اظهارنامه برآوردی، نوعی سند معتبر مالیاتی برای اشخاص حقیقی و حقوقی می باشد. اشخاص حقیقی و حقوقی که نتوانسته اند در زمان مقرر، اظهارنامه مالیاتی خود را تهیه کنند و به سازمان امور مالیاتی ارائه دهند، بایستی اظهارنامه های برآوردی مالیاتی خود را از سازمان امور مالیاتی دریافت کنند. سازمان امور مالیاتی بر اساس اطلاعات موجود، اقدام به تهیه اظهارنامه های برآوردی می کند.
اظهارنامه برآوردی چیست
اظهارنامه برآوردی که توسط سازمان امور مالیاتی تهیه و صادر می گردد، سندی معتبر می باشد که میزان مالیات قابل پرداخت اشخاص حقیقی و حقوقی را تعیین می کند. اشخاص حقیقی و حقوقی که اظهارنامه مالیاتی خود را در زمان مقرر به سازمان امور مالیاتی ارائه نکرده اند یا اظهارنامه مالیاتی آن ها با قوانین و مقررات مالیاتی، مغایرت دارد بایستی اظهارنامه برآوردی دریافت کنند. سازمان امور مالیاتی بر اساس فعالیت های اقتصادی مودیان و داده های ثبت شده در سامانه های متصل به طرح جامع مالیاتی، میزان مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی را مشخص می کند.
به عبارتی، اگر مودیان اظهارنامه مالیاتی خود را در مهلت قانونی به سازمان امور مالیاتی تحویل ندهند یا اظهارنامه مالیاتی آن ها با قوانین و مقررات مالیاتی مطابقت نداشته باشد، سازمان امور مالیاتی موظف است برای این اشخاص، اظهارنامه مالیاتی برآوردی تهیه نماید. اظهارنامه برآوردی، سندی برای جلوگیری از فرار مالیاتی و تضمین دریافت مالیات های قانونی می باشد. البته، امکان پیگیری و اعتراض به اظهارنامه های برآوردی صادر شده، وجود دارد. از این رو، مودیان بایستی طی مدت 30 روز پس از صدور ابلاغ، اعتراض خود را از طریق سامانه مودیان به سازمان امور مالیاتی اعلام کنند تا میزان مالیات قابل پرداخت، مجددا بررسی شود.
مشمولان اظهارنامه برآوردی مالیاتی
1- مودیانی که اظهارنامه مالیاتی خود را در زمان مقرر به سازمان امور مالیاتی ارائه نمی دهند.
- سازمان امور مالیاتی برای کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که در زمان مشخص، اظهارنامه مالیاتی خود را به سازمان امور مالیاتی تحویل نداده اند، اظهارنامه برآوردی صادر می کند. به این ترتیب، اشخاص حقیقی و حقوقی بایستی مالیات قابل پرداخت خود را واریز کنند.
2- مودیانی که اطلاعات ارائه شده آن ها در اظهارنامه، ناقص یا غلط بوده است.
- اگر مودیان در اظهارنامه خود، اطلاعات غلط یا ناقصی را ارائه داده باشند، سازمان امور مالیاتی نمی تواند مالیات اشخاص حقوقی و حقیقی را به درستی محاسبه کند. از این رو، سازمان امور مالیاتی برای این اشخاص حقیقی و حقوقی، اظهارنامه برآوردی تهیه می کند.
3- مودیانی که فعالیت اقتصادی آن ها به نحوی است که نمی توان درآمدشان (تقریبی) را تخمین زد.
- زمانی که سازمان امور مالیاتی نتواند بر اساس فعالیت اقتصادی مودیان، درآمد تقریبی آن ها را تخمین بزند، موظف است اظهارنامه برآوردی صادر کند تا مودیان بر اساس آن، اقدام به واریز مالیات قابل پرداخت خود نمایند. ناگفته نماند که اظهارنامه های برآوردی، تخمین اولیه از مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی می باشد.
مبنای تهیه اظهارنامه برآوردی
1- اطلاعات موجود در پرونده مالیاتی مودی: سازمان امور مالیاتی بر اساس اطلاعات موجود در پرونده مالیاتی مودیان، اظهارنامه برآوردی تهیه می کند. اطلاعات موجود در پرونده مالیاتی مودیان شامل اظهارنامه های مالیاتی قبلی، صورت های مالی و سایر اسناد مالی می شود.
2- اطلاعات حاصل از سایر منابع: سازمان امور مالیاتی با تکیه بر منابع دیگری اعم از بانک ها، گمرک و سایر سازمان های اطلاعاتی، فعالیت های اقتصادی مودیان را رصد می کند. بر اساس کلیه اطلاعات به دست آمده، اظهارنامه برآوردی محاسبه می شود.
3- میانگین درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی: یکی دیگر از منابع تهیه اظهارنامه برآوردی، میانگین درآمد افراد یا شرکت هایی است که فعالیت مشابهی دارند. سازمان امور مالیاتی با بررسی درآمد سایر مودیان که در حوزه مشابه فعالیت دارند، درآمد تقریبی مودی را محاسبه می کنند.
4- روش های آماری و مدل سازی: سازمان امور مالیاتی مطابق روش های آماری و مدل سازی، درآمد و هزینه های مودی را تخمین می زند.
زمان تهیه اظهارنامه برآوردی
1- تاریخ ارائه اظهارنامه اصلی: اگر مودیان در زمان مقرر، موفق به ارائه اظهارنامه مالیاتی به سازمان امور مالیاتی نشوند، سازمان امور مالیاتی می تواند بلافاصله پس از پایان مهلت قانونی، اقدام به محاسبه اظهارنامه برآوردی کند.
2- سرعت بررسی پرونده: زمان تهیه اظهارنامه برآوردی به سرعت بررسی پرونده های مالیاتی بستگی دارد. سرعت بررسی پرونده های مالیاتی در سازمان امور مالیاتی بسته به حجم کاری، پیچیدگی پرونده و سایر عوامل، متفاوت می باشد.
3- تکمیل اطلاعات توسط مودی: اگر مودی پس از دریافت ابلاغیه اظهارنامه برآوردی، اطلاعات تکمیلی را در سامانه های مرتبط به سازمان امور مالیاتی بارگذاری کند، سازمان امور مالیاتی نیاز به زمان بیشتری برای بررسی و اصلاح میزان اظهارنامه های برآوردی مالیات دارد.
جمع بندی
در این مقاله، راجع به اظهارنامه برآوردی، صحبت شد. الوند حسابان، موسسه مشاوره مالی معتبری است که در زمینه صدور اظهارنامه های مالیاتی به صاحبان کسب و کارها، شرکت ها و اشخاص حقوقی، مشاوره می دهد. از این رو، صاحبان کسب و کارها و هیات مدیره شرکت ها می توانند به الوند حسابان مراجعه کنند. به راحتی با صفر تا صد نحوه صدور اظهارنامه های مالیاتی آشنا شوید. موسسه مشاوره مالی الوند حسابان به صاحبان شرکت ها کمک می کند تا بتوانند اظهارنامه های مالیاتی خود را به درستی تهیه کنند و به سازمان امور مالیاتی تحویل دهند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره های : 9909087-0992 یا 77653794-021 ارتباط برقرار نمایید و از مشاوره کارشناسان حرفهای و با تجربه ما بهرهمند شوید.
بدون دیدگاه