اصلی ترین تفاوت موسسه و شرکت در نحوه فعالیت آن ها است. بهترین راه برای درک تفاوت های شرکت و موسسه، آشنایی با تعریف هر یک از آن ها می باشد. شرکت های تجاری به 7 دسته و موسسات غیر تجاری به 2 دسته، تقسیم شده اند. برخی به اشتباه، گمان می کنند که شرکت با موسسه، هیچ تفاوتی ندارد. باور غلطی که راجع به شرکت ها و موسسات وجود دارد، این است که شرکت ها به صورت دولتی فعالیت می کنند و موسسات به صورت غیر دولتی هستند. در حالی که این طور نیست!
تعریف شرکت
معنی لغوی شرکت، شریک شدن در امور تجاری یا فرهنگی می باشد. در اصطلاح حقوقی، شرکت به مجموع فعالیت هایی گفته می شود که بر اساس قرارداد صورت می گیرد. سود و زیان حاصل از فعالیت های تجاری و فرهنگی، مطابق با قرارداد بین شرکا، تقسیم می شود. مطابق قانون تجارت، شرکت از قراردادی تشکیل شده است که طبق آن، سود و زیان شرکای شرکت، محاسبه و پرداخت می شود. شرکت ها در حقوق به دو نوع اصلی، شرکت مدنی و شرکت تجاری، تقسیم شده اند. هر شرکت دارای اساسنامه و شرکتنامه می باشد. از این رو، سهامداران و هیات مدیره بایستی مطابق با اساسنامه شرکت، رفتار کنند.
تعریف موسسه
موسسه از اشخاص حقوقی تشکیل شده است که هدف آن ها، انجام امور غیر تجاری می باشد. حوزه فعالیت موسسات شامل امور خیریه، هنری، عام المنفعه، علمی، ادبی، آموزشی و فرهنگی می شود. مطابق ماده 1 آیین نامه اصلاحی ثبت تشکیلات و موسسات غیر تجاری، به کلیه تشکیلاتی که برای مقاصد غیر تجاری تشکیل شده اند، موسسه گفته می شود. اشخاص حقوقی برای ثبت موسسه خود می تواند از نام هایی مثل بنگاه، کانون و بنگاه استفاده کنند. موسسات، ممکن است در مالکیت دولت یا بخش خصوصی باشند.
تفاوت شرکت و موسسه
شرکت ها با هدف کسب سود و درآمد، فعالیت تجاری می کنند. در حالی که، کسب سود و درآمد از اهداف تاسیس موسسات نمی باشد. موسسات با هدف انجام امور خیریه و عام المنفعه به صورت غیر تجاری در زمینه های مختلفی، فعالیت می کنند.
تفاوت موسسه و شرکت از نظر نوع اهداف
یکی از چندین تفاوت موسسه و شرکت، اختلاف در اهداف آن ها می باشد. همان طور که پیش تر اشاره شد، شرکت ها با اهداف تجاری، فعالیت خود را شروع می کنند تا به سود برسند. بر خلاف شرکت ها، موسسات با اهداف غیر تجاری اعم از امور خیریه، هنری، عام المنفعه، علمی، ادبی، فنی، خدماتی، آموزشی و فرهنگی، فعالیت خود را آغاز می کنند. ناگفته نماند که هدف از راه اندازی موسسات انتفاعی، سودآوری و کسب درآمد می باشد. در عوض، موسسات غیر انتفاعی به دنبال کسب سود و منفعت نیستند!
تفاوت موسسه و شرکت از نظر موضوع فعالیت
یکی دیگر از چندین تفاوت موسسه و شرکت، موضوع فعالیت آن ها است. موضوع فعالیت شرکت ها، تجاری می باشد. به عبارتی، اشخاص حقوقی در شرکت ها، تجارت می کنند. موضوع فعالیت شرکت ها با موسسات، کاملا متفاوت می باشد. در عوض، موسسات در زمینه های غیر تجاری اعم از امور خیریه، هنری، عام المنفعه، علمی، ادبی، حقوقی، فنی، ورزشی، خدماتی، آموزشی و فرهنگی، فعالیت می کنند.
تفاوت موسسه و شرکت از نظر انواع
یکی دیگر از چندین تفاوت موسسه و شرکت، انواع مختلف آن ها می باشد. بر اساس ماده 20 قانون تجارت ایران، شرکت های تجاری به 7 نوع تقسیم شده اند که شامل شرکت های سهامی، مختلط سهامی، غیر مختلط سهامی، تضامنی، با مسئولیت محدود، نسبی و تعاونی تولید و مصرف می شود. موسسه های غیر تجاری، دو نوع هستند. انواع موسسه شامل موسسه های انتفاعی (اعم از آموزشگاه های زبان، موسسه های حقوقی و ثبتی) و غیر انتفاعی (اعم از موسسه های خیریه، صندوق های قرض الحسنه و انجمن های علمی) می شود.
تفاوت موسسه و شرکت از نظر تعداد شرکا
یکی دیگر از چندین تفاوت موسسه و شرکت، تعداد شرکای آن ها است. قوانین ثبت شرکت برای هر یک از شرکت های سهامی، مختلط سهامی، غیر مختلط سهامی، تضامنی، با مسئولیت محدود، نسبی و تعاونی تولید و مصرف، متفاوت است. برای مثال، جهت ثبت شرکت با مسئولیت محدود، وجود حداقل 2 شریک، واجب می باشد و برای ثبت شرکت سهامی خاص، وجود حداقل 3 سهامدار و 2 بازرس الزامی است. در حالی که برای ثبت انواع موسسه انتفاعی و غیر انتفاعی، حضور 2 شریک، الزامی می باشد.
تفاوت موسسه و شرکت در مالیات
یکی دیگر از چندین تفاوت موسسه و شرکت، نحوه انجام امور مالیاتی است. کلیه شرکت های تجاری بایستی پایان سال مالی، مالیات به دولت پرداخت کنند. در صورتی که شرکت های تجاری، مالیات پرداخت نکنند، مشمول پرداخت جریمه مالیاتی می شوند. در حالی که موسسه های انتفاعی بایستی مالیات پرداخت کنند ولی موسسه های غیر انتفاعی، معاف از مالیات هستند.
سوالات متداول
- تفاوت موسسه و شرکت چیست؟
هر چند شرکت و موسسه، شباهت هایی دارند ولی تفاوت موسسه و شرکت شامل نوع اهداف، موضوع فعالیت، انواع، تعداد شرکا و امور مالیاتی می شود.
- شرکت چیست؟
مطابق قانون تجارت، شرکت از قراردادی تشکیل شده است که طبق آن، سود و زیان شرکای شرکت، محاسبه و پرداخت می شود. شرکت ها در حقوق به دو نوع اصلی، شرکت مدنی و شرکت تجاری، تقسیم شده اند.
- موسسه چیست؟
مطابق ماده 1 آیین نامه اصلاحی ثبت تشکیلات و موسسات غیر تجاری، به کلیه تشکیلاتی که برای مقاصد غیر تجاری اعم از امور خیریه، هنری، عام المنفعه، علمی، ادبی، آموزشی و فرهنگی تشکیل شده اند، موسسه گفته می شود.
- برای ثبت موسسه، از چه نام هایی استفاده می شود؟
اشخاص حقوقی برای ثبت موسسه خود می تواند از نام هایی مثل بنگاه، کانون و بنگاه استفاده کنند.
- تفاوت موسسه و شرکت در مالیات چیست؟
شرکت های تجاری و موسسات انتفاعی موظف به پرداخت مالیات هستند ولی موسسات غیر انتفاعی، ملزم به پرداخت مالیات نیستند! به عبارتی، موسسات غیر انتفاعی، معاف از پرداخت مالیات می باشند.
جمع بندی
در این مقاله، راجع به تفاوت موسسه و شرکت، صحبت شد. الوند حسابان، موسسه مشاوره مالی معتبری است که وظایف شرکت ها و موسسات را به صاحبان کسب و کارها، شرکت ها و اشخاص حقوقی، شرح می دهد. از این رو، صاحبان کسب و کارها و هیات مدیره شرکت ها می توانند به الوند حسابان مراجعه کنند و با تعریف موسسه و شرکت آشنا شوند. هدف از تاسیس شرکت، انجام امور تجاری و کسب درآمد می باشد. کلیه شرکت ها با انجام فعالیت های تجاری به دنبال کسب سود هستند. در حالی که موسسات با انجام امور غیر تجاری به دنبال کسب سود نیستند. از این رو، صاحبان کسب و کارها بایستی با بررسی انواع شرکت ها و موسسات، حوزه فعالیت خود را انتخاب کنند.
صاحبان کسب و کارها، وظیفه دارند با حوزه فعالیت شرکت ها و موسسات، آشنا شوند تا بتوانند بهترین شاخه را برای فعالیت خود، انتخاب کنند. موسسه مشاوره مالی الوند حسابان به صاحبان کسب و کارها، اشخاص حقیقی و حقوقی کمک می کند تا بتوانند بهترین تصمیم را بگیرند. به این ترتیب، صاحبان کسب و کارها با وظایف و اختیارات خود آشنا می شوند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره های : 9909087-0992 یا 77653794-021 ارتباط برقرار نمایید و از مشاوره کارشناسان حرفهای و با تجربه ما بهرهمند شوید.
بدون دیدگاه