عدم ارسال معاملات فصلی طبق ماده 169 قانون مالیات های مستقیم که در سال 1394 اصلاح شده و جایگزین قانون قبلی گردید، جرم تلقی می شود. طبق ماده مورد نظر، امکان دارد شرکت هایی که صورت معاملات فصلی خود را ارسال نمی کنند، 1% از مبلغ میزان معاملاتی که انجام داده اند، جریمه شوند. مدت زمان کلی برای ارسال صورت معاملات فصلی، تا 45 روز بعد از تمام شدن هر فصل است. یعنی شرکت ها برای ارائه صورت معاملات خود در فصل تابستان، تا 15 آبان ماه فرصت خواهند داشت.

 

معاملات فصلی خرید و فروش چیست

به تمامی خرید و فروش هایی که اشخاص حقیقی و حقوقی در یک زمان مشخص انجام می دهند، معاملات فصلی می گویند. در اصل همانطور که از نام این نوع معاملات مشخص است، مدت زمان انجام معاملات از آغاز یک فصل شروع شده و تا پایان فصل ادامه خواهد داشت. یعنی سه ماهه یک فصل، برای انجام معاملات فصلی اختصاص داده می شود.

در دوره سه ماهه انجام معاملات فصلی، لازم است که اشخاص حقیقی و حقوقی تمامی مبادلات خودشان را به صورت کامل و همراه با اطلاعات طرف معامله خود، ثبت کنند. سپس این اطلاعات را با اطلاعات دیگری که سازمان امور مالیاتی نیاز دارد، برای این سازمان ارسال نمایند. در صورت عدم ارسال معاملات فصلی، اشخاص حقیقی و حقوقی باید طبق قانون مالیات های مستقیم، جریمه پرداخت کنند.

 

عواقب و جرایم عدم ارسال صورت معاملات فصلی چیست

 

جرایم معاملات فصلی

می توانیم جرایمی که به عدم ارسال معاملات فصلی مربوط می شوند را در سه دسته کلی، تقسیم بندی نماییم. این جرایم عبارتند از:

  1. جرایمی که به ویرایش صورت های معاملات فصلی مرتبط هستند.
  2. جرایمی که مربوط به تاخیر در ثبت اطلاعات در لیست گزارشات می شوند. یعنی همان عدم ارسال صورت معاملات فصلی
  3. جرایمی که به عدم اجرای دستورالعمل های صادر شده از سوی سازمان مالیاتی مربوط می شوند.

 

جرایم عدم ارسال معاملات فصلی و یا تاخیر در ارسال

یکی از دسته بندی های جرایم مربوط به معاملات فصلی، به تاخیر یا عدم ارسال صورت معاملات مربوط می شود. در صورتی که اشخاص حقیقی و حقوقی طبق دستورالعملی که از طرف سازمان مالیات منتشر شده است، اقدام به ارسال صورت معاملات خود در یک فصل ننمایند، مشمول این نوع جریمه خواهند شد.

طبق قانون مالیات های مستقیم، عدم ارسال معاملات فصلی با جریمه 1% از کل مبلغ معاملاتی که اشخاص حقیقی و حقوقی در یک فصل انجام داده اند، همراه است. این درصد جریمه برای اشخاصی که در ارسال صورت معاملاتی خود تاخیر می نمایند نیز، صدق می کند.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید اینستاگرام ما را فالوو کنید سپس سوال خود را در دایرکت مطرح نمایید و از مشاوره رایگان استفاده نمایید.

 

جرایم عدم اجرای دستورالعمل های سازمان مالیاتی

سازمان مالیاتی کشور، بسیار بر روی عدم افشای اطلاعات معاملاتی اشخاص حقیقی و حقوقی حساس است. به همین دلیل برای اشخاصی که این مسئله را رعایت نمی کنند، جرایم سنگینی در نظر گرفته است. از جمله دستور العمل هایی که باید توسط مودیان رعایت شوند تا مشمول جریمه نگردند، باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • عدم درج کردن کد اقتصادی در صورت معاملات
  • استفاده کردن از کد اقتصادی دیگران
  • عدم صدور صورت معاملات و حساب
  • استفاده کردن از کد اقتصادی برای دیگران
  • درج نکردن کد اقتصادی مربوط به طرف معامله

در صورتی که هر یک از این جرایم رخ دهد، اشخاص حقیقی و حقوقی باید 2% از مبلغ مورد معامله خود را به عنوان جریمه به سازمان مالیاتی کشور بپردازند.

 

عواقب و جرایم عدم ارسال صورت معاملات فصلی چیست

 

جرایم ماده ۱۹ از فصل هفتم ( جدول جرایم معاملات فصلی )

 

دلیل تخلف محل اخذ جریمه نرخ جریمه
استفاده کردن از کد اقتصادی خود برای انجام معامله توسط دیگری مبلغ مورد معامله 2%
درج نکردن کد اقتصادی مربوط به طرف معامله مبلغ مورد معامله 2%
استفاده کردن از کد اقتصادی دیگران برای انجام معامله مبلغ مورد معامله 2%
عدم درج کردن کد اقتصادی در صورت معاملات مبلغ مورد معامله 2%
عدم صدور صورتحساب ارائه خدمات یا فروش محصول و کالا مبلغ مورد معامله 2%
عدم ارائه نمودن فهرستی از معاملات طبق دستورالعمل سازمان مالیات مستقیم مبلغ معاملاتی که فهرست آنها توسط مودی ارسال نشده 1%

 

جرایم ویرایش صورت معاملات فصلی

در برخی موارد در کنار عدم ارسال معاملات فصلی، ویرایش کردن آنها نیز همراه با جریمه خواهد بود. این وضعیت زمانی رخ می دهد که حالت های زیر اتفاق افتاده باشد:

  • ویرایش نمودن اطلاعات معاملات فصلی پس از به اتمام رسیدن مهلت ارسال به سازمان مالیات
  • ویرایش نمودن اطلاعات معاملات فصلی به منظور افزایش میزان مبلغ معامله

لازم به ذکر است، هر نوع ویرایشی که باعث ایجاد تغییر در مبلغ معامله یا طرف معامله شود، اگر در زمان مقرر برای ارسال صورت معاملاتی انجام شده باشد، جریمه ای در بر نخواهد داشت. اما اگر از زمان مقرر برای ارسال صورت معاملاتی گذشته باشد، این مسئله مشمول جریمه خواهد شد.

 

بخشودگی جرایم عدم ارسال معاملات فصلی

اصولا جرایم در سازمان مالیاتی قابل بخشش نیستند. یعنی در قانون مالیات مستقیم هیچ ماده یا تبصره ای به منظور بخشودگی مالیاتی وجود ندارد. اما سازمان مالیاتی بسته به استناد ماده 191 ق.م.م، در برخی موارد خاص می تواند نسبت به بخشودگی همه یا بخشی از جرایم مالیاتی، تصمیماتی را اتخاذ نماید. این تصمیم توسط یک بخشنامه به شعب این سازمان و مودیان ابلاغ خواهد گردید. البته لازم است این نکته را نیز بدانید که بخشودگی سازمان، شامل جرایمی که غیر قابل بخشش هستند، نمی شود.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید اینستاگرام ما را فالوو کنید سپس سوال خود را در دایرکت مطرح نمایید و از مشاوره رایگان استفاده نمایید.

 

عواقب و جرایم عدم ارسال صورت معاملات فصلی چیست

 

مهلت رسیدگی به جرایم معاملات فصلی

طبق ماده 157 قانون مالیات مستقیم، مهلت رسیدگی به جرم عدم ارسال معاملات فصلی، 5 سال از تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی سال مربوطه، محاسبه می گردد. مهلت رسیدگی به این نوع جرایم، موضوع ماده 169 است و فارغ از دوره زمانی مورد نظر برای تسلیم کردن فهرست معاملاتی، به صورت سالانه محاسبه می شود.

 

مبنای محاسبه جرائم معاملات فصلی

برای محاسبه جرایم عدم ارسال معاملات فصلی، مبنایی که در نظر گرفته شده است، مبلغ معاملاتی ای است که در فهرست بیان نشده است. این مبلغ باید تا آخرین مهلت تسلیم فهرست مد نظر، بسته به تمدید مهلت های قانونی، تهیه گردد اما اگر برای ثبت و ارسال آن در فهرست مورد نظر، اقدامی صورت نگرفته باشد، مد نظر سازمان مالیاتی قرار خواهد گرفت.

 

تکلیف ارسال صورت معاملات فصلی

سازمان مالیات مستقیم کشور به منظور جلوگیری از فرارهای مالیاتی و پولشویی، جهت شفاف سازی مالیاتی، برای اشخاص حقیقی و حقوقی تکالیفی را ایجاد کرده است. از مهمترین این تکالیف باید به ثبت و ارسال صورت های معاملاتی فصلی اشاره کنیم. این تکلیف هم بر عهده خریدار و هم بر عهده فروشنده خواهد بود.

با استفاده از صورت های معاملاتی فصلی، می توان میزان سود و زیانی که مودیان در اظهارنامه مالیاتی ادعا نموده اند را مورد بررسی قرار داده و صحت آن را تشخیص داد. در صورتی که فهرست معاملاتی دو طرف معامله  با هم هماهنگی نداشته باشند، احتمال کتمان درآمد مودیان وجود خواهد داشت. از این رو ثبت و ارسال صورت معاملات فصلی از اهمیت بالایی برخوردار است و از تکالیف مالیاتی مهم به شمار می رود.

 

عواقب و جرایم عدم ارسال صورت معاملات فصلی چیست

 

مشمولین ارسال صورت معاملات فصلی

مودیانی که مشمول ارسال صورت معاملات فصلی هستند را باید طبق ماده 9 آیین نامه اجرایی تبصره 3 ماده 169 قانون مالیات مستقیم، چنین معرفی کنیم:

  • صاحبان مشاغل خاص که مطابق با نوع و حجم فعالیتی که دارند، در زمره گروه اول موضوع ماده 2 آیین نامه اجرایی ماده 95 قانون مالیات قرار می گیرند.
  • اشخاص حقوقی

 

جمع بندی

حال که دریافتید عدم ارسال معاملات فصلی چه جرایمی را می تواند برای اشخاص حقیقی و حقوقی ایجاد کند، بهتر آن است که از بروز چنین مسئله ای جلوگیری نمایید. ثبت و ارسال صورت های مالی، از اهمیت بالایی برخوردارند و در عین حال حساسیت زیادی هم دارند. پس باید زیر نظر کارشناسان متخصص تنظیم گردند. کارشناسان ما در شرکت الوند حسابان می توانند در این زمینه به شما خدمات مناسبی ارائه نمایند.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید اینستاگرام ما را فالوو کنید سپس سوال خود را در دایرکت مطرح نمایید و از مشاوره رایگان استفاده نمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *