قانون تسهیل تکالیف مودیان به منظور اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان در تاریخ ۱۴۰۲/۱۰/۱ تصویب شد. طبق این قانون تمامی مودیان چه حقیقی و چه حقوقی، ملزم هستند که صورتحساب الکترونیکی صادر کنند. این قانون طی 10 ماده، موضوع قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان که در تاریخ ۱۳۹۸/۷/۲۱ تصویب شده بود را اصلاح و برخی مفاد دیگر را نیز به آن الحاق نمود.
طبق ماده 8 (ماده 144 مکرر) قانون تسهیل تکالیف مودیان، سازمان ها قادر هستند مودیانی که میزان فروش سالانه آنها کمتر از 25 برابر معافیت موضوع ماده 84 قانون مالیات های مستقیم باشد، معاف از صدور صورتحساب الکترونیکی اعلام کنند. این قانون که به منظور تسهیل روند فعالیت و پرداخت مالیات توسط سازمان ها ایجاد شده است، به دنبال آن است که به کسب و کارهایی که در دوره مشخصی با فروش کمی همراه بوده اند، کمک کند.
سامانه مودیان چیست
سامانه مودیان به عنوان یک سامانه مدیریتی تحت نظارت سازمان امور مالیاتی کشور فعالیت می کند. طبق قانون، تمامی کسب و کارها و اشخاص حقوقی باید در سامانه مودیان مالیاتی ثبت نام کنند. آنها باید از طریق کارپوشه مخصوص به خود، اطلاعات مالیاتی را به سازمان امور مالیاتی منتقل نمایند. در واقع سامانه مودیان به منظور جلوگیری از فرار مالیاتی و حذف کردن رسیدگی ممیز محو راه اندازی شده است.
می توان از طریق آدرس اینترنتی tp.tax.gov.ir به سامانه مودیان دسترسی یافت. کسب و کارها لازم است طبق فراخوان اعلامی توسط قانون تسهیل تکالیف مودیان، صورتحساب الکترونیکی خود را تنظیم نموده و برای این سازمان ارسال کنند. در این میان برخی از کسب و کارها وجود دارند که نیازی به ارسال این صورتحساب الکترونیکی نخواهند داشت و مشمول قانون تسهیل می شوند.
چه کسانی مشمول قانون تسهیل تکالیف مودیان هستند
طبق بند ج ماده 1 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، برخی کسب و کارها مشمول قانون تسهیل شده اند. تمامی صاحبان مشاغل صنفی و غیر صنفی و اشخاص حقوقی موضوع فصل های 4 و 5 از باب سوم قانون مالیات های مستقیم، شامل این قانون می شوند. در واقع هر زمان قانون از واژه مودی استفاده نماید، به کسب و کارهایی اشاره می کند که مشمول این قانون می شوند.
به بیان ساده تر باید بیان کنیم که قانون تسهیل تکالیف مودیان مشمول دو دسته، شرکت ها و مشاغل می شود. منظور از مشاغل، تمامی کسب و کارهایی است که با نام خود مشغول به انجام فعالیت هستند؛ یعنی شرکت یا موسسه به شمار نمی روند. در حالی که منظور از شرکت ها، تمامی اشخاص حقوقی به شمار می روند که ثبت شده و دارای کد اقتصادی یا شناسه ملی هستند. این دو دسته مشمول قانون تسهیل می شوند.
شش تفاوت قانون تسهیل تکالیف مودیان با قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان
پس از انجام اصلاحیه و الحاقیه بر روی مفاد قانون تسهیل سامانه مودیان، میان این قانون با قانون پایانه های فروشگاهی تفاوت هایی ایجاد شد. باید این تفاوت ها را در 6 مورد زیر بیان کنیم:
- تغییر تاریخ فراخوان های ثبت نام در سامانه مودیان
طبق اصلاحیه های انجام شده بر روی قانون تسهیل تکالیف مودیان، تاریخ فراخوان های عضویت و ثبت نام در سامانه مودیان، تغییر کرد. تمامی کسب و کارها و شرکت ها یا همان اشخاص حقوقی، از اول مهر ماه سال 1402 مشمول ثبت نام و عضویت در این سامانه شدند. از طرف دیگر، صاحبان مشاغل (یعنی همان مشاغلی که به عنوان موسسه یا شرکت ثبت نشده اند)، از اول دی ماه سال 1402 مشمول عضویت و انجام تکالیف این قانون شدند.
- تغییر حد نصاب صدور صورتحساب الکترونیکی
طبق گروه بندی انجام شده توسط صاحبان مشاغل (یعنی دو مولفه “نوع” و “حجم” فعالیت که صاحبان مشاغل طبق این مولفه ها دسته بندی شده اند)، صدور صورتحساب الکترونیکی تغییر کرده است. تمامی اشخاص حقیقی طبق قانون از اول دی ماه سال 1402 مکلف به ارسال صورتحساب الکترونیکی طبق شرایط زیر شدند:
- تمامی کسب و کارها و مشاغلی که میزان فروش خالص کالاها و خدمات آنها در سال 1402 تا پایان شهریور ماه، معادل بیش از 180 میلیارد ریال بوده است.
- تمامی عرضه کنندگان خدمات و کالاهایی که با جواهر، طلا و پلاتین ارتباط دارند، با هر میزان فروش.
- تمامی اشخاص حقیقی مطابق بند ط تبصره 6 قانون بودجه در سال 1402 با میزان فروش خدمات و کالا به صورت سالانه به هر میزان.
- تمامی فروشندگان مواد معدنی با هر میزان فروش طبق بند م تبصره 7 قانون بودجه.
- اختیار بخشودگی کامل جرایم سامانه مودیان تا پایان سال ۱۴۰۳
طبق تبصره 2 ماده 22 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، کسب و کارهایی که مرتکب جرم شده اند، می توانند حداکثر تا 50 درصد از پرداخت این جرایم معاف شوند. مازاد بر آن به هیچ عنوان قابلیت بخشش نخواهد داشت. این مسئله بیان کننده آن است که انجام تکالیف این قانون تا چه میزان از اهمیت بالایی برخوردار است.
البته در لایحه قانون تسهیل تکالیف مودیان، بیان شده است که سازمان های مالیاتی تا پایان سال 1403 می توانند به صورت 100% تمامی جرایم این قانون را بسته به ماده 191 قانون مالیات های مستقیم مورد بخشش قرار دهند. البته اختیار این بخشودگی با سازمان مالیاتی بوده و به معنای قطعیت بخشودگی جرایم مالیاتی هم نیست. مگر آنکه مقررات بیان شده توسط مودیان مالیاتی توسط کسب و کارها رعایت شود.
- امکان پذیرش هزینه و اعتبار ارزش افزوده صورت حساب های خارج از سامانه مودیان تا پایان سال ۱۴۰۳
طبق قانون تسهیل تکالیف مودیان، تمامی مودیان تا یک ماه بعد از به پایان رسیدن دوره این فرصت را دارند که خریدها و فروش های خود را در صورتحساب الکترونیکی خود ثبت کنند. البته این برای زمانی است که صورتحساب هنوز برای سامانه مودیان ارسال نشده باشد. آنها می توانند اظهارنامه مالیاتی ارسال شده از سوی سازمان را تکمیل نموده و سپس از طریق کارپوشه خود سامانه مودیان، به سازمان ارسال نمایند. در نهایت نیز مالیات متعلق خود را پرداخت کنند.
در هر صورت اعتبار تمامی صورتحساب های الکترونیکی خرید خارج از سامانه مودیان، تنها تا پایان سال 1403 و پایان اسفند ماه آن سال قابل قبول است. اگر مودی در مدت معین شده اقدام به اصلاح یا تکمیل اظهارنامه خود ننماید، سازمان می تواند اقدام به محاسبه و سپس مطالبه مالیات از مودی به صورت سیستمی یا غیر سیستمی نماید.
به خاطر داشته باشید که طبق تبصره 2 ماده 9 قانون تسهیل تکالیف مودیان، جریمه ای که برای نقص این قانون مقرر شده و توسط سازمان از شرکت ها دریافت می شود، طبق ماده 4 قانون مالیات بر ارزش افزوده سال 1400 محاسبه خواهد شد.
- تهیه اظهارنامه ارزش افزوده توسط سازمان مالیاتی و اصلاح توسط مودیان تا پایان سال ۱۴۰۳
تمامی مودیان مالیاتی باید با مراجعه به سایت سازمان امور مالیاتی کشور، اقدام به ثبت اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده سال 1403 نموده و اطلاعات آن را تکمیل نمایند. سپس این اظهارنامه باید به سازمان ارسال گردد. طبق قانون تسهیل تکالیف مودیان، تمامی مشمولان مالیات بر ارزش افزوده نیاز دارند که در مهلت تعیین شده، با استفاده از ابزاری به نام اظهارنامه مالیاتی اقدام به تکمیل اطلاعات خود و ارسال آن به سازمان امور مالیاتی نمایند.
در حال حاضر ثبت اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده طبق قانون تسهیل تکالیف مودیان در سال 1403 به صورت الکترونیکی انجام می شود. تکمیل کردن این اظهارنامه نیاز به دقت بالایی داشته و از این رو بهتر است با حساسیت و مراقبت بالایی اقدام به تکمیل آن نمایید. می توانید برای جلوگیری از بروز هرگونه خطایی، از کارشناسان متخصص در این زمینه کمک بگیرید.
- فراخوان کلیه صاحبان مشاغل و کسب و کارها جهت عضویت در نظام مالیات بر ارزش افزوده
طبق آخرین فراخوان نظام مالیات ارزش افزوده، تمامی کسب و کارها و اشخاص حقیقی و حقوقی به موجب ماده 13 قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 2/3/1400، از آن جایی که سامانه مودیان راه اندازی شده است، باید در این سامانه ثبت نام کنند. طبق مقررات قانون مالیات بر ارزش افزوده، آنها بنا به اختیار مشمول اجرای قوانین این نظام مالیاتی هستند.
از این رو مطابق با قانون تسهیل تکالیف مودیان تمامی کسب و کارها باید وارد سامانه مودیان شده و اقدام به ثبت نام در این سامانه نمایند. با انجام این کار آنها دسترسی ساده تری برای ارسال اظهارنامه مالیاتی به سازمان امور مالیاتی کشور خواهند داشت. همچنین می توانند در صورت مشمولیت، معاف از پرداخت مالیات شناخته شوند. اما باید در هر صورت، در این سامانه ثبت نام کنند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره های : 9909087-0992 یا 77653794-021 ارتباط برقرار نمایید و از مشاوره کارشناسان حرفهای و با تجربه ما بهرهمند شوید.
متن کامل قانون تسهیل تکالیف مودیان
ماده ۱- از تاریخ ۱۴۰۲/۱۰/۱ کلیه مؤدیان اعم از حقیقی و حقوقی ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی موضوع قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان مصوب ۱۳۹۸/۷/۲۱ با اصلاحات و الحاقات بعدی هستند.
به منظور رعایت موعد زمانی فوق، سازمان برنامه و بودجه کشور مکلف است به ازای هر ماه تأخیر نسبت به موعد مزبور، به میزان پنج درصد (۵%) و تا سقف پنجاه درصد (۵۰%) از منابع اختصاصی سازمان امور مالیاتی کشور موضوع ماده (۲۱۷) قانون مالیات های مستقیم مصوب ۱۳۶۶/۱۲/۳ را کاهش دهد. پس از اینکه سازمان امور مالیاتی کشور به تأیید وزیر امور اقتصادی و دارایی امکان صدور و ارسال صورتحساب های الکترونیکی توسط کلیه مؤدیان را فراهم نمود، درصدهای کاهش یافته به حالت قبل باز می گردد. ( اصلاحی ۱۴۰۲/۱۱/۱۶)
ماده ۲- سازمان امور مالیاتی کشور می تواند تا پایان سال ۱۴۰۳ تا صد درصد (۱۰۰) جریمه های موضوع ماده (۲۲) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان را مورد بخشودگی قرار دهد.
ماده ۳- تا پایان سال ۱۴۰۳ صورتحسابهایی که در سامانه مؤدیان صادر نشده است، قابل قبول میباشد. در این مدت سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است با استفاده از اطلاعات موجود در سامانه مؤدیان در پایان هر دوره، نسبت به تهیه اظهارنامه برای کلیه مؤدیان اقدام کند. پس از پایان هر دوره مؤدی یک ماه فرصت دارد تا با ثبت خریدها و فروشهایی که صورتحسابهای آنها در سامانه مؤدیان صادر نشده است، اظهارنامه ارسال شده توسط سازمان را تکمیل و از طریق سامانه مؤدیان به سازمان مسترد نماید. صورتحسابهای الکترونیکی با رعایت ماده (۹) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان مورد تایید بوده و قابل رسیدگی نمیباشد.
ماده ۴- سازمان امور مالیاتی کشور موظف است مؤدیان مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال ۱۳۸۷ را که تا زمان تصویب این قانون فراخوان نشدهاند، مطابق جدول زمانبندی که توسط رئیس سازمان مذکور پیشنهاد شده و به تأیید وزیر امور اقتصادی و دارائی خواهد رسید، تا پایان سال ۱۴۰۳ بهتدریج فراخوان نماید. مؤدیان موضوع این ماده، تا زمانی که توسط سازمان امور مالیاتی کشور فراخوان نشده باشند، مجاز به اخذ مالیات برارزش افزوده از خریداران نیستند. دریافت کننده مشمول جریمه تبصره (۲) بند «الف» ماده (۹) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال ۱۴۰۰ بوده و وجه دریافتی باید به پرداخت کننده مسترد شود. همچنین، مالیات بر ارزش افزوده پرداختی توسط این دسته از مؤدیان، مادامی که توسط سازمان امور مالیاتی کشور فراخوان نشدهاند، بهعنوان اعتبار مالیاتی برای آنان منظور نمیگردد.
ماده ۵- در ابتدای ماده (۲) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان جمله «کلیه اشخاص مشمول مکلفند به ترتیبی که سازمان مقرر میکند، نسبت به ثبت نام در سامانه مودیان اقدام کنند» به جمله «سازمان مکلف است ظرف یکهفته از تاریخ لازمالاجراء شدن این ماده نسبت به ثبتنام و عضویت کلیه مودیان در سامانه مؤدیان و تخصیص کارپوشه اختصاصی به آنها اقدام نماید. همچنین سازمان موظف است حداکثر ظرف یک هفته پس از ثبتنام مودیان در نظام مالیاتی، نسبت به ثبت نام و عضویت و نیز تخصیص کارپوشه اختصاصی به آنها در سامانه مؤدیان اقدام نماید. در صورت عدم اجرای حکم فوق توسط سازمان برای مودیانی که در نظام مالیاتی ثبتنام کردهاند، مشمول جرائم مربوط به عدم عضویت یا عدم ثبت نام در سامانه مودیان نمیشوند.» اصلاح میگردد.
ماده ۶- دو تبصره به عنوان تبصرههای (۱) و (۳) به ماده (۵) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان بهشرح زیر الحاق میشود و عنوان تبصره این ماده به تبصره (۲) تغییر مییابد:
تبصره ۱- بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است ظرف دو ماه، مطابق ساختار اعلامی توسط سازمان، به رسید پرداخت صادره توسط دستگاههای کارتخوان و گزارش الکترونیکی دریافتی از درگاههای الکترونیکی پرداخت، شماره منحصر به فرد مالیاتی تخصیص دهد و آن را در رسید یا گزارش پرداخت مذکور درج نماید. همچنین بانک مرکزی جمهوری اسلامی موظف است اطلاعات رسید یا گزارش پرداخت هر روز را حداکثر تا پایان روز بعد به سامانه مؤدیان منتقل کند.
