانونی شرکت

پیش تر اشاره شد که نماینده قانونی شرکت ممکن است هیات مدیره، مدیر عامل یا وکیل باشد. نماینده قانونی شرکت موظف است کلیه امور حقوقی و غیر حقوقی مرتبط را اجرا کند تا شرکت به اهداف خود برسد. امور حقوقی و غیر حقوقی شامل دستمزد کارکنان یا پرسنل، استخدام کارشناسان متخصص، افتتاح حساب های بانکی، انجام معاملات ملکی، صدور و دریافت اسناد تجاری، مراجع به ارگان های قضایی و سازمانی می شود. عمده فعالیت نماینده قانونی شرکت، پرداخت هزینه های شرکت می باشد.

نماینده قانونی شرکت می تواند در داخل کشور یا در خارج از کشور، فعالیت خود را ادامه دهد و کلیه اقدامات ضروری را با صلاح دید خود اجرا کند. اختیارات نماینده قانونی در چارچوب فعالیت های مشخص شده شرکت می باشد. به عبارتی، نماینده قانونی شرکت بایستی مطابق با قوانین اساسنامه شرکت و تصمیمات مجمع عمومی رفتار کند. مطابق با قوانین اساسنامه، نماینده قانونی بایستی کلیه امور نمایندگی که شامل انعقاد قراردادها و انجام معاملات به نام شرکت می شود را به نحو احسن انجام دهد. تمامی اساسنامه ها توسط هیات مدیره به تصویب می رسند تا توسط نماینده قانونی رعایت و اجرا شوند.

 

نمایندگی قانونی شرکت با مسئولیت محدود

نماینده قانونی شرکت با مسئولیت محدود همانند شرکت های سهامی توسط هیات مدیره انتخاب می شود. اصلی ترین مسئولیت هیات مدیره هر شرکتی، انتخاب نماینده قانونی می باشد. هیات مدیره شرکت با مسئولیت محدود می تواند یکی از اعضای خود را به عنوان نماینده قانونی انتخاب کند. این نماینده ممکن است شخص حقیقی یا حقوقی باشد. وظایف و اختیارات نماینده قانونی شرکت با مسئولیت محدود به شرح زیر می باشد:

نماینده قانونی شرکت با مسئولیت محدود، موظف است امور اجرایی و اداری را به صورت قانونی اجرا کند. حفاظت از دارایی ها و اموال شرکت بر عهده نماینده قانونی می باشد. تنظیم بودجه، محاسبه هزینه های شرکت، تعیین میزان حقوق و دستمزد پرسنل، بخشی از وظایف نماینده قانونی هستند. نحوه تقسیم سود سالانه توسط نماینده قانونی برنامه ریزی می شود. مدیر عامل که نماینده قانونی شرکت می باشد، آیین نامه های داخلی شرکت را تدوین و بر اجرای آن، نظارت می کند. واگذاری نمایندگی فروش به دیگران و تاسیس شعب جدید بر عهده نماینده قانونی می باشد.

از دیگر وظایف نماینده قانونی شرکت با مسئولیت محدود می توان به استخدام پرسنل اشاره کرد. انعقاد قراردادهای خرید و فروش، اجاره و مراجعه به بانک ها و سازمان ها بر عهده نماینده قانونی است. در نظر داشته باشید که نماینده قانونی با نام شرکت فعالیت می کند و تمامی قراردادها را با نام کسب و کار، منعقد می نمایند. شخصی که در بانک، حساب افتتاح می کند و وام می گیرد، نماینده قانونی شرکت می باشد.

 

نماینده قانونی شرکت کیست و چه اختیاراتی دارد

 

تفاوت نماینده قانونی شرکت و نماینده حقوقی

نماینده قانونی به شخصی گفته می شود که از جانب شخص حقیقی یا حقوقی منصوب می شود تا مذاکرات و اقداماتی را انجام دهد. نماینده حقوقی به شخصی گفته می شود که با نام شرکت و با هدف تامین منافع شخصی به مراجع قانونی و سازمانی، مراجعه می کنند. وظیفه نماینده حقوقی، انجام مذاکرات و اقدامات حقوقی می باشد. نماینده حقوقی بایستی دارای تحصیلات حقوقی و پرونده وکالت باشد. نماینده قانونی بر خلاف نماینده حقوقی، نیازی به مدرک تحصیلی مرتبط ندارد.

نماینده قانونی شرکت بایستی شخص حقیقی باشد تا بتواند وظایف محول شده خود را انجام دهند. در عوض، نماینده حقوقی می تواند شخص حقیقی یا حقوقی باشد. نماینده حقوقی با انعقاد قرارداد به مراجع قانونی و سازمانی، مراجعه می کند و اهداف شرکت را پیش می برد.

 

سوالات متداول

  • نماینده قانونی شرکت کیست؟

در شرکت های سهامی و غیر سهامی، هیات مدیره به عنوان نماینده قانونی شرکت هستند. هیات مدیره برای نظارت مستقیم بر امور حقوقی و اداری، یک شخص حقیقی یا حقوقی را به عنوان نماینده قانونی شرکت انتخاب می کنند. نماینده قانونی، وظایف مشخصی دارد که بایستی در چارچوب آن، فعالیت کند. در نظر داشته باشید که نماینده قانونی بایستی شخص حقیقی باشد.

 

  • حدود اختیارات نماینده قانونی شرکت چگونه می باشد؟

پیش تر اشاره شد که اختیارات و وظایف نماینده قانونی شرکت، محدودیت هایی دارد. این محدودیت ها توسط هیات مدیره، تعریف می شوند. نماینده قانونی هر شرکت وظیفه انعقاد کلیه قراردادها و اسناد مرتبط را بر عهده دارد. البته، انعقاد قرارداد به نظر هیات مدیره شرکت وابسته می باشد. قرارداد و اسناد منعقد شده بایستی به امضای اعضای هیات مدیره برسند تا معتبر شوند.

 

  • چند نوع نمایندگی حقوقی وجود دارد؟

نمایندگی حقوقی به سه دسته، نمایندگی قانونی، قضایی و قراردادی تقسیم شده است. نمایندگی قانونی به معنای اخص یا ولایت به طور غیر انتخابی می باشد. نمایندگی قضایی به دستور دادگاه برای قوانین امور حسبی کاربرد دارد. نمایندگی قراردادی به مشاوران حقوقی، وکلای دادگستری و افرادی که دارای مدرک حقوقی مرتبط می باشند، اشاره می کند.

 

جمع بندی

در این مقاله، راجع به نماینده قانونی شرکت، صحبت شد. الوند حسابان، موسسه مشاوره مالی معتبری است که در زمینه نحوه انتخاب نماینده قانونی شرکت به صاحبان کسب و کارها، شرکت ها و اشخاص حقوقی، مشاوره می دهد. از این رو، صاحبان کسب و کارها و هیات مدیره شرکت ها می توانند به الوند حسابان مراجعه کنند و نماینده قانونی برای شرکت خود انتخاب نمایند. هدف از انتخاب نماینده قانونی، انجام امور اداری و قانونی شرکت ها در سازمان ها و اداره ها می باشد. پیش تر اشاره شد که نماینده قانونی، بازتابی از اعتبار شرکت می باشد. از این رو، صاحبان کسب و کارها و هیات مدیره شرکت ها بایستی در انتخاب نماینده قانونی، حساسیت نشان دهند.

 

هیات مدیره، وظیفه دارد اختیارات نماینده قانونی شرکت را تعریف و مشخص کنند. تعریف اختیارات نماینده شرکت، نیازمند داشتن علم و آگاهی می باشد. موسسه مشاوره مالی الوند حسابان به هیات مدیره شرکت ها کمک می کند تا بتوانند قوانین را به درستی تعریف کنند. از طرفی، نمایندگان قانونی شرکت ها می توانند با وظایف و اختیارات خود آشنا شوند. انجام وظایف و اختیارات نماینده قانونی، نیازمند داشتن مهارت می باشد. از این رو، نمایندگان قانونی می توانند از آموزش ها استفاده کنند.

 

جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره های : 9909087-0992 یا 77653794-021 ارتباط برقرار نمایید و از مشاوره کارشناسان حرفه‌ای و با تجربه ما بهره‎‌مند شوید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *