یکی از اسناد نشان دهنده انجام شدن یک معامله بین فروشنده و خریدار، فاکتور فروش می باشد. فاکتور، سندی تجاری است که اعتبار بالایی دارد. از طریق فاکتور، می توان اطلاعات کاملی از معامله صورت گرفته بین خریدار و فروشنده، استخراج کرد. این اطلاعات شامل نوع کالا یا خدمات، تاریخ خرید، قیمت کالا یا خدمات، مشخصات فروشنده و خریدار می شود. اطلاعات ذکر شده در فاکتور برای سازمان امور مالیاتی اهمیت بالایی دارد، چرا که با توجه به فاکتور فروش، میزان مالیات تعیین می شود. صاحبان کسب و کارها با ارائه فاکتورهای صوری، سازمان امور مالیاتی را گمراه می کنند تا از پرداخت مالیات، فرار کنند.
انواع فاکتور
- انواع فاکتور فروش از نظر رسمیت
فاکتورهای فروش از نظر رسمیت به دو نوع، فاکتور رسمی و غیر رسمی تقسیم شده اند. فاکتورهای رسمی بایستی بر اساس قوانین وزارت امور اقتصاد و دارایی تنظیم شوند. صاحبان کسب و کارها، موظف هستند یک نسخه از فاکتورهای رسمی خود را به اداره مالیات تحویل دهند. فاکتورهای رسمی بایستی دارای مهر و امضای فروشنده باشند تا اطلاعات مالیاتی ذکر شده در آن ها، معتبر گردد. وجود مهر و امضای فروشنده در فاکتورهای غیر رسمی، الزامی نیست. فاکتورهای غیر رسمی برای اطلاع مشتری، صادر می شوند. عمده کاربرد این نوع فاکتورها در کسب و کارهای کوچک می باشد.
- انواع فاکتور فروش از نظر طراحی
فاکتورهای فروش از نظر طراحی به دو نوع، فاکتورهای سربرگ دار و بدون سربرگ تقسیم شده اند. فاکتورهای بدون سربرگ را می توان از فروشگاه های لوازم التحریر و لوازم اداری خریداری کرد. در حالی که فاکتورهای سربرگ دار بسته به سلیقه و نیاز هر کسب و کاری طراحی می شوند.
- انواع فاکتور فروش از نظر چاپ
در چاپ فاکتورهای فروش، عواملی مثل تعداد برگه فاکتور، جنس کاغذ، رنگ فاکتور و وجود کاربن اهمیت دارد. فاکتورهای فروش از نظر چاپ، انواع و اقسام مختلفی دارند.
فاکتور صوری چیست
فاکتور صوری یا فاکتور غیر واقعی، توسط برخی از افراد، سازمان ها و شرکت ها صادر می شود. فاکتورهای صوری با هدف سودجویانه صادر می شوند. مهم ترین هدف صدور فاکتور صوری، فرار مالیاتی می باشد. صدور فاکتورهای صوری موجب آسیب دیدن اقتصاد کشور می شود. فاکتورهای صوری باعث گسترش اقتصاد زیرزمینی و پنهان کشور می شوند.
اگر روند صدور فاکتورهای صوری در کسب و کارهای بزرگ ادامه پیدا کند، فرار مالیاتی افزایش می یابد. به این ترتیب، درآمد دولت به میزان قابل توجهی، کاهش می یابد. صدور فاکتور صوری در اقتصاد کشور، تاثیر منفی دارد. کسب و کارهای بزرگ که مشمول مالیات بر ارزش افزوده هستند، بایستی فاکتور رسمی صادر کنند و به دارایی تحویل دهند. سازمان امور مالیاتی برای اخذ مالیات از کسب و کارها از اطلاعات فاکتورهای رسمی استفاده می کند.
برخی از صاحبان کسب و کارها، رقم واقعی معاملات خود را از مدارک مالیاتی، حذف می کنند و با تهیه و تنظیم فاکتورهای صوری، اطلاعات غلطی به سازمان امور مالیاتی می دهند. سازمان امور مالیاتی با اطلاع از اقدامات سودجویانه برخی از کسب و کارها، اقدام به کشف واقعیت می کند. سازمان امور مالیاتی در تلاش است تا تعداد فاکتورهای صوری را کاهش دهد و به حداقل برساند.
فاکتور صوری چگونه صادر می شود
- صدور فاکتور صوری برای کالا یا خدماتی که فروخته نشده است: صاحبان کسب و کارها که صادر کننده فاکتور فروش هستند، برای کالاها و خدماتی که نفروخته اند، فاکتور جعلی صادر می کنند.
- صدور فاکتور صوری با قیمت هایی بالاتر از قیمت واقعی: صاحبان کسب و کارها، کالاها و خدمات فروخته شده را با قیمتی بالاتر از قیمت واقعی، فاکتور می کنند. به عبارتی، فاکتور جعلی با قیمت های بالاتر صادر می شود.
- صدور فاکتور صوری برای کالا یا خدماتی که در گذشته فروخته شده است: صاحبان کسب و کارها برای کالاها و خدماتی که در گذشته فروخته شده است، مجددا فاکتور جعلی صادر می کنند.
فروشندگان فاکتورهای صوری
فاکتورهای صوری توسط اشخاص حقیقی و حقوقی که دارای فعالیت اقتصادی یا فاقد هر گونه فعالیت اقتصادی هستند، به فروش می رسند. اشخاص حقوقی برای فروش فاکتورهای صوری، افراد بی اطلاع را فریب می دهد و از اسناد و مدارک آن ها، سواستفاده می کنند. البته، گاها اشخاص حقوقی با جعل مدارک یک شرکت یا یک واحد اقتصادی ثبت شده در سازمان امور مالیاتی، پرونده تشکیل می دهند و اقدام به دریافت گواهینامه ارزش افزوده می کنند. به این ترتیب، فاکتورهای صوری را به فروش می رسانند.
اهداف خریداران فاکتور صوری
- حساب سازی: یکی از اهداف خریداران فاکتور صوری، حساب سازی می باشد. صاحبان کسب و کارها از فاکتورهای صوری در حساب سازی استفاده می کنند. حساب سازی به منظور غیر واقعی نشان دادن اطلاعات به سازمان ها انجام می شود. گاها صاحبان کسب و کارها برای دریافت وام و ارائه گزارش به سرمایه گذاران، حساب سازی می کنند.
- فرار مالیاتی: یکی دیگر از اهداف خریداران فاکتور صوری، فرار مالیاتی می باشد. صاحبان کسب و کارها با غیر واقعی نشان دادن هزینه های واحد اقتصادی خود از پرداخت مالیات، فرار می کنند. صاحبان کسب و کارها با کم تر نشان دادن سود خود، مالیات کم تری را پرداخت می کنند.
- تکمیل اسناد و مدارک برای انجام معاملات: گاها، فروشندگان کالاها و ارائه دهندگان خدمات از ارائه فاکتورهای رسمی فرار می کنند تا بتواند اسناد و مدارک معاملاتی خود را با فاکتورهای جعلی، تکمیل کنند.
جرائم مربوط به خرید و فروش فاکتور صوری
استفاده از هر گونه فاکتور صوری و جعلی، جرم محسوب می شود و مجازات های سنگینی دارد. جرایم مالیاتی مربوط به خرید و فروش فاکتورهای صوری شامل پرداخت جریمه نقدی، پلمپ دفاتر قانونی، ممنوعیت از فعالیت های اقتصادی و حبس می شود. مجازات های خرید و فروش فاکتورهای صوری بسته به تخلف و میزان آن، متفاوت است. علاوه بر مجازات های قانونی، اعتبار کسب و کارها هم آسیب جدی می بیند. با آسیب دیدن اعتبار کسب و کارها، اعتماد مشتریان نسبت به آن سازمان از بین می رود.
- جریمه نقدی: برای صادر کنندگان و دریافت کنندگان فاکتورهای صوری، جریمه نقدی سنگین وضع می شود.
- پلمپ دفاتر قانونی: در صورتی تخلف دفاتر قانونی، حکم پلمپ صادر می شود. بسته به میزان تخلف صورت گرفته، دفاتر قانونی به مدت 6 ماه تا 2 سال پلمپ می شوند.
- ممنوعیت از فعالیت های اقتصادی: یکی از جرائم مربوط به خرید و فروش فاکتور صوری، ممنوعیت از فعالیت های اقتصادی می باشد. در این صورت، صاحبان کسب و کارها به مدت 6 ماه تا 2 سال از فعالیت های اقتصادی، محروم می شوند.
- حبس: بسته به میزان تخلف صورت گرفته، دادگاه برای شخص متخلف، مجازات حبس تعیین می کند.
تبعات استفاده از فاکتور صوری در اقتصاد کشور
فرار مالیاتی و صدور فاکتور صوری موجب آسیب دیدن اقتصاد کشور می شود. به این ترتیب، رشد اقتصادی کشور و سرمایه گذاری در بخش های دولتی دچار مشکل می گردد. پس انداز در بخش های خصوصی و تولید ناخالص داخل کشور به صورت چشمگیری کاهش می یابد. به عبارتی، اعتبار و منابع مالی دولت، کاهش می یابد.
علاوه بر آسیب دیدن بدنه اقتصادی و عمرانی کشور، رفاه عمومی هم کاهش می یابد. آثار منفی صدور فاکتور صوری در اقتصاد کشور به شرح زیر است:
- ارائه نادرست اطلاعات به فعالان اقتصادی و ناتوانی سازمان امور مالیاتی در ارزیابی دقیق سود و زیان کسب و کارها
- وصول نشدن درآمدهای مالیاتی و ناتوانی دولت در تامین هزینه های عمومی
- توانمندی در اتخاذ تصمیمات و سیاست های اقتصادی تاثیرگذار
- ناتوانی در رقابت فعالان اقتصادی متعهد به انجام تکالیف قانونی
- از بین رفتن عدالت مالیاتی و شفاف نبودن اقتصاد کشور
- افزایش قاچاق و پولشویی در کشور
مراحل کشف فاکتورهای صوری چگونه است
سازمان امور مالیاتی برای کشف فاکتورهای صوری، کلیه فاکتورهای مربوط به فروش کالا و خدمات هر کسب و کار را بررسی و کنترل می کند. در مرحله بعد، شناسه ملی شرکت های حقوقی و فروشندگان کالا و خدمات توسط کارشناس، ارزیابی می گردد. منحل بودن شرکت های حقوقی و کسب و کارها بایستی بررسی و ارزیابی شود. یکی دیگر از اقدامات سازمان امور مالیاتی برای کشف فاکتورهای صوری، ارزیابی اعتبار گواهی ارزش افزوده هر شرکت و کسب و کار می باشد. ناگفته نماند که ارزیابی اعتبار گواهی ارزش افزوده هر شرکت و کسب و کار بر اساس نوع کالا و خدمات درج شده در فاکتور صورت می گیرد.
سازمان امور مالیاتی برای کشف فاکتورهای صوری، کلیه مستندات هر شرکت و کسب و کار اعم از بارنامه و بیجک را بررسی می کند. کلیه مستندات مربوط به پرداخت های مالی اعم از فیش های واریزی و چک های بانکی بایستی بررسی گردد. به این ترتیب، فاکتورهای صوری کشف می شوند.
جمع بندی
ارائه فاکتور فروش به سازمان امور مالیاتی، اهمیت بالایی دارد. الوند حسابان، موسسه مشاوره مالی معتبری است که در زمینه امور مالیاتی ، حسابداری و حسابرسی فعالیت دارد. صاحبان کسب و کارهای بزرگ و کوچک می توانند با اتکا به کارشناسان حرفه ای این موسسه، قوانین وزارت امور اقتصاد و دارایی کشور را در امور مالی خود رعایت کنند. علاوه بر بهره مندی از علم و دانش حسابدارهای الوند حسابان، صاحبان کسب و کارها می توانند از آموزش های این موسسه استفاده کنند و از پرداخت جریمه های سنگین مالیاتی در امان باشند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره های : 9909087-0992 یا 77653794-021 ارتباط برقرار نمایید و از مشاوره کارشناسان حرفهای و با تجربه ما بهرهمند شوید.
بدون دیدگاه