فرار مالیاتی و عدم پرداخت آن توسط مودیان از جمله چالش هایی می باشد که سازمان امور مالیاتی با آن روبرو است. اعمال برخی جریمه ها، تصویب قوانین برای جرایم مالیاتی، تصویب قوانین بخشودگی های مالیاتی همگی برای رفع چالش های مالیاتی می باشند. بعد از اجرا شدن قانون سامانه مودیان مالیاتی و پایانه‌های فروشگاهی ، ماده 22 این قانون به جرایم سامانه مودیان پرداخته است. تمام افراد حقیقی و حقوقی جزو مشمولین آن محسوب می شوند. جدیدترین بخشنامه ای که به نحوه اعمال ماده 22 قانون پایانه‌های فروشگاهی اشاره دارد در مورخه 1402/09/28 توسط رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور به تمام ادارات ابلاغ شده است. این بخشنامه در ارتباط با قانون تسهیل تکالیف مودیان می باشد.

 

 

جرایم سامانه مودیان مالیاتی و پایانه‌های فروشگاهی

قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان در کشور جدیدا راه اندازی شده است. اغلب مودیان مالیاتی درباره نحوه ثبت نام، ارسال صورتحساب الکترونیکی، اخذ شناسه یکتای مالیاتی، امضای الکترونیکی، دریافت شناسه کالا و خدمات، اخذ شماره منحصر به فرد مالیاتی و انواع صورتحساب الکترونیکی سراسیمه عمل می کنند. در چنین موقعیتی با جرایم سامانه مودیان مواجه می شوند. در اکثر مواقع نیز آنها از علت پرداخت جریمه اطلاع ندارند. به طور کلی سازمان امور مالیاتی برای عدم رعایت موارد ذیل در سامانه مودیان، جرایم مالیاتی در نظر گرفته است:

  • عدم ثبت نام و عضویت در سامانه
  • عدم توجه به ارسال و صدور صورتحساب الکترونیکی به سامانه
  • عدم اعلام شماره حساب به سازمان امور مالیاتی
  • امتناع از ارائه صورتحساب چاپی به خریدار
  • عدم اطلاع رسانی بابت تعطیلی یا انحلال واحد اقتصادی
  • عدم اطلاع رسانی از تغییر شغل
  • عدم اعلام تغییر محل فعالیت یا اجاره واحد اقتصادی

برخی جرایم سامانه مودیان هستند که لازم است مودیان مالیاتی به آنها توجه بیشتری نشان دهند؛ زیرا بعضی از قوانین هستند که تخطی و کوتاهی در اجرای آنها، جرایم بیشتری در نظر گرفته شده است.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید اینستاگرام ما را فالوو کنید سپس سوال خود را در دایرکت مطرح نمایید و از مشاوره رایگان استفاده نمایید.

 

جرایم عدم ثبت‌نام

اولین جرایم سامانه مودیان به کوتاهی در ثبت نام و عدم عضویت در سامانه اختصاص دارد. تمام افراد حقیقی و حقوقی مشمول، موظف به ثبت نام و عضویت هستند. چنانچه به عنوان یک مودی مالیاتی یکی از اشتباهات ذیل را مرتکب شوید، با جریمه عدم ثبت نام و عضویت مواجه خواهید شد:

  • استفاده نکردن از پایانه فروشگاهی
  • به کار بردن حافظه مالیاتی دیگران
  • در اختیار قرار دادن حافظه مالیاتی خویش به سایر مودیان
  • عدم ثبت نام در سامانه

جرایم سامانه مودیان برای تخلفاتی که مرتکب می شوید، شامل پرداخت معادل 10 درصد از مجموع فروش تان (20 میلیون ریال) می باشد. همچنین بر اساس بند “الف” ماده 36 قانون مالیات بر ارزش افزوده، در صورتی که در سامانه مودیان ثبت نام یا اظهارنامه ارزش افزوده خود را تسلیم سازمان امور مالیاتی نکنید، باید دو برابر مالیات بر ارزش افزوده تعیین شده را همراه با یک جریمه 10 درصدی به سازمان مربوطه پرداخت نمایید. این در حالی است که شما دیگر نمی توانید از بخشودگی های مالیاتی، نرخ صفر و تشویق های قانون مالیات های مستقیم بهره مند شوید. این جرایم در مهر سال 1401 به ماده 2 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان الحاق شده است.

 

جرایم سامانه مالیاتی مودیان و پایانه‌های فروشگاهی چیست

 

جرایم عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی

مورد بعدی که شما را جزو مشمولین جرایم سامانه مودیان مالیاتی قرار می دهد، عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی است. فرقی نمی کند که مشمول پرداخت کدام یک از انواع صورتحساب الکترونیکی هستید. در صورت عدم ارسال، طبق ماده 22 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان مالیاتی باید معادل 10 درصد از فروش خود را به عنوان جریمه پرداخت کنید.

 

جرایم عدم اعلام مشکل در صدور صورتحساب الکترونیکی

اگر شرایطی مانند نقص فنی پایانه های فروشگاهی پیش آید و امکان ارسال صورتحساب وجود ندارد، حتما آن را از طریق کارتابل تان در سامانه، اطلاع رسانی کنید وگرنه باید یک درصد از مبلغ فروش را به عنوان جریمه پرداخت کنید. این قانون شامل افراد موضوع ماده 169 قانون مالیات های مستقیم نیز می شود.

 

جرایم عدم اعلام گزارشات فروش واحد اقتصادی

یکی دیگر از جرایم سامانه مودیان مالیاتی که پیش بینی شده برای کسانی است که از ارائه گزارش فروش امتناع کرده، آن را در سامانه قرار نمی دهند. چنانچه از ارسال گزارش فروش خودداری نمایید، یک درصد از مجموع فروش کالا یا خدمات یا مبلغ 2 میلیون تومان را باید جریمه دهید. اصلی ترین هدف از پیاده سازی تبصره 2 ماده 22 قانون سامانه مودیان، ممانعت از فرار مالیاتی، شفاف سازی و پیگیری تمام تراکنش های مالی کسب و کارها و صاحبان مشاغل می باشد.

 

جرایم عدم اعلام شماره حساب یا حساب‌های بانکی واحد اقتصادی

بر اساس جرایم سامانه مودیان، صاحبان مشاغل و کسب و کارها باید شماره حساب های بانکی واحد اقتصادی خود را در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار دهند. طبق قسمت “پ” ماده 22 قانون پایانه های فروشگاهی، با اعلام نکردن شماره حساب های بانکی با جرایمی مثل 10 درصد از مجموع فروش، عدم استفاده از معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوق های خدمات مالیاتی روبرو می شوید.

 

جرایم سامانه مالیاتی مودیان و پایانه‌های فروشگاهی چیست

 

جرایم عدم تحویل صورتحساب چاپی به خریدار

به عنوان یک فروشنده موظف هستید که به خریدار صورتحساب چاپی ارائه دهید. در صورت خودداری و ارائه یک صورت حساب دستکاری شده و معیوب، مشمول پرداخت جرایم سامانه مودیان یعنی جریمه 2 درصد از مجموع فروش یا 2 میلیون تومان می شوید.

 

جرایم عدم اعلام تعطیلی (موقت یا دائم) و یا انحلال واحد اقتصادی

ممکن است به هر دلیلی واحد اقتصادی و کسب و کار خود را منحل (موقت، دائم) کنید. چنانچه می خواهید مشمول جرایم سامانه مودیان نشوید، باید ظرف مدت ده روز انحلال و توقف شرکت تجاری یا کسب و کار خود را در کارپوشه سامانه مودیان به ثبت برسانید. اشخاصی که از انجام این کار اجتناب ورزند، طبق ماده 22 قانون پایانه های فروشگاهی یک درصد از مبلغ فروش گزارش نشده خود را باید جریمه دهند.

 

جرایم عدم اعلام تغییر شغل یا محل فعالیت، تغییر مالکیت یا اجاره واحد اقتصادی

تغییر مالکیت، اجاره و تغییر شغل نیز جزو مواردی هستند که در صورت عدم اعلام مودیان را با جرایم سامانه مودیان روبرو می کنند. ماده 14 قانون پایانه های فروشگاهی برای افراد خاطی که تغییرات مربوط به فعالیت، مالکیت یا اجاره را اعلام نمی نمایند، یک درصد از فروش گزارش نشده را در نظر گرفته است.

 

جرایم استفاده از حافظه مالیاتی دیگران

چنانکه گفتیم، یکی از جرایم سامانه مودیان مربوط به استفاده از حافظه مالیاتی دیگران است. در صورتی که قصد استفاده از حافظه مالیاتی دیگر مودیان را دارید، طبق قانون پایانه ها مجرم هستید. شما باید جریمه ای معادل 20 میلیون ریال یا 10 درصد از کل تراکنش های خود را پرداخت نمایید.

 

بخشنامه شرایط بخشودگی و تقسیط سامانه مودیان

یکی از مهمترین بخشنامه های مربوط به جرایم سامانه مودیان، درباره شرایط بخشودگی و تقسیط ماهیانه می باشد. این بخشنامه در مهرماه سال 1402 تصویب شده است. موضوع آن درباره جرایم مالیاتی مانند عدم ارسال صورتحساب های الکترونیکی است. مفاد این بخشنامه عبارت هستند از:

  • پیمانکارانی که صورتحساب ارسال نکرده اند؛ اما با مجوز اداره کل می توانند با اخذ شناسه یکتای حافظه از بخشودگی و معافیت های مالیاتی بهره مند شوند.
  • صاحبان مشاغلی که فعالیت های تجاری خود را متوقف کرده اند، به علت عدم ارسال صورتحساب، معاف از پرداخت جرایم هستند.
  • مودیان مالیاتی که در حال ثبت نام و عضویت در سامانه مودیان هستند، در صورت تعهد حداکثر تا یک ماه فرصت ارسال صورتحساب را دارند.

 

قوانین بخشودگی جرایم سامانه مودیان

قوانینی که مرتبط با بخشودگی های جرایم مالیاتی سامانه مودیان است، دو تبصره مهم دارد که عبارت هستند از:

  • جریمه های ثابت هر سال متناسب با نرخ تورم سالانه معین می شوند.
  • سازمان فقط می تواند 50 درصد از مالیات های موضوع ماده 191 قانون مالیات های مستقیم را مورد بخشودگی قرار دهد.
  • با اعمال جریمه های بند “الف” و “ث” ماده 22 قانون پایانه ها نیازی به اجرای ماده 169 قانون مالیات های مستقیم نیست.
  • با اعمال جریمه های بند “ب” ماده 22، بندهای “الف” و “ت” اجرا نمی شوند.

 

جرایم سامانه مالیاتی مودیان و پایانه‌های فروشگاهی چیست

 

مشوق های استفاده درباره جرایم سامانه مودیان

استفاده از ابزارهای تشویقی بهترین راهکار برای کاهش جرایم سامانه مودیان می باشد. این ابزارها توسط سازمان امور مالیاتی برای کسب و کارها و صاحبان مشاغل در نظر گرفته می شود. عمده ترین مشوق های مالیاتی عبارت هستند از:

  • در 5 سال اولی که سامانه مودیان راه اندازی شده، 20 درصد از مالیات بر ارزش افزوده و یک درصد از کل تراکنش های فروش، مشوق مالیاتی برای کسانی است که در سامانه فعال هستند.
  • در نظر گرفتن پاداش برای افرادی که مشمول مالیات بر ارزش افزوده نیستند، اما باید مالیات بر عملکرد خود را تسلیم کنند.
  • در نظر گرفتن پاداش برای اشخاص حقیقی و حقوقی که تمام قوانین مالیاتی را رعایت می کنند.

 

جمع بندی

جرایم سامانه مودیان به قوانین، مقررات و بخشنامه هایی اشاره دارد که توسط سازمان امور مالیاتی کشور تعریف شده اند. آنها برای آن دسته از مودیانی که دچار تخلفات مالیاتی می شوند، وضع شده اند. این جرایم عبارت هستند از:

  • عدم ثبت نام در سامانه
  • استفاده از شناسه یکتای دیگران
  • عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی
  • عدم عضویت
  • قرار دادن شناسه یکتادر اختیار دیگران

 

برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید اینستاگرام ما را فالوو کنید سپس سوال خود را در دایرکت مطرح نمایید و از مشاوره رایگان استفاده نمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *