خوداظهاری مالیاتی یکی از کارهایی است که باید هر ساله توسط مودیان انجام شود. این فعالیت مالی از سال 1381 به بعد در قالب یک تکلیف برای مودیان تعیین شده و اکنون به صورت الکترونیکی از طریق سامانه my.tax.gov.ir انجام می شود.

اصطلاح خوداظهاری که برای مالیات به کار می رود یعنی چه؟ یکی از تکالیف قانون مالیات های مستقیم، خوداظهاری این نوع مالیات ها است. مثلا مالیات بر درآمد یا مالیات بر حقوق که اشخاص حقیقی و حقوقی باید آن را انجام دهند. در ادامه این مطلب می خواهیم این اصطلاح را بررسی کرده و راجع به موضوعات پیرامونی آن نظیر جریمه عدم خوداظهاری مالیاتی و غیره بیشتر صحبت کنیم.

 

خوداظهاری مالیاتی چیست

خود اظهاری مالیاتی یکی از اقدامات و تکالیف اجباری است که هر ساله مودیان حقیقی و حقوقی آن را انجام می‌ دهند. این کار برای افراد حقیقی در خردادماه و برای افراد حقوقی تا 4 ماه پس از اتمام سال مالی انجام می شود.

سابقه انجام این کار را می توان به سال 1381 مرتبط دانست که قبل از آن، کارشناسان مالیاتی موظف بودند تا برای تعیین میزان درآمد مودیان، خودشان اقدام کنند. با این حال پس از این زمان، تکلیف اظهار نظر در مورد درآمد بر عهده مودی قرار گرفت و کارشناسان تحت عنوان ممیز به صحت سنجی مشغول شدند. حال منظور از خوداظهاری مالیاتی چیست؟

در پاسخ باید گفت خوداظهاری مالیاتی از 3 واژه خود + اظهار + مالیات تشکیل شده و به معنای آن است که شما خودتان، درآمدی که در سال گذشته داشته اید را در اظهارنامه ابراز می کنید. این اظهارنامه هر ساله به سازمان امور مالیاتی ارسال می شود تا مالیات شما تعیین شود.

سازمان امور مالیاتی، اخذ مالیات را بر مبنای اطلاعات ارائه شده از سوی مودی انجام می دهد. این سازمان بنا را بر اعتماد به مودیان قرار داده تا آنها هر ساله با ارسال اظهارنامه، درآمد و فروش خود را ثبت کنند. سپس مالیات آنها توسط ممیز یا به صورت سیستمی بررسی شده و تعیین می گردد.

البته این سازمان رقم پیشنهاد درآمد را برمبنای اطلاعاتی که از بانک مرکزی و سایر ابزارها دارد، صحت سنجی کرده و خودش مقدار درآمدی را پیشنهاد می دهد. در صورتی که مودی مالیاتی با این رقم موافق باشد، فرم تبصره صد را رد کرده و مالیات را پرداخت می کند. در غیر اینصورت باید یک اظهارنامه عملکرد را تکمیل نموده تا از طرف ممیز مورد بررسی قرار گیرد.

توجه کنید که خوداظهاری مالیاتی از طرف مودی انجام می شود. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر راجع به این موضوع صحبت کنیم.

 

منظور از اظهارنامه الکترونیکی چیست

دهه 90 شمسی را می توان آغازی بر الکترونیکی شدن فرآیندهای مالیات در ایران در نظر گرفت که نمونه آن، راه اندازی سیستم نظام مالیاتی است. اظهارنامه الکترونیکی نیز یکی از فرم هایی می باشد که به صورت آنلاین تعریف شده و مودیان می توانند آن را در موعد مشخص به سازمان امور مالیاتی ارسال نمایند. در گذشته، خود اظهاری مودیان به صورت کاغذی و دستی انجام می شد اما اکنون تمامی پرداخت کنندگان مالیات می توانند به صورت دیجیتالی اظهارنامه را ارسال کنند.

خوداظهاری مالیاتی چیست و مراحل خود اظهاری مالیاتی چگونه است؟

تشریفات اخذ مالیات از طریق خوداظهاری مالیاتی

تشریفات و نحوه انجام خوداظهاری مالیاتی توسط خود مودی انجام می شود. در این روند، ممیز دخالتی ندارد. برای انجام این کار می توانید مراحل زیر را طی کنید که به شرح زیر هستند:

  • ابتدا باید برای ثبت نام در سامانه نظام مالیاتی اقدام شود. در این حالت است که شما می توانید یک شماره اقتصادی یا کد مالیاتی دریافت نموده و برای خود اظهاری اقدام کنید.
  • حال باید در موعد مقرر برای ارسال اظهارنامه اقدام شود.
  • شما می توانید با توجه به ماده 100 ق.م.م، امکان ارسال تبصره صد را داشته باشید. در این حالت نیازی به ارائه مدرک برای فرم اظهارنامه ندارید.
  • در صورتی که اظهارنامه عملکرد رد کنید، باید مطابق با ماده 229 ق.م.م منتظر رسیدگی مالیاتی توسط کارشناسان باشید. همچنین طبق ماده 230، مدارک شخص ثالث نیز بررسی می ‌شوند.

در نهایت اگر اظهارنامه مالیاتی را با اطلاعات درست رد کنید، مقدار مالیات شما بررسی شده و تعیین می شود. می توانید آن را به صورت اقساطی پرداخت کنید. در غیر اینصورت مشمول جرایمی خواهید شد که در ادامه به آنها می پردازیم.

 

افراد مشمول خوداظهاری مالیاتی

کلیه کسانی که در ایران به هر نحوی درآمد دارند، می بایست برای ارسال اظهارنامه و ثبت نام در نظام مالیاتی اقدام کنند. فرقی نمی کند شما ایرانی باشید یا تبعه خارجی، زمانی که در ایران کسب درآمد می کنید، باید از مقدار سود خود مالیاتی را طبق قانون پرداخت کنید؛ بنابراین خوداظهاری مالیاتی و نیز تسلیم اظهارنامه مالیاتی برای اکثر صاحبین کسب و کارها، حقوق بگیرها و اشخاص حقوقی لازم الاجرا است.

خوداظهاری مالیاتی چیست و مراحل خود اظهاری مالیاتی چگونه است؟

زمان ارائه خوداظهاری مالیاتی

همانطور که در متن قبل هم اشاره کردیم، مهلت خوداظهاری مالیاتی برای اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت می باشد. در این حالت می توان گفت:

  • حقوق بگیران: این دسته از افراد مالیات خود را به طور غیر مستقیم از طریق کارفرما ارائه می دهند. مهلت تا 30 روز پس از پایان هرماه است.
  • مشاغل و افراد حقیقی دیگر: تا پایان خردادماه هر سال مهلت دارند که ممکن است تمدید شود.
  • اشخاص حقوقی: تا 4 ماه پس از پایان هر سال مالی باید اظهارنامه خود را رد کنند.

 

جریمه اعلام نکردن خوداظهاری مالیاتی

برای بررسی جرایم خوداظهاری مالیاتی باید به ماده 192 ق.م.م مراجعه کرد که آن را غیر قابل بخشش و تا میزان 30% مالیات متعلقه می داند. همچنین طبق ماده 226 ق.م.م، ممیزان می توانند در صورت عدم ارسال اظهارنامه، به صورت مستقیم وارد عمل شوند. سپس مالیات را خودشان برآورد خواهند کرد.

خوداظهاری مالیاتی چیست و مراحل خود اظهاری مالیاتی چگونه است؟

جمع بندی

در این مقاله تلاش کردیم راجع به خوداظهاری مالیاتی صحبت نموده و شما را با مفاهیم پیرامونی آن نظیر تشریفات و نحوه انجام، زمان ارائه خوداظهاری و غیره بیشتر آشنا کنیم. از آنجایی که خوداظهاری مالیاتی تعیین کننده مقدار مالیات شما است، پیشنهاد می کنیم حتما از یک تیم مشاوره برای ارسال آن کمک بگیرید.

برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید اینستاگرام ما را فالوو کنید سپس سوال خود را در دایرکت مطرح نمایید و از مشاوره رایگان استفاده نمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *