اینتاکد چیست؟ چرا سازمان امور مالیاتی چنین چیزی را تعریف کرده است؟ کارکرد این نوع کدها برای مودیان چه بوده، در کجا استفاده میشود؟ چرا این کد میتوانید نرخ مالیات ما را به شدت کاهش دهد؟ اینها همه سوالاتی هستند که در ادامه این مطلب پاسخ میدهیم. اینتا کدها، شناسههایی هستند که به صورت اختصاصی برای هر شغل تولیدی، خدماتی یا بازرگانی تعریف شده و باید به دقت برای کسبوکار مودیان انتخاب شوند.
اینتاکد یکی از راههای طبقه بندی مشاغل است که براساس استاندارد آیسیک تعریف شده و به صورت جزئی، هر شغل را تعریف و دسته بندی میکند. ایجاد این کدها اولین بار توسط سازمان امور مالیاتی انجام شد تا صرفا مشاغلی که مشمول مالیات هستند را مدیریت کنند. اما اکنون همه مشاغل در 3 بخش بازرگانی، تولیدی و خدماتی مطابق با اینتاکد دارای شناسه و نیز نسبت سود فعالیت خاصی هستند.
در ادامه این مطلب میخواهیم به صورت کلی راجع به این موضوع صحبت کنیم و شما را با ویژگیها و مهمترین نکات آن به ویژه در هنگام ثبت مشخصات مالیاتی آشنا نماییم. توجه کنید که این کدها صرفا در سامانه امور مالیاتی کاربرد دارد و بدون ثبت آن، نمیتوانید پرونده مالیاتی خود را تکمیل کنید.
اینتاکد چیست
اگر از یک کارشناس مالیاتی مشاوره گرفته باشید، یکی از موضوعاتی که به شدت روی آن تاکید میکند، انتخاب یک اینتاکد صحیح برای کسبوکارتان است. دانستن چنین اصطلاحاتی قبل از اینکه بخواهید کسبوکار خود را برای امور مالیاتی ثبت نام کرده و حتی نسبت به اخذ مشاوره مالیاتی اقدام کنید، ضروری است.
اینتاکد چیست؟ در پاسخ باید گفت اینتاکد مخفف عبارت International standard industrial classification به معنای طبقه بندی صنعتی استاندارد بین المللی است. اینتاکدها در واقع شناسههایی هستند که به هر کسبوکاری به صورت خاص اختصاص یافته و ضرایب یا درصدهای خاصی دارند.
این نوع شناسهها به منظور طبقه بندی مشاغل، فعالیتهای اقتصادی و کسبوکارها از سوی سازمان امور مالیاتی تعریف شده و شامل بیش از صدها مورد هستند. اینتاکدها برای مدیریت مشاغل مختلف کشور، به 3 دسته کلی تقسیم میشوند که عبارتند از:
- اینتاکدهای مشاغل خدماتی.
- اینتاکدهای مشاغل بازرگانی.
- اینتاکدهای مشاغل تولیدی.
تعیین اینتاکد در هنگام ایجاد پرونده مالیاتی ضروری بوده و میبایست به دقت انجام شود. چراکه در تعیین هزینه مالیاتی بسیار تاثیر گذار است.
اینتاکد مالیاتی چیست
اینتاکدها که برای دسته بندی مشاغل استفاده میشوند، کارکرد اصلی خود را در سازمان امور مالیاتی دارند. بدین معنا که این کدها به هر کسبوکار تعلق گرفته و درصد سود آن کسبوکار را به صورت تخمینی، تعیین میکنند. به عنوان مثال خرده فروشی شغل انواع عسل در تولید داخل، دارای اینتاکد به شناسه 2020143 است. این اینتاکد همچنین دو مقدار زیر را تعیین میکند که عبارتند از:
- مقدار درصد سود فعالیت در سال فلان که در این مثال عدد 10 یعنی 10% است.
- مقدار درصد نسبت سود ناویژه که در این مثال مقدار 13 یعنی 13% است.
حال سازمان امور مالیاتی از این درصدها استفاده میکند تا مقدار سودی که کسبوکار در طول فعالیت در سال جاری را داشته است، بدست آورد. همانطور که میدانید، ممکن است سازمان امور مالیاتی به دلیل عدم دسترسی به مدارک فروش و یا عدم ارائه آنها توسط مودی، نتواند میزان فروش و سود را به طور دقیق بدست آورد. در این حالت از این کدها استفاده میکند تا مقدار سود خالص تخمینی که کسبوکار با توجه به رقم فروش خود بدست آورده است را محاسبه کند.
مثلا در این مثال اگر کل فروش کسی که عسل را عرضه میکند، 500 میلیون تومان در سال 1401 باشد، در صورتی که این فرد مدارک فروش خود را به صورت منظم ثبت کرده است، میتواند با کسر هزینهها، سود خالص خود را به ممیز اثبات کند. در نتیجه ضرایب مالیاتی به سود اعلام شده تعلق میگیرند. حال اگر این فرد مدارکی را ارائه نکند، سازمان عدد 10% (مقدار اینتاکد شغل مربوطه) را در 500 میلیون ضرب کرده و عدد 50 میلیون تومان را سود این فرد در این سال درنظر میگیرد. حال با کسر معافیتهای مالیاتی، اقدام به محاسبه مالیات بر اساس ضرایب پلهای 15 درصد الی 25 درصد میکند.
نکته: منظور از درصد نسبت سود ناویژه، عددی است که مربوط به درآمد حاصل از فروش کالا منهای قیمت تمام شده کالای فروش رفته میباشد. این در حالی است که سود ویژه (سود خالص)، پس از کسر هزینههای شرکت بدست میآید.
ویژگی های اینتاکد مالیاتی
- اینتاکدها در 3 دسته بندی کلی تقسیم میشوند که براساس مشاغل متفاوت هستند.
- اینتاکدها، شناسهای هستند که با 7 رقم شناخته میشوند.
- اینتاکدها برای هر شغل متفاوت و منحصر به فرد بوده و لازم است در انتخاب و وارد کردن آنها در پرونده مالیاتی دقت شود.
- اینتاکدها دارای سود فعالیت و نسبت سود ناویژه هستند که با کسبوکارهای دیگر متفاوت است.
- همچنین هر اینتاکد ممکن است دارای ملاحظاتی باشد که توضیحات مربوطه در این بخش نوشته میشود.
- اینتاکدها برای مدیریت مشاغل، به صورت جزئی برای هر شغل تعریف شدهاند. مبنای چنین ساختاری، طبقه بندی کد آیسیک یا ISIC است.
- این جدول و مقادیر و درصدهای آن توسط اداره دارایی تعیین و تغییر داده میشود. در صورتی که درصد مالیات تغییر کرده و یا مشاغلی اضافه شود، ممکن است آپدیتهایی را در سالهای آتی شاهد باشیم. همانطور که در سالهای 1398، 1399، 1400 و 1401 نسخههایی از آن منتشر شد.
- آخرین نسخه اینتاکدها که توسط اداره دارایی منتشر شده است، مربوط به سال 1401 است.
- توجه کنید که اینتاکد صرفا در ایجاد پرونده مالیاتی کاربرد داشته و باید در داشبورد مالیاتی شما، برای یک یا چند فعالیت اقتصادی که دارید به صورت مجزا ثبت شود.
- این اینتا کدها به صورت فایلهای pdf ارائه میشوند و کاربران میتوانند آخرین نسخه آن را برای سال 1401 دانلود کنند.
چه کسانی به اینتاکد نیاز دارند
همه افرادی که به عنوان مودی شناخته میشوند و لازم است تا پرونده مالیاتی در سایت my.tax.gov.ir ایجاد کنند، باید از اینتاکد استفاده نمایند.
همچنین در حالت دیگر اگر شما بخواهید از پایانه فروشگاهی استفاده کنید، به اینتا کد نیاز دارید. به عنوان مثال، فرض کنید شما میخواهید برای سایت خود یک درگاه پرداخت تهیه کنید. امروزه دسترسی به درگاه پرداخت نیازمند دریافت اینماد برای سایت و نیز کد مالیاتی است. در این حالت شما باید برای گرفتن کد مالیاتی به درگاه ملی خدمات مالیات مراجعه کرده و یک پرونده ایجاد کنید. این پرونده باید در 4 گام تکمیل شود که در گام 3 یا 4ام آن، باید برای کسبوکار خود یک اینتاکد انتخاب و وارد کنید. اینجاست که به اینتاکد نیاز دارید.
در واقع اینتاکد برای آن است که سازمان امور مالیاتی بفهمد که چقدر از فروش شما سود است. این موضوع در هنگام استفاده از اظهارنامه تبصره ماده صد کاربرد دارد. زمانی که شما مدارکی را ارائه نمیکنید و با ارسال اظهارنامه مالیاتی در قالب تبصره صد، اجازه میدهید تا سیستم مطابق با اینتا کد، کل فروش، سود و مالیات شما را محاسبه کند. این موضوع به ویژه برای کسبوکارهای گروه سوم و نوپا بسیار اتفاق میافتد.
انواع اینتاکد
همانطور که در ابتدای مقاله هم اشاره کردیم، اینتاکدها در 3 دسته طبقه بندی میشوند که در این خصوص میتوان گفت:
- اینتاکدهای مربوط به مشاغل خدماتی: این دسته از مشاغل، شامل کسبوکارهایی است که خدمات یا سرویسهایی را به مخاطبین خود ارائه میکنند. همچنین کسانی که مکانی مانند باشگاه یا سینما و غیره دارند نیز شامل این دسته میشوند. به عنوان مثال اگر شما انواع باشگاههای ورزشی را دارید، باید کد اینتای خود را در این فایل مشاهده کنید. در این مثال، شناسه اینتا 3140050 است که نسبت سود فعالیت 1401 برای آن 25 درصد تعیین شده است.
- اینتاکدهای مربوط به مشاغل بازرگانی: منظور از مشاغل بازرگانی، کسبوکارهایی هستند که در بخش فروش و یا صادرات، واردات و غیره فعالیت میکنند. به عنوان مثال میتوان به شغل کیف فروشی عمده و تولید داخل اشاره کرد که شناسه اینتای آن 2110071 بوده و نسبت سود فعالیت آن برای سال 1401 و بعد، 3.6 درصد تعیین شده است.
- اینتاکدهای مربوط به مشاغل تولیدی: در نهایت دسته سوم مربوط به مشاغل تولیدی میشود. کسبوکارهایی که در زمینه تولید انواع کالاها فعالیت میکنند. مثلا کسانی که در بخش آبزیان خوراکی زنده فعال هستند، اینتا کد آنها 1010170 بوده و نسبت فعالیت آنها 7.2 است. بیشتر نسبتهای فعالیت در این بخش تک رقمی بوده و این نشان میدهد که دولت در بخش تولید، حمایت خوبی از نظر مالیاتی برای این دسته از مشاغل کرده است.
اینتاکد مالیاتی نظام مهندسی
بسیاری از افراد هستند که در بخش مهندسی فعالیت میکنند. این دسته از کاربران ممکن است اینتاکدهایی که برای آنها تعریف شده است را ندانند. به همین خاطر میخواهیم راجع به این موضوع نیز بحث کنیم. ابتدا باید بدانید که اینتا کدهای مرتبط به این افراد، در همان مشاغل خدماتی درج شده است.
البته این افراد میتوانند با مراجعه به سایت مودیان به نشانی my.tax.gov.ir و ایجاد پرونده، فعالیت خود را به عنوان “مهندس” انتخاب کرده و اینتاکدهایی که برای آنها وجود دارند را انتخاب کنند. ما در مجموعه الوند حسابان، مجموعه خدمات مختلفی را در بخش حسابداری و مالیات به مخاطبان و همراهان خود ارائه میکنیم.
درصد فعالیت اینتاکد
نسبت فعالیت اینتاکدها، اعدادی هستند که در مجموع فروش شما ضرب میشوند. در نتیجه سازمان امور مالیاتی در صورتی که مدارک فروش خود را به صورت کامل به او ارائه نکنید، میتواند از این طریق سود شما را محاسبه کند. توجه کنید که درصد فعالیت اینتاکد بسیاری مهم بوده و در انتخاب آن باید بسیار دقت کنید. به عنوان مثال، اگر انواع کیف و کفش و ساک را به صورت خرده فروشی تولید داخل عرضه میکنید، یک اینتا کد برای شما به شناسه 2110073 وجود دارد که نسبت فعالیت آن 13 درصد است.
حال اگر شما به عنوان یک فروشگاه اینترنتی، این نوع کالا را ارائه میکنید، میتوانید از شناسه 2260173 استفاده کنید که نسبت سود فعالیت آن 3.7 درصد است. مورد اول، مربوط به خرده فروشهای غیر اینترنتی (غیر مجازی) است که درصد بالاتری دارد و در نتیجه مالیات بیشتری پرداخت میکنند.
برای اینکه مقدار صرفه جویی شدن پول خود را با انتخاب دقیق اینتا کد بفهمید، همین مورد را بررسی میکنیم. فرض کنید فروش شما در سال 500 میلیون تومان بوده است:
- در حالت اول مقدار سود شما 65 میلیون برآورد شده که در حدود 16.25 میلیون (تخمینی) مالیات آن بدست میآید.
- در حالت دوم مقدار سود شما 18.5 میلیون برآورد شده و مالیات آن 4.625 میلیون تومان (تخمینی) بدست میآید.
در اینجا شما صرفا با انتخاب یک اینتا کد دقیق و مناسب، مالیات پرداختی خود را به یک چهارم حالت اول رساندید.
نحوه دریافت اینتاکد مالیاتی
شما کاربران میتوانید با مراجعه به سایت intamedia.ir و انتخاب سربرگ “قوانین و مقررات”، سپس با انتخاب گزینه “نسبت سود فعالیت” به آخرین نسخههای pdf این کدها دسترسی داشته باشید. توجه کنید که آخرین نسخه مربوط به سال 1401 بوده و نباید اسنادی که برای سالهای قبل منتشر شدهاند را به صورت اشتباه دانلود کنید.
اصلاح اینتاکد مالیاتی بعد از ثبت نهایی
اصلاح اینتا کدهای مالیاتی یکی از دغدغههای بسیاری از کسبوکارها است. این موضوع به ویژه برای مودیانی که بدون هیچ آگاهی، یک کد اشتباه درج کرده و اکنون متوجه آن شدهاند، به شدت رخ میدهد. هرچند در سال گذشته شما میتوانستید به صورت آنلاین، اینتا کدهای خود را تغییر دهید، اما ممکن است اکنون این امکان وجود نداشته باشد. پس ابتدا روش آنلاین را امتحان کنید. روش کلی تغییر این کد در حالت آنلاین به شرح زیر بود:
با مراجعه به سامانه مودیان، سپس به بخش “نمایش و ویرایش اطلاعات” وارد شوید. حال باید بر روی گزینه “فعالیتها” کلیک کنید. در مرحله بعدی، از منوی جستجو کمک گرفته و فعالیت صحیح را انتخاب نمایید. همچنین از فایلهای اینتاکدی که در سایت intamedia.ir وجود دارند نیز میتوانید کمک بگیرید. حال با انتخاب گزینه مناسب، بر روی دکمه “ثبت” کلیک کنید.
اگر روش قبل جواب نداد، باید به صورت حضوری به شعبه مالیاتی استان خود مراجعه نمایید. با مراجعه به شعبه، درخواست خود را برای انجام این کار ارائه کنید.
هدف از طراحی اینتاکد مالیاتی چیست
شاید این سوال برای شما هم پیش آید که بپرسید هدف از طراحی اینتاکد چه بوده است؟ همانطور که گفتیم میتوان به چند مورد زیر اشاره کرد:
- مدیریت کسبوکارها و شناسه دار کردن هرکدام از آنها.
- تعیین سود کسبوکارها که با مشخص کردن درصدهای مربوط به نسبت سود فعالیت کسب و کار انجام میشود.
- تعیین مالیات در زمانی که مودی مدارکی را برای ممیزین ارائه نمیکنند.
طراحی اینتاکد مالیاتی برای نظم و ترتیب بخشیدن و درک بهتر مشاغل کسبوکار توسط سازمان امور مالیاتی انجام شده است. شما کاربران میتوانید در صورت عدم مشاهده کسبوکار خود در فهرست این کدها، اقدام به مراجعه شعب مالیاتی در استان خود نموده و درخواست ثبت شغلتان را بدهید.
نکات مهم اینتاکد مالیاتی
تا اینجا توضیحات بسیار زیادی را راجع به اینتاکدها بیان کردیم و فهمیدیم که اینتاکد مالیاتی چیست. حال نوبت آن است که چند نکته مهم را نیز راجع به این موضوع بیان کنیم که عبارتند از:
- در صورتی که بین انتخاب کدها شک کردید، بهترین راه آن است که از یک مشاور مالیاتی با تجربه کمک بگیرید؛ چراکه این افراد بهتر میتوانند تصمیم گیری کرده و مالیات شما را کمتر کنند.
- اگر چند شغله هستید، میبایست اینتاکدهای فعالیتهایی که دارید را درج کرده و درصد کسب درآمد خود را برای هرکدام تعیین کنید.
سوالات رایج
- جداول اینتاکد چیست؟
منظور همان فایلهای PDF هستند که در آنها تمام مشاغل تفکیک شده و درصدهای مالیاتی برای هرکدام اختصاص یافته است.
- چگونه میتوانیم اینتاکد خودمان را دریافت کنیم؟
شما میتوانید در هنگام تشکیل پرونده در سامانه مودیان، اینتاکد خود را تعیین کنید.
جمع بندی
در این مقاله تلاش کردیم به صورت کامل راجع به اینتا کدها صحبت کنیم. با انواع آنها آشنا شده و چند مثال را نیز ذکر کردیم. توصیه میکنیم حتما در هنگام تشکیل پرونده، نسبت به انتخاب دقیق اینتا کد شغل خود اقدام کنید. در غیر اینصورت علاوه بر اینکه ممکن است با مالیات بیشتری مواجه شوید، مشکل دیگر، پروسه تغییر آن است که میتواند وقت گیر باشد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره های : 9909087-0992 یا 77653794-021 ارتباط برقرار نمایید و از مشاوره کارشناسان حرفهای و با تجربه ما بهرهمند شوید.
توضیحات عالی و کامل بود ممنون
سلام وقت بخیر من اینتا کد مالیاتی برام تولیدی خورده درصورتی که جواز کسبم خرده روشی پوشاکه اگربرای تعویض اینتاکد اقدام نکنم وباهمون اینتا کد اظهارنامه پرکنم به مشکل میخورم؟؟؟؟ممنون از راهنمایی