همواره مالیات یک منبع ارزشمند کسب درآمد برای دولت ها محسوب می شود. به همین خاطر نیز هر سال قوانین جدید مالیاتی برای شهروندان وضع می کنند. از سویی دیگر به علت پیچیدگی های مالیاتی و عدم آشنایی مودیان مالیاتی با قوانین، به پرداخت جریمه مالیاتی محکوم می شوند. در اغلب موارد نیز دولت ها با افرادی سروکار دارد که به هر نحوی از پرداخت مالیات فرار می کنند؛ بنابراین ایجاد سامانه مودیان مالیاتی بهترین راهکار برای کاهش مشکلات مالیاتی است.

 

سامانه مودیان چیست

سامانه مودیان یکی از مهمترین دستاوردهای سازمان امور مالیاتی می باشد. هدف آن جمع ‌آوری و یکپارچه کردن اطلاعات مربوط به مالیات دهندگان ایجاد شده‌ است. در واقع این سامانه یک سیستم نرم ‌افزاری در بستر وب می‌ باشد که باعث آسان سازی و افزایش سرعت ثبت اطلاعات مالی و مالیاتی مودیان می شود. سامانه مودیان مالیاتی برای صاحبان مشاغل و کسب و کارها چند کارکرد عمده دارد که عبارت هستند از:

  • اطلاعات مالی خود را به سازمان امور مالیاتی به صورت آنلاین ارسال می کنند.
  • پرداخت مالیات از طریق این سامانه آسانتر است.
  • پرداخت و بدهی های مالیاتی شفافیت بیشتری دارند.
  • زمان و هزینه کمتری بابت امور مربوطه مالیات صرف می شود.

اصلی‌ترین هدف سازمان امور مالیاتی کشور از راه‌اندازی  سامانه مودیان جلوگیری از فرار مالیاتی برخی اشخاص حقیقی و حقوقی است. سامانه در تاریخ 21 مهر ماه ۱۳۹۸ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده و دارای ۶ فصل، ۲۹ ماده و ۲۸ تبصره می‌باشد. این سیستم برخط با نام قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان مالیاتی تصویب شده است. تمام مشمولین موظف به ثبت نام و اخذ شناسه یکتای حافظه مالیاتی هستند. در سامانه برای مودی مالیاتی یک کارتابل یا کارپوشه در نظر گرفته شده است. مودیان از طریق آن با سازمان در ارتباط بوده و مکلف هستند صورتحساب الکترونیکی خود را با اعلام فراخوان از سوی سازمان مربوطه، به ثبت برسانند.

 

سامانه مودیان مالیاتی را از سیر تا پیاز بشناسید

 

تعریف مودیان مالیاتی

از نظر قوانین مالیاتی کشور، مودیان مالیاتی به اشخاص حقیقی و حقوقی اطلاق می‌شود که مکلف هستند اظهارنامه های مالیاتی را تسلیم سازمان امور مالیاتی کنند. فرقی ندارد که اشخاص حقیقی یا حقوقی در چه واحد شغلی مشغول به فعالیت هستند. تمام فعالان اقتصادی که به هر عنوانی معاملات تجاری انجام می دهند، ملزم به ارائه صورت وضعیت مالی می باشند. در قانون کشور افرادی که مشمول پرداخت مالیات هستند و به عنوان مودی شناخته می شوند، عبارت هستند از:

  • تمام مالکان اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی
  • تمامی اشخاص حقیقی ایرانی که در ایران زندگی می کنند و در داخل کشور یا خارج از آن درآمد کسب می کنند.
  • تمام اشخاص حقیقی ایرانی که مقیم خارج از کشور هستند و در خارج یا داخل کشور درآمد کسب می کنند.
  • تمام اشخاص حقوقی که در ایران یا خارج از آن درآمدی کسب می نمایند.
  • تمام اشخاص حقیقی و حقوقی غیر ایرانی که در داخل ایران درآمد بدست می آورند.

به طور کلی تمام کسانی که موظف به پرداخت انواع مالیات (مالیات بر درآمد، مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی، مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی، مالیات بر درآمد اتفاقی، مالیات بر ارث و مالیات بر ارزش افزوده) باشند، مودیان مالیاتی هستند و باید اظهارنامه مالیاتی خود را تقدیم سازمان امور مالیاتی کنند.

 

سامانه مودیان مالیاتی را از سیر تا پیاز بشناسید

 

  • مودیان مالیاتی مستمر: این گروه از مالیات دهندگان باید در سامانه مودیان ثبت نام کنند؛ زیرا این افراد فعالان اقتصادی هستند که در نتیجه انجام معامله کسب درآمد می کنند.
  • مودیان مالیاتی مقطعی: این گروه به واسطه دریافت یک هدیه، ارث، خرید و فروش املاک، سکه، ارز و خودرو درآمدی را کسب می کنند و در یک برهه زمانی مشمول پرداخت مالیات هستند.

 

چرا باید در سامانه مودیان ثبت‌نام کنیم

این‌ که چرا باید در سامانه مودیان مالیاتی ثبت ‌نام کنید جزو پرسش ‌هایی است که همواره در ذهن مودیان ایجاد می‌شود و علت آن را از کارشناسان حسابان الوند می‌پرسند. قبل ‌از اجرا شدن قانون پایانه ‌های فروشگاهی و سامانه مودیان، طبق ماده ۱۵۷ قانون مالیات ‌های مستقیم، افراد مالیات پرداخت می کردند.در بیشتر مواقع صاحبان مشاغل و سازمان با چالش های زیادی مانند فرار مالیاتی، فرایند طولانی رسیدگی به اظهارنامه های مالیاتی توسط ممیزین، فرایند طولانی اعتراض به برگه های تشخیص و اتلاف وقت در هیات های حل اختلاف مالیاتی مواجه می شدند. دلایل ذیل مهمترین پاسخ به سوال چرا باید در سامانه مودیان ثبت نام کنید، می باشند:

  • به وجود آمدن یک سیستم یکپارچه برای گردآوری اطلاعاتی مالیاتی
  • شفاف سازی در ارسال صورت حساب ها و اظهارنامه های مالیاتی
  • جلوگیری از فرار مالیاتی
  • برقراری عدالت مالیاتی
  • جلوگیری از تقلب
  • افزایش سرعت ارسال صورتحساب ها

 

چه کسانی باید در سامانه مودیان ثبت نام کنند

با توجه به اینکه سامانه مودیان از مهر 1401 در حال اجرا می باشد، اغلب صاحبان مشاغل و کسب و کارها درباره ثبت نام و عضویت سردرگم هستند. اولین دغدغه آنها این است که چه کسانی مشمول این قانون بوده و چه کسانی نیازی به ثبت نام در این سامانه نیستند؟ در بند ج ماده یک قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان مالیاتی صراحتا اشخاصی که ملزم به ثبت نام در این سامانه هستند را معین کرده است.

این ماده بیان می کند که تمام مشاغل صنفی، غیر صنفی، اشخاص حقوقی و کلیه صاحبان کسب و کارهایی که در بخش 4 و 5 قانون مالیات های مستقیم، مشمول قانون پایانه های فروشگاهی هستند. اگر بخواهیم به طور خلاصه بیان کنیم، مشمولین این قانون عبارت هستند از:

  • تمام افراد حقیقی شاغل (خودشان صاحب شغل و کسب و کاری هستند)
  • تمام افراد حقوقی (شرکت هایی که به ثبت رسیده و کد اقتصادی دریافت کرده اند. مانند شرکت های سهامی (عام،خاص)، شرکت های با فعالیت محدود، شرکت های تضامنی، تعاونی)
  • اشخاص حقیقی یا حقوقی منبع درآمد آنها از محل اجاره املاک، حقوق و فروش کالا و خدمات است.
  • موسسه هایی که به شکل خیریه ها و بنیادها مشغول به فعالیت بوده و غیر انتفاعی محسوب می شوند.
  • تمام تجار و کسب و کارهایی که در مناطق ویژه اقتصادی فعالیت می کنند.

 

سامانه مودیان مالیاتی را از سیر تا پیاز بشناسید

 

چه کسانی نباید در سامانه مودیان ثبت نام کنند

در مقابل کسانی که حتما باید در سامانه مودیان ثبت نام کنند، افراد حقیقی و حقوقی هستند که الزامی به انجام این کار ندارند. این افراد عبارت هستند از:

  • اشخاص حقیقی و حقوقی موضوع تبصره ماده 2 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان (افرادی که کالاها و خدمات معاف از مالیات بر ارزش افزوده ارائه می دهند و در مشاغل گروه سوم قرار دارند)
  • افرادی که نوع فعالیت اقتصادی شان به شکلی است که امکان ثبت نام در این سامانه را ندارند.
  • افراد حقیقی موضوع ماده 81 قانون مالیات های مستقیم (فعالیت های کشاورزی،دامداری، پرورش طیور، ماهیگیری، احیای مراتع، صیادی، نوغانداری، پرورش طیور)
  • اشخاص مشمول قانون 142 قانون مالیات های مستقیم (کارگاه های فرش بافی، صنایع دستی، شرکت های تعاونی)

منظور از مشاغل گروه سوم، اشخاص حقیقی هستند که کسب و کارهای کوچکی دارند و مجموع فروش و خدمات آنها کمتر از 50 میلیارد ریال در یک سال است.

 

سامانه مودیان مالیاتی را از سیر تا پیاز بشناسید

 

اشخاص حقیقی و سامانه مودیان

چنانچه گفتیم طبق قوانین افرادی که ملزم به ثبت نام در سامانه مودیان هستند، در دو گروه اشخاص حقیقی و حقوقی قرار دارند. افراد حقیقی به صاحبان مشاغلی که در واحدهای تولیدی، فروش، واحدهای صنفی، غیر صنفی و سایر فعالیت ها مشغول هستند، گفته می شوند. قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان کلیه اشخاص حقیقی را از اول دی ماه 1402 موظف کرده تا به صدور صورتحساب الکترونیکی اقدام نمایند. از نظر سازمان امور مالیاتی کشور، تمام اشخاص حقیقی ذیل باید از اول دی ماه سال 1402 صورتحساب الکترونیکی نوع 1 و 2 را بابت فروش کالا و خدمات صادر کنند:

  • صاحبان مشاغل (افراد حقیقی) موضوع ماده 6 قانون بودجه، بدون در نظر گرفتن میزان فروش کالا و خدمات به صدور صورتحساب الکترونیکی اقدام کنند.
  • افراد حقیقی که تا پایان شهریور 1402 میزان فروش آنها از کالا و خدمات بیش از 180 میلیارد ریال است.
  • فعالین حوزه کالا و خدماتی مانند طلا، پلاتین و جواهرات با استناد به بند ب ماده 26 قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوبه 1400 باید صورتحساب الکترونیکی خود را صادر کنند.
  • تمام فروشندگانی که مواد معدنی به واحدهای فرآوری عرضه می کنند (موضوع بند م تبصره 7 قانون بودجه مصوب 1402) باید صورتحساب الکترونیکی نوع اول را ارائه نمایند.

از آنجا که صدور صورتحساب برای افراد حقیقی و مشاغل از اول سال 1402 قابل اجرا است، باید در سامانه مودیان ثبت نام کنند.

 

سامانه مودیان مالیاتی را از سیر تا پیاز بشناسید

 

ثبت نام در سامانه مودیان

احتمالا شما نیز هنگام ثبت نام و عضویت در سامانه مودیان سردرگم می شوید و درباره نحوه نام نویسی، ارسال صورتحساب، دریافت امضای الکترونیکی و حافظه مالیاتی اطلاعات کمی در اختیار دارید. به طور کلی برای ثبت نام 4 پیش نیاز وجود دارد که مرحله به مرحله باید آنها را انجام دهید:

 

برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید اینستاگرام ما را فالوو کنید سپس سوال خود را در دایرکت مطرح نمایید و از مشاوره رایگان استفاده نمایید.

 

ثبت نام در نظام مالیاتی اولین پیش شرط است

نام نویسی در سامانه مودیان نیازی به ارائه کارت ملی و احراز هویت نیست، فقط کافی است در نظام مالیاتی ثبت نام و به کارپوشه تان دسترسی پیدا کنید. به درگاه ملی خدمات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی وارد، قسمت عضویت در سامانه مودیان و ایجاد کارپوشه را انتخاب و مرحله به مرحله ثبت نام خود را تکمیل کنید.

  • در صورتی که جزو مشمولین مالیات بر ارزش افزوده هستید، اول باید در سامانه ir ثبت نام کنید.

 

دریافت گواهی امضا الکترونیک

دریافت گواهی امضای الکترونیک دومین پیش نیاز ثبت نام در سامانه مودیان است. دو روش برای دریافت امضای الکترونیکی وجود دارد که شامل حضوری و غیر حضوری می باشد. در روش غیر حضوری اولین کار ورود به سایت  gica.ir و کلیک بر روی گزینه درخواست امضای الکترونیک می باشد. در صورتی که تمام مراحل را به درستی طی کرده باشید، یک کد رهگیری به شما ارسال و با مراجعه به دفاتر پیشخوان، توکن حاوی امضای الکترونیکی را دریافت کنید. اگر انجام مراحل به نظرتان پیچیده است، روش دوم را انتخاب نموده، به دفاتر پیشخوان مراجعه و فرایند اخذ امضای الکترونیک را آنجا تکمیل نمایید.

 

سامانه مودیان مالیاتی را از سیر تا پیاز بشناسید

 

پایانه های فروشگاهی چیست

به تمامی رایانه ها، دستگاه های کارت خوان و درگاه پرداخت الکترونیکی که به شبکه های پرداخت آنلاین متصل هستند، پایانه های فروشگاهی اطلاق می شود. برای بکار بردن تمام این ابزارها لازم است در سامانه مودیان ثبت نام کرده و از طریق این سیستم صورتحساب های الکترونیکی خود را صادر و در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار دهید.

 

حافظه مالیاتی چیست

اطلاعاتی که در صورتحساب های الکترونیکی مودیان وجود دارد در فضایی به نام حافظه مالیاتی ضبط و نگهداری می شود. در سامانه مودیان برای هر حافظه مالیاتی یک کد شناسه یکتا تعریف شده و افراد مشمول برای ارسال انواع اظهارنامه های مالیاتی و صورت حساب ها از آن استفاده می کنند.

 

شناسه یکتا مالیاتی چیست

شناسه یکتای مالیاتی یک کد 6 رقمی در سامانه مودیان است که سومین پیش نیاز برای مودیان محسوب می شود. این شناسه منحصر به فرد بوده و برای هر مودی اختصاصی صادر می گردد. از طریق شناسه یکتا تمام فعالیت های مالی مودیان توسط سازمان امور مالیاتی قابل ردگیری است. مالیات دهندگان با دریافت شناسه یکتای مالیاتی نیازی به ارسال صورت معاملات فصلی موضوع ماده 169 قانون مالیات های مستقیم و اظهارنامه ارزش افزوده را ندارند. تمام فعالیت های آنان مثل خرید و فروش به صورت آنلاین ثبت می شود. پیش شرط ارسال صورت حساب های الکترونیکی گرفتن شناسه یکتا است. برای دریافت این کد به درگاه ملی خدمات مالیاتی باید روجوع کنید. هنگام دریافت شناسه یکتا باید گام های ذیل را بردارید:

  • دریافت گواهی امضای الکترونیکی
  • بارگذاری امضای دیجیتال در سامانه
  • گرفتن شناسه یکتا

 

دریافت شناسه کالا و خدمات

دریافت شناسه کالا و خدمات آخرین گام و پیش شرط تکمیل ثبت نام در سامانه مودیان است. در واقع مودیان برای ارسال صورتحساب الکترونیکی به این شناسه 13 رقمی احتیاج دارند. شناسه کالا و خدمات، در دو بخش عمومی و اختصاصی صادر می شود. منظور از شناسه کالا  توصیف ویژگی های کالا مانند نوع، جنس، برند و سایر مواردی است که برای مشخص کردن میزان کالاها در زنجیره تامین کشور می باشد. تمام فعالان اقتصادی موظف هستند شناسه اختصاصی کالا را برابر با ماده 13 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز از سامانه دریافت کرده و تمام فعالیت های تجاری مانند ورود کالا و ثبت اطلاعات مربوط به تولید در سامانه را به ثبت برسانند. افراد حقیقی یا حقوقی که به هر دلیلی امکان دریافت شناسه اختصاصی را ندارند، می توانند از شناسه عمومی کالا استفاده نمایند.

 

سامانه مودیان مالیاتی را از سیر تا پیاز بشناسید

 

ارسال صورتحساب الکترونیکی

ارسال صورتحساب الکترونیکی ویژگی است که با راه اندازی سامانه مودیان برای تمام صاحبان مشاغل و کسب و کارها فراهم شده است. تقریبا ارسال آن نیز مانند اظهارنامه مالیاتی می باشد و به دو شیوه انجام می پذیرد  که عبارت هستند از:

  • صدور از سامانه پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان
  • ارسال صورت حساب از طریق سامانه ثامن

برای ارسال صورتحساب الکترونیکی در هر دو مراحلی وجود دارد که لازمه آن ثبت نام در سامانه مودیان است.

 

 شماره منحصر به فرد مالیاتی چیست ( کد 22 رقمی سامانه مودیان )

در سامانه مودیان برای هر صورتحساب یک شناسه یکتا صادر می شود که به آن شماره منحصر به فرد گفته می شود. این شماره 22 رقم دارد که جزئیات ذیل را نشان می دهد:

  • 6 رقم اول که همان شناسه یکتا مالیاتی است که از کارپوشه دریافت می شود.
  • 5 رقم دوم به تاریخی اشاره دارد که صورتحساب الکترونیکی صادر می گردد. سامانه مودیان آن را با تاریخ میلادی نشان می دهد.
  • 10 عدد سوم سریال حافظه مالیاتی است.
  • 1 رقم آخر هم رقم کنترلی صورتحساب نام دارد.

 

صورتحساب الکترونیکی

صورتحساب الکترونیکی (Electronic Invoice) نوعی سند می باشد که بارزترین ویژگی آن الکترونیکی بودن است. صورتحسابی که به صورت الکترونیکی صادر می شود، حاوی تمام اطلاعات مالی شرکت ها و صاحبان مشاغل بوده که در یک فرمت خاص در سامانه مودیان مالیاتی ذخیره می شوند. این شیوه جایگزین روش های سنتی ارسال صورت وضعیت مالی افراد حقیقی و حقوقی به سازمان امور مالیاتی است. با این روش سرعت فرایند جمع آوری اطلاعات مالیاتی افزایش پیدا کرده و هزینه های چاپ صورتحساب ها کاهش یافته است. اصلی ترین خصوصیت صورتحساب الکترونیکی استفاده از امضای دیجیتال می باشد.

 

تعریف صورتحساب های الکترونیکی از نظر قانون

در قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان آمده که “هر صورت حساب دارای یک شماره منحصر به فرد مالیاتی است که در حافظه مالیاتی فروشنده ذخیره می شود.” البته در آیین نامه ماده 95 قانون مالیات های مستقیم نیز چهار صورت حساب الکترونیکی تعریف شده است.

 

سامانه مودیان مالیاتی را از سیر تا پیاز بشناسید

 

انواع صورتحساب الکتریکی

طبق آنچه که در قانون پایانه های فروشگاهی آمده سه نوع صورت حساب برای مودیان تعریف شده است. آنها به نوع اول، نوع دوم و سوم دسته بندی می شوند. هر یک از این صورت حساب ها از الگوهای خاصی پیروی می کنند. هر مودی مالیاتی بر مبنای یکی از این الگوها، مشمول پرداخت مالیات و ارسال صورت حساب الکترونیکی است. الگوها با توجه به نوع فروش، فروشنده، خریدار و ویژگی های کالا و خدمات مورد ارزشیابی قرار می گیرند.

 

صورتحساب الکترونیکی نوع اول

در نوع اول تمام داده ها و مفروضات مانند نوع فروش، خریدار، فروشنده، اطلاعات هویتی مودی، تاریخ و زمان ثبت، مبلغ پرداختی، مشخصات کالا و خدمات قید می شود. این نوع صورت حساب دارای 7 الگو است.

الگوهای صورتحساب الکترونیکی نوع اول

  • الگوی فروش
  • الگوی صورت حساب جواهر، پلاتین و طلا
  • الگوی فروش ارزی
  • الگوی قبض های خدماتی
  • الگوی بلیط هواپیما
  • الگوی قرارد پیمانکاری
  • الگوی صادرات

 

صورتحساب الکترونیکی نوع دوم

نوع دوم از صورت حساب الکترونیکی در سامانه مودیان فقط ویژه فروشنده می باشد. در این نوع از مشخصات خریدار خبری نیست. از این منظر فاقد اعتبار مالیاتی بوده و الگوهای محدودتری دارد.

الگوهای صورتحساب الکترونیکی نوع دوم

  • الگوی فروش
  • الگوی صورت حساب مربوط به جواهرات، طلا و پلاتین

 

صورتحساب الکترونیکی نوع سوم

رسیدی که از دستگاه کارتخوان دریافت می کنید همان صورتحساب نوع سوم است. در نوع سوم مفروضاتی چون شماره پذیرنده، تاریخ پرداخت و شماره پایانی وجود دارد.

الگوهای صورتحساب الکترونیکی نوع سوم

صورت حساب نوع سوم فاقد هر گونه الگویی است و در محاسبات اعتبار مالیاتی مورد استفاده قرار نمی گیرند.

 

فراخوان سامانه مودیان تاریخ اجرای سامانه مودیان

تاریخ اجرای سامانه مودیان برای افراد حقیقی و حقوقی یکسان نیست. از زمان تصویب قانون پایانه های فروشگاهی، 5 فراخوان داده شده که ثبت نام و ارسال صورتحساب الکترونیکی بر اساس آن لازم الاجرا است. در کل تاریخ اجرای این قانون با توجه به نوع شرکت به شرح ذیل است:

 

شرکت عضو در بورس و فرابورس 01/07/1402
شرکت های وابسته به دولت موضوع ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوری 01/07/1402
افراد حقوقی 01/07/1402
کسب و کارهای مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده 01/10/1402
مشاغل گروه اول و دوم 01/10/1402
تمام اشخاص باقی مانده از فراخوان های قبلی 01/10/1402

 

صورتحساب ارجاعی چیست

صورت حساب های الکترونیکی که در سامانه مودیان به ثبت می رسانید از نظر ماهیت و موضوع نیز دسته بندی می شوند. دو نوع صورت حساب از این دیدگاه وجود دارد که عبارت هستند از:

  • صورتحساب مرجع
  • صورتحساب ارجاعی

صورتحساب هایی که موضوعات آنها شامل اصلاحی، برگشت از فروش و ابطالی باشد، صورتحساب ارجاعی می گویند.

 

صورتحساب مرجع چیست

چنانچه از نام آن پیدا است به تمام صورتحساب های اصلی اشاره دارد. این صورتحساب دارای انواع مختلفی است که عبارت هستند از:

  • صورتحساب اصلی فروش: اولین صورتحسابی که در سامانه به ثبت می رسد و ممکن است یکی از وضعیت های تایید، عدم تایید یا عدم نیاز به واکنش داشته باشد.
  • صورتحساب اصلاحی: اگر فروشنده نیاز به اصلاح اطلاعات شخصی دارد، در این شرایط صورتحساب اصلاحی گزینه انتخابی برای فروشنده است. این صورتحساب باید از نظر الگو و نوع مطابق با صورتحساب مرجع صادر شود.
  • برگشت از فروش: در شرایطی که بعد از صدور صورتحساب اصلی یا اصلاحی با کاهش خدمات و کالا مواجه شوید، باید از صورتحساب برگشت از فروش استفاده کنید.

 

اصلاح صورتحساب ابطالی

گاهی پیش می آید که بعد از صدور صورتحساب اصلی، اصلاحی و برگشت از فروش با چالش های ذیل روبرو می شوید:

  • اشتباه در ثبت کردن تاریخ معامله
  • تغییر دادن اطلاعات مربوط به خریدار
  • ارجاع تمام اقلام به صورتحساب مرجع
  • مشخص شدن عدم انجام معامله با استناد به مدارک و اسناد معتبر

در این شرایط، صادرکننده باید صورتحساب ابطالی که مطابق با الگوی صورتحساب مرجع است، صادر و مجددا در سامانه به ثبت برساند. هنگام صدور این صورتحساب، باید دربرگیرنده شماره منحصر به فرد مالیاتی باشد.

 

شماره اقتصادی خریدار در صورتحساب الکترونیکی

با توجه به اینکه در صورتحساب نوع اول تمام اطلاعات فروشنده و خریدار ثبت می گردد، در صورتی که شماره اقتصادی در نظر گرفته شده برای خریدار (اشخاص حقیقی با شماره اقتصادی و اشخاص حقوقی با شناسه ملی به ثبت می رسد) در سامانه مودیان دارای کارپوشه باشد، صورتحساب بعد از ارسال فروشنده و پذیرش توسط سامانه، در کارپوشه خریدار قید می گردد.

 

سامانه مودیان مالیاتی را از سیر تا پیاز بشناسید

 

صورتحساب‌های خارج از سامانه مودیان

برای آن دسته از مودیانی که تا پایان سال 1403 صورتحساب هایشان در سامانه مودیان صادر نشده باشد، طبق ماده قانون تسهیل تکالیف مودیان، برای سازمان مالیاتی قابل قبول است. با اطلاعاتی که سامانه در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار می دهد به مودی یک ماه مهلت داده می شود تا صورتحساب خود را در اظهارنامه وارد کند. به این گروه از فاکتورها، صورتحساب خارج از مودیان مالیاتی اطلاق می گردد.

 

جرایم عدم ثبت نام در سامانه مودیان

قانون گذار برای آن دسته از مشمولین که در سامانه مودیان ثبت نام نمی کنند، جرایمی در نظر گرفته است. از جمله می توان به جریمه بیست میلیون ریال یا 10 درصد از فروش طبق ماده 22 پایانه های فروشگاهی اشاره کرد. همچنین با محرومیت از مشوق های مالیاتی روبرو خواهند بود. در مجموع با انجام یکی از موارد ذیل، مشمول پرداخت جریمه هستید:

  • عدم ثبت نام در سامانه: 10 درصد از فروش
  • اعلام نکردن شماره حساب های بانکی: 10 درصد از میزان فروش
  • عدم ارائه رسید چاپی به خریدار: 2 درصد از مبلغ صورتحساب
  • عدم ارسال صورتحساب به سامانه مودیان: 10 درصد از مبلغ فروش
  • عدم گزارش تعطیلی واحد تجاری: یک درصد جریمه فروش گزارش نشده

البته در ما در مقاله جرایم سامانه مودیان مالیاتی به طور کامل تمامی عواقب مربوطه را توضیح داده ایم و پیشنهاد می کنیم حتما این مقاله را نیاز مطالعه کنید.

 

جمع بندی

پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان یک سیستم یکپارچه و بر خط برای جمع آوری اطلاعات مالی و مالیاتی افراد حقیقی و حقوقی است که با هدف سهولت پرداخت مالیات، تسهیل ارسال صورتحساب الکترونیکی، کاهش فرار مالیاتی، و جلوگیری از فرایند طولانی رسیدگی به پرونده های مالیاتی راه اندازی شده است. با توجه به اینکه ثبت نام و عضویت در این سامانه اجباری و تمام مشمولین موظف هستند تمام اطلاعات مالی خود را در این سامانه به ثبت برسانند، لازم است دانش و اطلاعات کافی داشته باشند.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید اینستاگرام ما را فالوو کنید سپس سوال خود را در دایرکت مطرح نمایید و از مشاوره رایگان استفاده نمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *