حسابداری مالیاتی به معنای عملیات حسابداری با رویکرد مالیاتی است. این نوع خدمات برای ارائه گزارش به افراد درون یا برون سازمانی، بررسی وضعیت مالیات و جلوگیری از اشتباهات در این بخش صورت می‌گیرد؛ در نتیجه می‌تواند از جریمه یا اشتباه در گزارش‌های مالیاتی پیشگیری کند. حسابداری مالیاتی با تکیه بر عملیات‌های حسابداری، استانداردهای آن را منطبق بر قوانین مالیاتی تنظیم می‌نماید. در ادامه با ما همراه باشید تا به صورت کامل راجع به این موضوع صحبت کنیم.

 

مالیات یکی از ارکان‌های اصلی دولت‌ها برای تامین منابع مالی است که می‌تواند صرف پروژه‌های عمرانی، خدماتی، تامین امنیت و رفاه بیشتر شهروندان گردد. این هزینه با توجه به درآمد از همه کسانی که شاغل هستند دریافت می‌شود. جالب است بدانید که سهم مالیات در ایران برای بودجه سال 1403، دو برابر درآمدهای حاصل از فروش نفت و گاز در نظر گرفته شده است. این نشان دهنده اهمیت بیش از پیش مالیات برای کسب‌و‌کارها می‌باشد.
حسابداری مالیاتی به عنوان یکی از ردیف‌های شغلی شناخته می‌شود که می‌تواند مالیات کسب‌و‌کار شما را بررسی کرده و گزارش دهد. با توجه به مقدمه‌ای که در این خصوص بیان کردیم، امروزه کسب‌و‌کارهایی که گردش مالی بالایی دارند، شرکت‌ها و حتی اشخاص حقیقی می‌بایست برای مدیریت این هزینه‌ها از خدمات حسابداری مالیاتی استفاده نمایند. در ادامه این مطلب قصد داریم توضیحاتی را برای این عنوان شغلی و اهمیت خدمات آن ارائه کنیم. قابل ذکر است که شما می‌توانید برای دریافت خدمات حسابداری ، خدمات حسابرسی و خدمات مالیاتی با مجموعه الوند حسابان ارتباط برقرار کنید.

 

حسابداری مالیاتی چیست و حسابدار مالیاتی کیست

 

حسابداری مالیاتی چیست

تعریف حسابداری مالیاتی و لفظ این عبارت از دو بخش تشکیل شده است که برای معنا کردن آن باید هردو را کنار هم قرار دهیم. حسابداری در تعریف مجزا به معنای علمی است که به زبان تجارت شناخته شده و برای جمع آوری، ثبت و ارائه گزارش‌های مالی و تحلیل شرایط اقتصادی کسب‌و‌کارها جهت ارائه به مدیران و ذینفعان استفاده می‌شود. از سوی دیگر “مالیاتی” پسوندی است که امور مرتبط با حسابداری را در یک حوزه خاص محدود می‌کند؛ بنابراین در یک تعریف کلی راجع به اینکه حسابداری مالیاتی چیست می‌توان گفت:
یکی از زیرشاخه‌های تخصصی علم حسابداری است که صرفا به مباحث و امور مالیاتی شرکت‌ها و کسب‌و‌کارها یا مودیان مالیاتی می‌پردازد. همچنین این علم با عنوان Tax Accounting شناخته می‌شود.
این نوع شاخه حسابداری بر وجوه نقد و غیرنقدی نظارت دارد. همچنین می‌تواند با پیگیری معافیت‌های مالیاتی و تسلط بر قوانین، هزینه‌های واحد اقتصادی را کاهش می‌دهد. از جمله این قوانین می‌توان به شناخت هزینه‌های قابل قبول مالیاتی و استفاده از مشوق‌‌ها یا جریمه‌ها اشاره کرد.

 

اهمیت حسابداری مالیاتی

یکی از دلایلی که باعث شد تا حسابداری مالیاتی به عنوان یک جایگاه شغلی جداگانه در نظر گرفته شود، نیاز کسب‌و‌کارها و درک آنها از اهمیت وجود آن بوده است. در این خصوص می‌توان به چندین دلیل زیر نیز اشاره کرد که می‌توانند بیانگر اهمیت حسابداری مالیاتی باشند:

  • در نظر گرفتن و حفاظت از پیامدهای مالیاتی: مالیات یکی از قوانین مهم هر کشوری است که در ایران هر روز و هفته دچار تغییر و بروزرسانی می‌شود. از سوی دیگر، این قانون تکالیفی را برای مودیان خود وضع کرده است که در صورت عدم انجام آنها با جریمه‌ و خسارت‌های سنگینی روبرو خواهید شد. در نتیجه حسابداری مالیاتی می‌تواند با تسلط کامل بر این قوانین، شما را از پیامدهای عدم انجام قانون مالیات یا تکالیفی که هرساله اضافه می‌شوند (یا تغییر می‌کنند)، آگاه کند.
  • انجام تکالیف مالیاتی: فرقی نمی‌کند یک شخصیت حقیقی هستید یا حقوقی. اگر در ایران کسب درآمد می‌کنید، می‌بایست مالیات آن را پرداخت کرده و بسته به میزان درآمد شما، تکالیف مختلفی از سوی سازمان امور مالیاتی در نظر گرفته می‌شوند؛ از جمله می‌توان به پلمپ دفاتر قانونی، ارائه لیست مالیات بر حقوق، ارائه صورت معاملات فصلی و غیره اشاره کرد. شما به عنوان یک مودی باید این تکالیف را به تنهایی یا به کمک یک تیم حسابداری انجام دهید. برای انجام این کار می‌توانید از خدمات مجموعه الوند حسابان استفاده کنید.
  • کاهش حداکثری مالیات و استفاده از تسهیلات: حسابداران مالیات می‌توانند به شما کمک کنند تا با برنامه ریزی مالیاتی و رعایت قوانین مربوطه از تسهیلات برای کاهش حداکثری هزینه‌ها، افزایش بهره‌مندی از مزایای قانونی و کاهش بدهی مالیاتی بهره مند شوید.

 

حسابداری مالیاتی چیست و حسابدار مالیاتی کیست

 

حسابدار مالیاتی کیست

حال که تا حدودی فهمیدیم حسابداری مالیاتی چیست، می‌بایست راجع به اینکه حسابدار مالیاتی چه فردی است صحبت کنیم. به طور خلاصه کسی که در حوزه حسابداری مالیاتی فعالیت می‌کند، حسابدار مالیاتی شناخته می‌شود. این افراد می‌توانند در موقعیت‌های شغلی مختلف به صورت ثابت یا پروژه‌ای حضور داشته باشند. به عنوان مثال در مجموعه الوند حسابان، خدمات حسابداری مالیاتی به صورت پروژه‌ای برای شرکت‌ها یا کسب‌و‌کارهای مختلف ارائه می‌شوند.

حسابدار مالیاتی به دلیل اهمیت بالای این جایگاه شغلی که می‌تواند هزینه‌ها یا خسارات بسیاری را به همراه داشته باشد و زمانی که برای فراگیری دانش آن باید اختصاص دهید (3 سال)، یک جایگاه شغلی حساس تلقی می‌گردد. بررسی معافیت‌های مالیاتی، حساب و کتاب مالیات بر حقوق و درآمد، رسیدگی به جرائم مالیاتی و غیره همگی جزوی از فعالیت‌های این افراد هستند. در ادامه بیشتر راجع به آنها صحبت می‌کنیم.
قابل ذکر است که برخی از افراد به این عنوان شغلی، عبارت “مشاور مالیاتی” را هم نسبت می‌دهند. این افراد باید علاوه بر امور مالی حسابداری که در بین تمام حسابداران مشترک است، بر قوانین و حقوق مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی نیز تسلط داشته باشند. در کل حسابداران مالیاتی با توجه به دانش تخصصی خود و وظایف خاص‌تری که دارند از دیگر انواع حسابداران معمولی و غیره متمایز می‌شوند.

 

حسابداری مالیاتی چیست و حسابدار مالیاتی کیست

 

مواردی که در حسابرسی مالیاتی مورد بررسی قرار می‌‏گیرند

حسابرسی مالیاتی یکی از خدمات و یا تکالیفی است که شرکت‌ها و سازمان‌ها باید گزارشی از آن را مطابق با نمونه‌های ارائه شده، تنظیم کرده و به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. حسابرسی به معنای یک پروسه است که فردی با عنوان شغلی متفاوت از حسابدار، اسناد و مدارک مالی را بررسی و صحت آنها را ارزیابی می‌کند. این کار به منظور بررسی دقیق میزان مالیات بر درآمد شرکت‌ها و جلوگیری از خطاهای مالیاتی و جریمه‌های مربوطه انجام می‌گیرد. از جمله مواردی که در حسابرسی مالیاتی می‌بایست حتما مورد بررسی قرار گیرند می‌توان گفت:

  • بررسی دارایی‌های ثابت.
  • بررسی تعدیلات سنواتی.
  • بررسی درآمدهای شرکت و مقدار و هزینه‌های آن.
  • بررسی کامل صورت‌های صادرات و واردات. ( مالیات صادرات و واردات )
  • بررسی قیمت تمام شده کالاها.
  • معاملاتی که با اشخاص ثالث صورت گرفته‌اند.
  • در صورت وجود، بررسی زیان‌ها و خساراتی که در شعبه‌ها و نمایندگی‌ها ثبت شده‌اند.
  • بررسی مالیات تکمیلی.
  • صورت‌های مالی.
  • بررسی حقوق و دستمزدها.
  • بررسی مخارج و هزینه‌های شرکت‌ها.
  • بررسی و ایجاد صورت گردش از مواد اولیه و کالاهای انبار.
  • بررسی و ارزیابی یا تطابق تراز حساب‌ها و صورت‌های مالی که در دوره‌های زمانی مشخص انجام می‌شوند.

فرآیندی که برای حسابرسی مالیاتی در نظر گرفته شده است به صورت دوره‌ای و در بازه‌های زمانی مختلف انجام خواهد شد. از آنجایی که محاسبه مالیات شرکت‌ها با ارائه اسناد و مدارک انجام می‌گردد، استفاده از خدمات حسابرسی مالیاتی بسیار مهم است؛ چراکه می‌تواند منجر به ایجاد خطاها و جریمه شدن توسط سازمان امور مالیاتی شود.

 

جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره های : 9909087-0992 یا 77653794-021 ارتباط برقرار نمایید و از مشاوره کارشناسان حرفه‌ای و با تجربه ما بهره‎‌مند شوید.

حسابداری مالیاتی چیست و حسابدار مالیاتی کیست

 

ویژگی و توانایی حسابدار مالیاتی

ممکن است این سوال برای شما مطرح شود که بپرسید برای فعالیت در زمینه حسابداری مالیاتی، چه ویژگی‌ها و توانایی‌هایی را باید داشته باشیم؟ در این خصوص می‌توان به چند مورد زیر اشاره نمود که عبارتند از:

  • دقت به جزئیات: حسابداران مالیاتی و حسابرسان باید دقت بالایی نسبت به جزئیات داشته باشند. همچنین این افراد ممکن است به عنوان مشاور مالیاتی نیز فعالیت کنند که اهمیت داشتن این ویژگی را بیشتر می‌کند. دقت در سوابق مالی، صورتحساب‌ها و آمارهایی که در آنها ارائه می‌شوند نیز مهم است.
  • تهیه گزارش مالی: از آنجایی که مالیات همواره یک دغدغه مهم برای مدیران است، می‌بایست گزارش‌های دقیقی برای آنها ارائه گردند. به همین خاطر حسابداران مالیاتی باید بتوانند با صورتحساب‌ها و گزارش‌های مالیاتی آشنا بوده و آنها را تهیه کنند.
  • روابط اجتماعی: توانایی برقراری ارتباط و تعامل صحیح در حسابداران مالیاتی کمک می‌کنند تا انتقال مفاهیم و وضعیت مالیاتی شرکت، همکاری و هماهنگی با سایر حسابداران و بخش‌ها به درستی انجام گردند.
  • تسلط بر قوانین و به روز بودن: همانطور که در ابتدای مقاله هم اشاره کردیم، حسابداری مالیاتی به دلیل قوانین مالیات کشوری و تغییرات مداوم آن نیاز به افراد به روز و مسلط بر این مقررات خواهد داشت.

 

وظایف حسابدار مالیاتی

وظایف حسابداران مالیاتی را می‌توان به چند دسته مهم تقسیم کرد. علاوه بر آشنایی با حسابداری و تسلط بر آن، این افراد باید از تکالیف مالیاتی، انجام آنها و آثار مالیاتی‌شان نیز آگاهی داشته باشند. در این خصوص می‌توان گفت:

  • تنظیم و ارسال اظهارنامه مالیاتی: تنظیم اظهارنامه مالیاتی به عنوان یکی از مهم‌ترین اسناد ارسالی از سوی اشخاص حقیقی و حقوقی برای سازمان امور مالیاتی الزامی است. این کار باید پس از بررسی دقیق آمارها و تهیه گزارش‌های دقیق از فروش، درآمد و سود یا زیان، بررسی هزینه‌های مورد قبول سازمان و غیره در طول سال مالی گذشته انجام شود.
  • تنظیم و ارسال اظهارنامه مالیاتی ارزش افزوده که همانند مورد قبل می‌باشد.
  • تهیه گزارش‌های مالی و مالیاتی که باید به صورت ماهانه، فصلی و نیز سالانه برای مدیران با توجه به درآمدها، هزینه‌ها و بدهی‌ها یا مطالبات باشند.
  • پیگیری‌های حقوقی مشکلات مالیاتی که شرکت با دیگر سازمان‌ها خواهد داشت.
  • همچنین این افراد فعال در حسابداری مالیاتی باید بتوانند با تسلط بر قوانین مالیاتی و پیگیری بخش‌نامه‌های آن، اطلاع رسانی و شفاف سازی دقیقی را انجام دهند. در نتیجه در تدوین درست برنامه مالی شرکت نیز نقش مهمی خواهند داشت.
  • پیگیری مسائل مرتبط با مالیات بر درآمد حقوق بگیران.

 

حسابداری مالیاتی چیست و حسابدار مالیاتی کیست

 

اهداف حسابداری مالیاتی

همانطور که در بخش قبل ذکر کردیم، هدف از حسابداری مالیاتی آن است که موسسات و کسب‌و‌کارهای مختلف، قوانین و استانداردهای مالیاتی را در حسابداری خود در نظر داشته باشند. این کار با تسلط فرد بر علم حسابداری، مالیات و انجام فعالیت‌های مرتبط با آن نظیر تکالیف مالیاتی برای گروه های مختلف صورت می‌گیرد.
هدف دیگر حسابداری مالیاتی آن است که کسب‌و‌کار ما از تحمیل هزینه‌های مالیاتی که قابل کسر هستند، منع شود. از سوی دیگر، حسابداران مالیاتی با تسلط بر قوانین این حوزه، راه‌هایی را برای کاهش هزینه‌های مالیاتی ارائه می‌کنند؛ از جمله می‌توان به محاسبه و ارائه هزینه‌های قابل قبول مالیاتی و نیز بهره مندی از تخفیف‌ها یا مشوق‌های مالیاتی اشاره کرد.
این دسته از افراد می‌توانند با تسلط بر قوانین حسابداری و مالیاتی، گزارش مالی کاملی را از کسب‌و‌کار شما داشته باشند. سپس برای ارائه به سازمان امور مالیاتی و محاسبه دقیق مالیات از آن استفاده کنند. در صورت دعاوی مالیاتی و حقوقی، آنها می‌توانند به عنوان مشاور با استناد به اسناد حسابداری مالیاتی به شرکت کمک کنند.

 

حسابداری مالیاتی برای چه کسانی مناسب است

حسابداری مالیاتی، علمی کاربردی برای مشاغل مختلف در سراسر دنیا است. افراد فعال در این بخش باید با دقت بالا و تسلط بر قوانین و تغییرات آن خدمات خود را ارائه کنند. در نتیجه به‌روز بودن، دقت بالا، پیگیری و مطالعه مداوم کتاب حسابداری مالیاتی و قوانین آن باید از ویژگی‌های این افراد باشد.
از سوی دیگر، ممکن است تعدد قوانین، پیچیدگی صورت‌های مالی، مالیاتی و غیره منجر شوند تا فرد ناامید شده و روند کار دشوار شود. بنابراین مهم است افراد، علاقمند به دانش ریاضیات و محاسبات آن باشند. آنها باید با پشتکار برای آموزش حسابداری مالیاتی و فعالیت در این حرفه اقدام کنند.

 

حسابداری مالیاتی چیست و حسابدار مالیاتی کیست

 

روش های اجرای حسابداری مالیاتی

بسته به اینکه رویکرد و کاربرد حسابداری مالیاتی در شرکت چیست، می‌توان روش‌های مختلفی را بیان کرد. از جمله 3 مورد زیر که عبارتند از:

  • مبنای نقدی با انجام تحولات مالی.
  • تعهدی با در نظر گرفتن هزینه‌ها و درآمدها.
  • ترکیبی که از دو روش قبل در بخش‌های مختلف استفاده می‌شود.

 

خدمات حسابداری مالیاتی

از جمله خدمات حسابداری مالیاتی که توسط این افراد ارائه می‌شوند می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • مشاوره در امور مالیات ارزش افزوده.
  • مشاوره در مورد تکالیف مالیات بر عملکرد.
  • مشاوره و تنظیم اظهارنامه عملکرد.
  • تهیه و تنظیم دفاتر کل و روزنامه و مشاوره در مورد آنها.
  • مشاوره و تهیه گزارش‌های میان دوره‌ای.

 

آینده شغلی حسابداری مالیاتی

از جمله افرادی که می‌بایست نسبت به استخدام متخصصین حوزه حسابداری مالیاتی اقدام کنند عبارتند از:

  • شرکت‌ها و موسسات: شرکت‌ها و موسسات تولیدی، فروش، تبلیغات، خدمات و غیره بهتر است همگی برای انجام تکالیف مالیاتی خود نسبت به استخدام حسابدار و حسابدار مالیاتی اقدام کنند.
  • افراد بی‌تجربه: کسانی که دانش کاملی بر امور مالیاتی و حسابداری ندارند، می‌توانند از خدمات این افراد استفاده نمایند.
  • کسب‌و‌کارهای کوچک: شما می‌توانید در طول سال مالی، انتها یا حتی در زمان نزدیک به ارسال اظهارنامه مالیاتی نسبت به اخذ مشاوره و همکاری با این افراد اقدام کنید. آنها می‌توانند در بحث ارسال اظهارنامه به عنوان یکی از تکالیف مالیاتی به شما کمک کنند.
  • افراد حقیقی: همانند کسب‌و‌کارهای کوچک، این دسته از افراد نیز می‌توانند از خدمات مشاوره و پشتیبانی برای انجام تکالیف گروه مالیاتی خود اقدام کنند.

به این نکته توجه کنید که حسابداری مالیاتی از جمله مشاغل موردنیاز و دائمی بازار کار است؛ چراکه برای انجام تکالیف و احقاق حقوق یا جلوگیری از جریمه‌ها یا خسارات مالیاتی ضروری می‌باشد. در نتیجه می‌توان گفت آینده شغلی حسابداری مالیاتی تا چند دهه آتی همچنان به خاطر نیاز بازار کار تضمین شده است.

 

حالا که به طور کامل با حسابداری مالیاتی آشنا شدید پیشنهاد می کنیم مقاله مفید : حسابداری چیست ؟ معرفی رشته حسابداری و بازار کار آن را نیز مطالعه کنید.

 

جمع بندی

حسابداری مالیاتی یکی از شاخه‌های مهم و جدای از مبحث حسابداری مالی است که مقررات و تکالیف مالیاتی را در امور مالی و حسابداری مجموعه شما اعمال می‌کند. از آنجایی که در سال‌های اخیر قوانین مالیاتی دچار تغییرات بسیاری شده و دولت بر دریافت مالیات و کاهش وابستگی به نفت تاکید بسیاری دارد، مهم است که تمامی کسب‌و‌کارها و شرکت‌ها بر انجام تکالیف مالیاتی و حسابداری خود کوشا باشند.

 

جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره های : 9909087-0992 یا 77653794-021 ارتباط برقرار نمایید و از مشاوره کارشناسان حرفه‌ای و با تجربه ما بهره‎‌مند شوید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *