در مورد رشته حسابداری چه می دانید؟ به نظر شما آیا این رشته تحصیلی با یک آینده شغلی عالی همراه است؟ آیا شما هم بر این عقیده هستید که می توانید با دریافت مدرک این رشته، سریع وارد بازار کار شوید؟ اصلا حسابدار شدن از چه زمانی رونق گرفت و آینده آن چگونه خواهد شد؟ با ما همراه شوید تا تمامی این سوالات شما را در این مقاله، پاسخ دهیم.

 

تعریف حسابداری 

زبان تجارت یا حسابداری، از نمونه فعالیت های مهم کسب و کارها برای اندازه گیری کردن اطلاعات مهم  مالی است. این رشته، از شاخه های رشته علم اقتصاد بوده و اطلاعات مهمی را در خصوص میزان سرمایه گذاری، طلب، بدهی و … به مدیران کسب و کارها و سازمان ها ارائه می کند. در یک تعریف کلی، می توانیم خدمات حسابداری را فرایند ثبت معاملات مالی ای بیان کنیم که در حوزه تجارت انجام می شوند. این فرایند شامل تجزیه و تحلیل مالی، خلاصه برداری از معاملات و … می شود.

از این رو، در تعریف این مفهوم باید بگوییم، زبان تجارت گزارشی قلمداد می شود که اطلاعات معاملاتی سازمان و کسب و کارها را در بر می گیرد. اطلاعاتی که به شکل صورت های مالی توسط حسابداران شرکت ها و سازمان ها تنظیم و تهیه شده و در اختیار مدیران قرار می گیرند. این صورت های مالی خلاصه ای مختصر از تراکنش های مالی سازمان در یک دوره مشخص را شامل می شوند.

 

تاریخچه حسابداری 

تاریخچه این حوزه تجاری را باید آغاز زمانی در نظر بگیریم، که پول وارد زندگی انسان ها شد. یعنی زمانی که انسان ها برای معاملات خود، تصمیم به اندازه گیری پول گرفتند. این اتفاق برای اولین بار در تمدن های باستانی مصر، بین النهرین و بابل رخ داد. مثلا از زمان امپراتوری روم، سوابق بسیار مشخص و دقیقی از انجام امور مالی برجای مانده است.

پس از آن دوران، از ریاضیدان ایتالیایی (لوکا پاچیولی) به دلیل توسعه بخشیدن به حوزه حساب، با نام “پدر حسابداری” یاد می شود. ایشان در مورد این رشته تحصیلی کتابی هم در سال 1494 منتشر کرده است. حرفه حسابرسی و توسعه اندازه گیری های مالی در انگلستان و ولز هم، تا سال 1880 شکل گرفت و رسمیت یافت. علت شکل گیری و رسمیت یافتن این حوزه مالی در این دو کشور، بیشتر به دلیل انقلاب صنعتی بود. امروزه نیز می توانیم شاهد رونق استفاده از آن در حوزه های مختلف باشیم.

 

حسابداری چیست ؟ معرفی رشته حسابداری و بازار کار آن

 

با رشته حسابداری آشنا شوید 

یکی از رشته های آموزش عالی در دانشگاه های معتبر کشور، رشته حسابداری است. این رشته در واقع به معنی ذخیره سازی و ثبت کردن اطلاعات مالی، سپس تجزیه و تحلیل نمودن نتایج گزارشات برای ارائه به مدیران شرکت ها و سازمان ها است. این رشته راهی برای کنترل کردن سلامت مالی سازمان ها، دارایی های مالی شرکت ها و همچنین بدهی ها و جریانات نقدی است.

داوطلبان رشته های تحصیلی علوم انسانی، ریاضی و فیزیک و علوم تجربی، می توانند برای ادامه تحصیل در دانشگاه، این رشته را انتخاب کنند. پس از فارغ التحصیل شدن از دانشگاه، آنها می توانند در حوزه های مختلف شغلی همچون بانک ها، شرکت ها، ادارات دولتی و خصوصی و … مشغول به کار و فعالیت شوند. دانشجویان و علاقه مندان به امور مالی، تنها باید با دقت بالا دروس این رشته تحصیلی را سپری کرده و با مهارت و دانش مناسب دانشگاهی مدرک تحصیلی دریافت کنند.

 

دروس رشته حسابداری در دانشگاه 

این رشته تحصیلی، همچون دیگر رشته ها دارای برخی دروس پایه ای و دروس اصلی یا تخصصی است. دروس پایه ای رشته های مربوط به حسابدار شدن را باید چنین معرفی کنیم:

  • جامعه شناسی
  • روانشناسی عمومی
  • اصول علم اقتصاد
  • آمار کاربردی
  • ریاضیات پایه
  • مبانی کاربرد کامپیوتر
  • ریاضیات کاربردی
  • پژوهش و عملیات
  • حقوق بازرگانی
  • مدیریت تولید
  • مبانی سازمان مدیریت
  • پول و ارز بانکداری
  • مالیه عمومی
  • توسعه اقتصادی
  • روش تحقیق

در کنار این دروس پایه ای، رشته حسابداری شامل برخی دروس تخصصی و اصلی هم می شود. این دروس را باید متون حسابداری، اصول حسابداری، حسابداری پیشرفته، مدیریت مالی، حسابرسی، اصول تنظیم و کنترل بودجه، مباحث جاری حسابداری، حسابداری میانه و حسابداری صنعتی بیان نماییم. این رشته، به عنوان یک رشته شناور شناخته می شود. از این رو تمامی دانش آموزان رشته های نظری در دوران دبیرستان می توانند آن را برای ادامه تحصیل در دانشگاه انتخاب کنند.

 

حسابداری چیست ؟ معرفی رشته حسابداری و بازار کار آن

 

مهارت های لازم برای حسابداری

افرادی که تمایل دارند وارد حوزه امور مالی شوند، نیاز دارند تا برخی مهارت ها را کسب کنند. آنها باید در ابتدا توانایی این را داشته باشند که بتوانند یک گزارش کامل و جامع تهیه کرده و به مدیران شرکت ها و سازمان ها ارائه نمایند. از این رو آنها باید از نظر ادبیاتی، در سطح بسیار خوبی قرار داشته باشند؛ تا بتوانند در زمان نگارش متن گزارش، تمام مهارت خود را نشان دهند.

از دیگر مهارت های حسابداران باید به توانایی نشستن طولانی مدت پشت سیستم اشاره کنیم. این افراد نیاز دارند که ساعت ها پشت میز کار خود نشسته و با اعداد و ارقام سر و کله بزنند. حتی معادلات ریاضی انجام دهند. از این رو آنها باید از قدرت بدنی مطلوبی برخوردار بوده و بسیار منظم، خلاق و صبور باشند. تنها در این صورت می توانند به خوبی امور مالی را مدیریت کرده و یک گزارش دقیق تهیه کنند.

 

فرآیند حسابداری چیست؟

در حال حاضر می توان برای حسابدار شدن، از دو روش استفاده کرد. روش اول یادگیری این رشته به صورت تئوری و در دانشگاه است. علاقه مندان باید یکی از رشته های نظری (علوم تجربی، انسانی، ریاضی) را انتخاب کرده و از طریق آنها در دانشگاه این رشته را انتخاب کنند. البته از آنجایی که این رشته تحصیلی بیشتر با ریاضیات سروکار دارد، بهتر آن است که در دوران تحصیل دبیرستان هم رشته ریاضی توسط داوطلب انتخاب شود.

روش دیگر، یادگیری مهارت حسابداری به صورت تجربی است. در این روش افرادی که به یادگیری تجربی علاقه مند هستند، می توانند به مراکز و موسسات مختلف مراجعه کرده و دوره های آموزشی را سپری کنند. سپس به عنوان حسابدار مدرک دریافت کرده و وارد بازار کار شوند. اصولا مراکز آموزشی اطلاعات مهم و لازم را در اختیار علاقه مندان قرار می دهند، تا بتوانند تجربه کافی را به دست آورده و وارد این حوزه کاری شوند.

 

حسابداری چیست ؟ معرفی رشته حسابداری و بازار کار آن

 

انواع حسابداری

شاخه های این رشته تحصیلی بسیار متنوع هستند و دانشجویان پس از گذراندن دوره لیسانس، می توانند گرایش های مختلفی از این رشته تحصیلی را انتخاب کنند. از جمله:

  • حسابداری فروشگاهی: به معنای کنترل کردن خرید و فروش ها، سود و زیان ها و محاسبه تمامی مواردی است که به صورت روزانه در فروشگاه ها انجام می شود.
  • حسابداری دولتی: شامل گزارش و ردیابی حساب های شعب مختلف دولتی و شرکت ها می شود. این نوع حسابداری خود از شاخه های مختلفی تشکیل می شود که عبارتند از: حسابدار رسمی، حسابرس مالیاتی، حسابدار دولتی و نماینده اجرایی خزانه داری
  • حسابداری مالیاتی: با سازمان های امور مالیاتی مرتبط بوده و قوانین آن طبق قانون اداره مالیات و دارای کشور تنظیم می شود.
  • حسابداری مالی: مربوط به ثبت کردن، ردیابی و گزارش تراکنش های مالی می شود.
  • حسابداری بازرگانی: این نوع حسابرسی به امور مالی، مربوط به کنترل و بررسی میزان سود و زیان شرکت ها بوده و در موفقیت یک تجارت نقش بسیار مهمی را ایفا می کند. حسابدارهای بازرگانی باید قادر باشند در امور مختلفی همچون ثبت و بایگانی سندها، تنظیم گزارش و سندهای مالی، مکاتبات اداری، شیوه انجام امور بانکی و … تسلط داشته باشند.
  • حسابداری منابع انسانی: شامل شناسایی کردن و اندازه گیری کردن موارد مرتبط با منابع انسانی می شود. سپس گزارشی طبق این موارد تهیه کرده و آن را به مدیران سازمان ها ارائه کرد. این گزارش برای کارکنان و سازمان ها مفید خواهد بود.

 

حسابدار کیست؟

حسابدار به شخصی گفته می شود که برای تبدیل کردن رویدادهای مالی به سندهای مالی، تمامی اقدامات لازم را انجام دهد. در نهایت نیز بسته به اطلاعاتی که به دست آورده است، گزارش مالی صحیحی تنظیم نماید و آن را به مدیر سازمان ارائه کند. بدون تردید بررسی امور مالی کسب و کارها از پیچیدگی های خاص خود برخوردار است. از این رو این مسئله را مدیران نمی توانند به تنهایی مدیریت کنند.

آنها با استخدام حسابدار، فرایند بررسی حساب ها و امور مالی شرکت یا سازمان خود را به حسابدار می سپارند. حسابداران از دانش و مهارت لازم برخوردار بوده و از زیان دیدن سازمان جلوگیری می کنند. در حالی که به افزایش سود سازمان با ارائه یک گزارش مالی درست، کمک خواهند کرد. آنها قادر هستند سرمایه سازمان را به خوبی مدیریت کرده و شرایط مالی شرکت را بهبود بخشند.

 

وظایف حسابدار 

حسابدار به عنوان شخص امین و مورد اعتماد مدیرعامل شرکت و سازمان، برای این که بتواند شرایط مالی شرکت را به درستی مدیریت کند، باید برخی وظایف خاص را انجام دهد. وظایفی همچون:

  1. صورت های سود و زیان و گزارشات مالی شرکت را به صورت ماهانه تهیه کند.
  2. قراردادها و کمک های مالی سرمایه گذاران را بررسی نماید.
  3. میزان هزینه ها، درآمدها، بودجه، فاکتورها، پرداختی حقوق و دستمزد کارکنان و دیگر اسناد را تهیه کرده و بررسی نماید.
  4. اقدام به تعیین الزامات مربوط به میزان دستمزد و حقوق کارکنان سازمان نماید.
  5. از واریزی ها به حساب شرکت و یا سازمان اطلاع داشته باشد.
  6. مغایرت های حسابداری سازمان را برطرف کرده و بر روی روند کار نظارت داشته باشد.
  7. نوع روند ایجاد هزینه ها و درآمدها را بررسی نموده و بر روی آنها کنترل داشته باشد. همچنین در این باره با مدیر در جلسات همفکری نماید.
  8. پایگاه های اطلاعات مالی نرم افزاری و دستی را توسعه بخشیده، بایگانی و نگهداری نماید.
  9. تهیه اظهارنامه مالیاتی شرکت یا موسسه به بهترین شکل در پایان هر سال مالی.
  10. انجام اقدامات مرتبط برای بخشودگی مالیاتی کارفرمایانی که دچار جرایم مربوط به عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی شده اند.

 

ویژگی حسابداران موفق 

حسابدارانی که موفق عمل می کنند، اصولا از برخی ویژگی های خاص برخوردارند. آنها در اولین مورد، مهارت های بسیار زیادی را در دانشگاه ها و یا موسسات آموزشی کسب کرده اند. به گونه ای که از قدرت تعاملی بالایی برخوردارند. از طرف دیگر، از صداقت و درستکاری برخوردار بوده و به خوبی می توانند خوب و بد را از هم تشخیص دهند.

حسابداران موفق افرادی هستند که همواره در حال یادگیری اند. یعنی مهارت و دانش خود را به روز می کنند و هیچ وقت از یادگیری مطالب جدید دست بر نمی دارند. آنها همچنین دقت بسیار بالایی داشته و احتمال بسیار کمی وجود دارد که در نگارش ارقام و اعداد نادرست عمل کنند. حسابداران به صورت روزانه با انبوهی از اسناد، ارقام و داده ها مواجه هستند. پس نیاز دارند که از مهارت سازمانی بالایی هم برخوردار باشند.

از دیگر ویژگی های حسابداران موفق نیز، باید به توانایی انجام کار گروهی و پاسخگویی اشاره کنیم. آنها افراد قابل اعتمادی هستند و در طیف وسیعی از صنایع و حوزه های کاری مختلف، مهارت و دانش کسب می کنند. در نهایت نیز باید بگوییم آنها افراد خلاقی هستند و در زمان مواجهه با مسائل پیچیده و خاص، راهکارهای جدیدی را ابداع می کنند.

 

حسابداری چیست ؟ معرفی رشته حسابداری و بازار کار آن

 

سیستم حسابداری چیست؟

سیستم رسیدگی به امور مالی را باید شامل فعالیت هایی در نظر بگیریم که به منظور جمع آوری کردن اطلاعات مالی از آن استفاده می شود. این اطلاعات پس از جمع آوری شدن، مورد پردازش قرار می گیرند. در نهایت نیز به صورت یک گزارش کامل به مدیران و تصمیم گیرندگان شرکت ها، مجموعه ها و سازمان ها ارائه می گردند.

گزارش های ارائه شده امور مالی ممکن است ساده شده باشند و تنها در چند صفحه خلاصه گردند. اما برخی نمونه های خاص نیز وجود دارند، که از پیچیدگی و گستردگی زیادی برخوردارند. از این رو ممکن است لازم باشد که حسابدار در جلسه ای به مدیر در مورد این گزارش، توضیحاتی را ارائه نماید.

 

تلخیص در حسابداری چیست؟

تلخیص یا خلاصه کردن اطلاعات مالی، آخرین مرحله از فرایند رسیدگی به امور مالی سازمان ها به شمار می رود. اصولا از این کلمه در زمان ارائه گزارش اولیه استفاده می شود. به این دلیل که بتوان اشتباهات حسابرسی را تعیین کرده و اقدام به تغییر دادن آنها نمود. البته برای این که بتوان در امور مالی و حسابرسی شده تغییری ایجاد کرد، باید در مورد این امور اطلاعاتی داشت که در برآورد اولیه وجود نداشته اند.

تغییر یا تلخیص در حسابداری ناشی از ارزیابی کردن وضعیت فعلی حساب ها می شود. باید میزان دارایی ها، بدهی ها و منافعی که مورد انتظار هستند را بررسی نمود. با ایجاد تغییر در برآوردهای مالی، شاهد تغییر در سود و زیان خالص دوره ای نیز خواهید بود. اگر در دوره های بعدی هم این تغییر اعمال گردد، باید میزان سود و زیان و خالص دوره های بعدی را نیز تغییر داد.

 

حسابداری چیست ؟ معرفی رشته حسابداری و بازار کار آن

 

بازار کار رشته حسابداری در ایران 

آنگونه که مشخص است، فارغ التحصیلان رشته حسابداری، از نظر دانش و اطلاعات به پختگی و آمادگی لازم دست می یابند. پس می توانند آماده حضور در بازار کار شوند. برای این رشته تحصیلی در بازار ایران فرصت های شغلی بسیاری وجود دارد. می توان از سطح پایین تا بالا، با این رشته در ایران شغل مورد نظر را پیدا کرد.

با وجود آنکه دانشگاه های بسیاری در کشور به ارائه مدرک در این زمینه می پردازند، اما تعداد کمی از فارغ التحصیلان این رشته در ایران بیکار هستند. به این دلیل که تمامی کسب و کارهای کوچک تا بزرگ، برای تهیه و ارسال اظهارنامه مالیاتی و رسیدگی به امور مالی خود، نیاز به حسابدار خواهند داشت. از این رو بازار کار این رشته در کشور شرایط بسیار خوبی دارد.

 

پیش نیازهای حسابدار شدن

برای این که بتوان یک حسابدار خوب و موفق شد، لازم است برخی مهارت را کسب نمود. داشتن تسلط در استفاده از برنامه آفیس، اکسل و برنامه های مشابه دیگر در این زمینه برای سازماندهی کردن اطلاعات، از جمله ی این مهارت ها به شمار می روند. از طرف دیگر لازم است حسابداران به نرم افزارهای پرکاربرد دیگری در این زمینه نیز تسلط داشته باشند. نرم افزارهای خاص حسابداری همچون هلو، پارسیان، محک، آرین سیستم و …، از جمله این نرم افزارها به شمار می روند.

در نهایت نیز داشتن مهارت های شخصیتی همچون دقت بالا، منظم بودن، علاقه داشتن به انجام پروژه های مالی مختلف به صورت گروهی، تجزیه و تحلیل کردن اطلاعات مالی و سروکله زدن با اعداد و ارقام در مدت زمان طولانی، از پیش نیازهای دیگر حسابدار شدن به شمار می روند.

 

پیشرفت در حسابداری 

برای پیشرفت در این حوزه کاری و رسیدن به بالاترین مرتبه، چند فاکتور مهم وجود دارد. افرادی که از روحیه قوی، حرف شنوی صادقانه، سرمایه گذاری برای دارایی فکری، روحیه جستجوگری و حرکت در گام های کوچک برخوردارند، می توانند سریع تر در این حوزه کاری به پیشرفت و موفقیت برسند.

در واقع باید بگوییم حسابداری موفق می شود که فعالیت های خود را تنها محدود به محل کار نکند. همچنین در انجام پروژه های دیگر هم مهارت کسب کرده و بتواند بدون نگرانی در هر زمینه ای خدمات ارائه نماید.

 

حسابداری چیست ؟ معرفی رشته حسابداری و بازار کار آن

 

جمع بندی

با تمام مطالبی که بیان نمودیم، اکنون شما دریافته اید که تا چه میزان رشته حسابداری از مزیت برخوردار است. افراد بسیاری در کشور وجود دارند که به سراغ این رشته تحصیلی می روند، تا بتوانند شغل فوق العاده عالی ای به دست آورند. این دسته از افراد بدون تردید نیاز به کسب آموزش های بیشتری دارند.

افرادی که در دانشگاه ها مدرک حسابداری دریافت می کنند و افرادی که به موسسه های مختلف مراجعه می کنند، هر دو می توانند بهترین خدمات آموزشی را از شرکت الوند حسابان دریافت کنند. کارشناسان ما با ارائه بهترین خدمات به علاقه مندان، آنها را برای ورود قوی به بازار کار آماده می کنند.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید اینستاگرام ما را فالوو کنید سپس سوال خود را در دایرکت مطرح نمایید و از مشاوره رایگان استفاده نمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *