موضوع فعالیت شرکت ها در قرارداد و معاملات، ذکر می شود. از مهم ترین اقدامات اشخاص حقوقی در فرآیند ثبت شرکت ها می توان به تعیین موضوع فعالیت آن ها اشاره کرد. موضوع فعالیت هر شرکت، سیاست های راهبردی و اهداف مالی را تعریف می کند. کلیه اهداف شرکت بر اساس موضوع فعالیت هر شرکت تعیین می گردد. شرکا با هم فکری، حدود و اختیاراتی را تعیین می کنند. موفقیت و پیشرفت هر شرکت به اشخاص حقوقی آن بستگی دارد. از این رو، انتخاب هوشمندانه موضوع فعالیت شرکت حائز اهمیت می باشد.
گاها اشخاص حقوقی برای تعیین موضوع فعالیت شرکت و ثبت آن، نیازی به اخذ مجوز از سازمان های مربوطه ندارند. در حالی که اکثر شرکت ها برای تعیین موضوع فعالیت خود نیاز به اخذ مجوز از مراجع ذیصلاح دارند. جهت آشنایی بیشتر با موضوع فعالیت شرکت، ادامه مقاله “راهنمای جامع انتخاب موضوع فعالیت شرکت” را دنبال کنید.
انواع موضوع فعالیت شرکت
مطابق ماده 2 قانون تجارت، موضوع فعالیت شرکت محدود به اساسنامه شرکت می باشد. کلیه معاملات هر شرکت بایستی مطابق با موضوع اساسنامه، انجام شوند. مطابق قانون تجارت، 7 نوع شرکت تجاری وجود دارد. انواع موضوع فعالیت شرکت ها به شرح زیر می باشد:
1- شرکت های سهامی عام و خاص
2- شرکت های تضامنی
3- شرکت با مسئولیت محدود
4- شرکت های مختلط
5- شرکت های تعاونی با تولید و مصرف
6- شرکت های نسبی
موضوع فعالیت تجاری در قانون
یکی از اصلی ترین موضوعاتی که در زمینه ثبت شرکت بررسی می شود، موضوع فعالیت تجاری آن می باشد. دامنه عملیات شرکت، محدود به موضوع فعالیت های ثبت شده است. صاحبان کسب و کارها یا اشخاص حقوقی بایستی قبل از ثبت شرکت، موضوع فعالیت خود را مشخص کنند. موضوع فعالیت شرکت، تعیین کننده حدود فعالیت شرکت می باشد. موضوع فعالیت هر شرکت، نشان دهنده هویت آن است. در تعیین موضوع فعالیت هر شرکت، نظر شرکا اهمیت دارد. پس از تعیین موضوع فعالیت، اهداف شرکت مشخص می شوند. موضوع تعیین شده برای ثبت شرکت بایستی با جزئیات دقیق بیان شود. حیطه فعالیت شرکت، محدود به موضوع آن می باشد.
با تعیین موضوع فعالیت شرکت، هیات مدیره و مدیران اجرایی نمی توانند در هر زمینه ای سرمایه گذاری کنند. انتخاب عناوین کلی به عنوان موضوع فعالیت شرکت موجب ایجاد سردرگمی می شود. در هنگام عقد قرارداد بایستی موضوع معامله، کامل مشخص شود. در غیر این صورت، معامله منعقد شده دارای ابهام می باشد و باطل می شود.
موضوع فعالیت شرکت های تجاری
شرکت های سهامی به صورت تجاری، فعالیت می کنند. شرکت هایی که ضامن امنیت اقتصادی و اجتماعی کشور هستند، بایستی برای فعالیت خود، مجوز اخذ کنند. برخی از شرکت های تجاری در انحصار دولت هستند و تحت نظارت دولت، فعالیت می کنند. موضوع فعالیت تجاری در قانون به شرح زیر می باشد:
1- موضوعات دولتی، حاکمیتی و ممنوعه
2- موضوعاتی که شرکت ها قبل از ثبت، نیازمند اخذ مجوز نیستند.
3- موضوعاتی که شرکت ها قبل از ثبت، نیازمند اخذ مجوز هستند.
موضوع فعالیت شرکت های غیر تجاری
مطابق ماده 584 قانون تجارت، موضوع فعالیت شرکت های غیر تجاری، مختلف می باشد. گاها برخی از شرکت ها و موسسات با اهداف تجاری، شروع به کار می کنند ولی حوزه فعالیت آن ها، غیر تجاری می باشد. از جمله این شرکت ها می توان به موسسات خیریه، امور ادبی، موسسات پولی و بانکی کشور اشاره کرد که با اهداف تجاری، ثبت می شوند.
امور حاکمیتی و یا ممنوع از فعالیت
موضوع فعالیت شرکت هایی که مطابق قانون اساسی و قانون خدمات کشوری و قوانین برنامه توسعه در اختیار دولت قرار گرفته اند، تابع امور حاکمیتی کشور هستند. موضوع فعالیت امور حاکمیتی شامل سیاست گذاری، برنامه ریزی، نظارت بر بخش های کلان اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی، امور ثبتی، قانون گذاری، اداره امور قضایی کشور، استقرار نظم و امنیت، اداره امور داخلی، تنظیم روابط کار و خارج از کشور، مالیه عمومی، مدیریت فضای فرکانس کشور، تحقیقات بنیادی، آمار و اطلاعات ملی، حفظ تمامیت ارضی، ایجاد آمادگی دفاعی و دفاع از ملیت کشور می شود.
موضوع فعالیت شرکت هایی که تابع امور حاکمیتی هستند، تصدی به فعالیت هایی است که موجب تصریح در قوانین جاری کشور می شوند یا مخالف اخلاق حسنه و اصول اسلامی هستند. موضوع فعالیت این شرکت ها شامل ممنوعیت خرید و فروش اشیا ارزشمند و عتیقه، خرید و فروش و نگهداری مواد مخدر، ساخت و نگهداری سلاح و مهمات جنگی، به کارگیری تجهیزات ماهواره ای، شراکت و سرمایه گذاری در قمار و معاملات ربوی، خرید و فروش و حمل مشروبات الکلی، شراکت و سرمایه گذاری در ساخت غیر قانونی می شود. کلیه مواردی که از نظر قانونی و شرعی، ممنوع هستند را نمی توان اجرا کرد.
نحوه انتخاب موضوع فعالیت شرکت
شرکا یا اشخاص حقوقی برای انتخاب موضوع فعالیت شرکت بایستی موضوع معامله یا قرارداد را مشخص کنند. به عبارتی، بایستی شرایط لازم برای اثبات صحت معامله فراهم شود، چرا که عقد قرارداد برای موضوعات مبهم، باطل است. قانونی بودن موضوع و هدف قرارداد در انتخاب موضوع فعالیت شرکت، حائز اهمیت می باشد. موضوع قرارداد بایستی قانونی و مشروع باشد. از این رو، نمی توان برای امر غیر قانونی، قرارداد منعقد کرد. موضوع فعالیت شرکت باید نیازمند اخذ مجوز باشد. برخی از موضوعات فعالیت شرکت ها نیازی به اخذ مجوز ندارند. از این رو، اشخاص حقوقی می توانند بدون اخذ مجوز، موضوع فعالیت خود را ثبت کنند.
اگر موضوع فعالیت شرکت، مستلزم موافقت مراجع خاص باشد، اشخاص حقوقی بایستی قبل از ثبت شرکت، مجوزهای لازم را تهیه کنند. ناگفته نماند که اشخاص حقوقی برای تغییر موضوع شرکت خود بایستی به مجمع عمومی صاحبان سهام، درخواست دهند.
لیست موضوع فعالیت شرکت بدون نیاز به اخذ مجوز
موضوعاتی هستند که قبل از ثبت شرکت نیاز به اخذ مجوز ندارند. اشخاص حقوقی بدون نیاز به اخذ مجوز از مراجع خاص، فعالیت خود را شروع می کنند. پس از ثبت شرکت، دستگاه های نظارتی نسبت به فعالیت این شرکت ها، تعیین تکلیف قانونی می نمایند. موضوع فعالیت شرکت هایی که قبل از ثبت نیاز به اخذ مجوز از سازمان و ارگان خاصی ندارند، به شرح زیر است:
1- دلالی، حق العمل کاری و نمایندگی تجاری
2- فعالیت بازاریابی غیر هرمی و غیر شبکه ای
3- عملیات بارگیری، تخلیه و ترخیص کالا
4- تصدی به فعالیت های خدماتی و نظافتی
5- تصدی به نمایشگاه ها و انبارهای عمومی
6- ارائه خدمات آبرسانی، گازرسانی و برق رسانی
7- تاسیس مرکز روان شناسی، روان کاوی و امور مشاوره
8- تصدی به مراکز معاینه فنی در خصوص خودرو و موتور سیکلت
9- بازرسی کالا، کنترل کیفیت، صدور و مشاوره کیفی استاندارد
10- امور مربوط به محیط زیست و فعالیت های زیست محیطی
11- انتشار نشریه و انجام فعالیت های مطبوعاتی
12- حمل و نقل داخلی و خارجی ریلی (بار و مسافر)
13- ایجاد موسسات بهداشتی و درمانی
14- آموزش و تعلیم راهنمایی و رانندگی
15- تصدی به فعالیت هایی در خصوص سرویس های رادیویی و خدمات مربوط به تجهیزات رادیویی
16- اشتغال به تهیه، ترکیب و فروش داروها، واکسن ها، سرم ها، مواد بیولوژی و بیمارستان های مخصوص دام و طیور
فعالیت شرکت های غیر تجاری
17- تصدی به فعالیت در زمینه کاریابی، مشاوره شغلی، ارائه تسهیلات به جویندگان کار، مشاوره روابط کار و کارگر
18- ارائه خدمات پزشکی از جمله تاسیس بیمارستان، زایشگاه، آسایشگاه، آزمایشگاه لابراتوار، کارخانه داروسازی، داروخانه و حجامت
لیست موضوع فعالیت شرکت نیازمند به اخذ مجوز
گاها اشخاص حقوقی برای تعیین موضوع فعالیت شرکت ها نیاز به اخذ مجوز از مراجع ذیصلاح و سازمان های مرتبط دارند. از این رو، اشخاص حقوقی بایستی قبل از ثبت شرکت نسبت به اخذ مجوزهای لازم، اقدام نمایند. موضوع فعالیت شرکت هایی که قبل از ثبت نیاز به اخذ مجوز از سازمان و ارگان خاصی دارند، به شرح زیر است:
1- موضوعات مرتبط به امور پولی و بانکی اعم از نهادهای پولی و اعتباری، تعاونی های اعتبار، صندوق های قرض الحسنه، صرافی ها و شرکت های لیزینگ
2- موضوعات مرتبط به امور بیمه ای و تصدی به هر نوع خدمات بیمه ای، نمایندگی بیمه و کارگزاری خدمات بیمه ای
3- موضوعات مرتبط به بورس و نهادهای مالی جدید اعم از نهادهای مالی، صندوق های سرمایه گذاری، شرکت های سرمایه گذاری و شرکت های تامین سرمایه
4- موضوعات مرتبط به شرکت های تعاونی اعم از ثبت تعاونی تولید، سهامی عام، خدماتی، اعتبار آزاد و گروه شغلی، دامداری و دامپروری، کشاورزی، پرورش و صید ماهی (شیلات)، صنعت و معدن، توزیع، عمران شهری، مسکن، فراگیر، تعاونی های چند منظوره و سایر تعاونی ها
5- موضوعات مرتبط به توریسم و تورهای گردشگری
6- موضوعات مرتبط به حمل و نقل کالا و مسافر اعم از خدمات حمل و نقل جاده ای کالا، جابه جایی کالا بین کشورها (ترانزیت کالا)، حمل و نقل مسافر بین شهرها و کشورها
7- موضوعات مرتبط به حمل و نقل هوایی اعم از خدمات دفاتر مسافرت هوایی، ترابری هوایی و صدور بارنامه های هوایی
8- موضوعات مرتبط به حمل و نقل های ریلی
9- موضوعات مرتبط به شرکت های دانش بنیان
10- موضوعات مرتبط به حوزه نفت و گازی اعم از استخراج، اکتشاف و بهره برداری از معادن نفت و گاز و پتروشیمی
نکاتی در مورد موضوع فعالیت شرکت
در تعیین موضوع فعالیت شرکت بایستی اشخاص حقوقی دارای تخصص و تجربه مرتبط باشند. شرکا بدون داشتن مهارت و تجربه با شکست مواجه می شوند. از این رو، اشخاص حقوقی بایستی موضوع فعالیت خود را مطابق با دانش و توانمندی خود، انتخاب کنند. به این ترتیب، احتمال موفقیت کسب و کار، افزایش و میزان ریسک آن، کاهش می یابد. یکی از اصلی ترین کارهایی که صاحبان کسب و کارها بایستی انجام دهند، بررسی بازار هدف و نیازهای آن می باشد. میزان تقاضای مشتریان برای دستیابی به محصولات و خدمات، بررسی می شود. سنجیدن بازار هدف در انتخاب موضوع فعالیت شرکت، اهمیت بالایی دارد.
علاوه بر سنجیدن بازار هدف، بررسی رقابت بازار هم حائز اهمیت می باشد. صاحبان کسب و کارها بایستی میزان رقابت موجود در حوزه فعالیت خود را بررسی کنند. با بررسی وضعیت بازار، اشخاص حقوقی با برنامه ریزی مناسب تری وارد می شوند تا احتمال شکست را کاهش دهند، چرا که ورود به بازار اشباع شده، چالش های متعددی برای صاحبان کسب و کارها به همراه دارد.
تغییر موضوع شرکت
تغییر موضوع فعالیت شرکت به دلایل مختلفی رخ می دهد. شرایط بازار، نیازهای مشتریان و اهداف بلند مدت شرکت در تغییر موضوع شرکت، تاثیرگذار هستند. اشخاص حقوقی برای تغییر موضوع شرکت بایستی مراحل در مجمع عمومی، حضور پیدا کنند و سپس مجوزهای لازم را دریافت نمایند. پس از اخذ مجوزهای لازم، اشخاص حقوقی بایستی مدارک خود را به اداره ثبت شرکت ها تحویل دهند تا بتواند آگهی تغییر موضوع شرکت خود را در روزنامه رسمی، چاپ کنند.
سوالات متداول
- موضوع فعالیت شرکت، چند نوع است؟
مطابق قانون تجارت، 7 نوع شرکت تجاری وجود دارد. انواع موضوع فعالیت شرکت ها شامل شرکت های سهامی عام و خاص، تضامنی، شرکت با مسئولیت محدود، مختلط، شرکت های تعاونی با تولید و مصرف و شرکت های نسبی می شود.
- موضوع فعالیت شرکت های تجاری چیست؟
موضوع فعالیت تجاری در قانون شامل موضوعات دولتی، حاکمیتی و ممنوعه، موضوعاتی که قبل از ثبت به اخذ مجوز نیازی ندارند و موضوعاتی که قبل از ثبت به اخذ مجوز نیاز دارند، می شود.
- موضوع فعالیت شرکت های غیر تجاری چیست؟
موسسات خیریه، امور ادبی، موسسات پولی و بانکی از جمله موضوعاتی هستند که با اهداف تجاری، ثبت می شوند ولی به صورت غیر تجاری، فعالیت می کنند.
جمع بندی
در این مقاله، راجع به موضوع فعالیت شرکت، صحبت شد. الوند حسابان، موسسه مشاوره مالی معتبری است که در زمینه نحوه انتخاب موضوع فعالیت شرکت به صاحبان کسب و کارها، شرکت ها و اشخاص حقوقی، مشاوره می دهد. از این رو، صاحبان کسب و کارها و هیات مدیره شرکت ها می توانند به الوند حسابان مراجعه کنند و موضوع فعالیت شرکت خود انتخاب نمایند. هدف از انتخاب موضوع فعالیت هر شرکت، تعریف سیاست های راهبردی و اهداف مالی می باشد. از این رو، صاحبان کسب و کارها و هیات مدیره شرکت ها بایستی در انتخاب موضوع فعالیت کسب و کار خود، حساسیت نشان دهند.
موسسه مشاوره مالی الوند حسابان به هیات مدیره شرکت ها کمک می کند تا بتوانند سیاست های راهبردی و اهداف مالی خود را به درستی تعریف کنند. موفقیت و پیشرفت هر کسب و کاری به صاحبان آن بستگی دارد. از این رو، انتخاب هوشمندانه موضوع فعالیت شرکت، اهمیت بالایی دارد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره های : 9909087-0992 یا 77653794-021 ارتباط برقرار نمایید و از مشاوره کارشناسان حرفهای و با تجربه ما بهرهمند شوید.
بدون دیدگاه