تبصره ۳- کلیه دستگاههای اجرائی موضوع ماده (۲۹) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۹۵/۱۲/۱۴ و ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری و سازمانهای وابسته به آنها که حسب مقررات قانونی متولی رصد و دریافت اطلاعات مربوط به جریان کالا و خدمات از مبادی تولید و واردات تا سطح خرده فروشی از طریق سامانههای دولتی از قبیل سامانه جامع تجارت ایران و سامانه ثبت الکترونیکی معاملات نفتی (ثامن) موضوع قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب ۱۳۹۲/۱۰/۳ با اصلاحات و الحاقات بعدی میباشند، موظفند با رعایت الزامات صدور صورتحساب الکترونیکی موضوع این قانون اطلاعات مذکور را به ترتیبی که سازمان مقرر میکند به سامانه مودیان منتقل کنند. در این صورت مودیان تکلیفی در خصوص ثبت مجدد اطلاعات یا صدور مجدد صورتحساب الکترونیکی معاملات مذکور ندارند.
ماده ۷- در ماده (۶) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان عبارتهای «بیشتر از سه برابر فروش اظهار شده» و «بیش از سه برابر معافیت سالانه» به عبارتهای «بیشتر از پنج برابر فروش اظهارشده» و «بیش از پنج برابر معافیت سالانه» اصلاح میشود. همچنین در این ماده بعد از عبارت «که مالیات آن به سازمان پرداخت شده یا ترتیب پرداخت آن داده شده است، باشد» عبارت «در صورتی که فروش اظهار شده مودی در دوره مشابه سال قبل که مالیات آن به سازمان پرداخت شده یا ترتیب پرداخت آن داده شده است کمتر از معافیت سالانه موضوع ماده (۱۰۱) قانون مالیاتهای مستقیم باشد، پنج برابر معافیت سالانه موضوع ماده اخیر الذکر ملاک عمل خواهد بود.» اضافه میشود.
ماده ۸- ذیل فصل سوم قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان یک ماده بهعنوان ماده (۱۴ مکرر) به شرح ذیل الحاق میشود:
«ماده ۱۴ مکرر- به منظور تسهیل تکالیف مودیان مشمول این قانون، سازمان میتواند مؤدیانی که میزان فروش سالانه آنها کمتر از بیست و پنج برابر معافیت موضوع ماده (۸۴) قانون مالیاتهای مستقیم باشد را از صدور صورتحساب الکترونیکی معاف نماید. مأخذ محاسبه مالیات و عوارض مؤدیان مذکور با توجه به میزان فروش آنها در هر دوره مالیاتی و ضریبی که توسط سازمان تعیین میشود، محاسبه و مالیات آن پس از کسر اعتبار قابل قبول دریافت میشود. ضریب مذکور بر اساس نوع کسب و کار، ترکیب اقلام خریداریشده مؤدی که در سامانه مؤدیان ثبت شده و با توجه به نرخ مالیات بر ارزش افزوده اقلام خریداری و فروخته شده مؤدی در چهارچوب آییننامه اجرایی این ماده که ظرف یکماه از تاریخ لازمالاجرا شدن آن، توسط سازمان تهیه شده و بهتصویب هیأت وزیران میرسد، محاسبه میگردد.
در صورت خرید سایر مؤدیان از مؤدیانی که از معافیت موضوع این ماده، استفاده میکنند خریدهای مذکور مبنای محاسبه اعتبار مالیاتی نمیباشد و بهعنوان هزینه قابل قبول مالیاتی پذیرفته نمیشود. همچنین مصرفکنندگان نهائی که از مؤدیان موضوع این ماده خرید کنند، مشمول حکم ماده (۱۸) این قانون نمیشوند.
رسید دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی گروههایی از مؤدیان با میزان فروش سالانه بیشتر از نصاب موضوع این ماده، (با رعایت تبصرههای (۱) و (۲) این ماده) از ابتدای دومین دوره بعد از اتمام دوره عبور فروش سالانه از میزان فوق صورتحساب الکترونیکی محسوب نمیشود.
تبصره ۱- به منظور ایجاد تسهیل برای مودیان مشمول این قانون، نصاب مذکور در این ماده در سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ به ترتیب ۱۵۰، ۱۰۰ و ۵۰ برابر معافیت موضوع ماده (۸۴) قانون مالیاتهای مستقیم تعیین میشود.
تبصره ۲- تا پایان سال ۱۴۰۴ رسید دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی کلیه مؤدیانی که عرضهکننده کالا و خدمت واحد هستند یا کالاها و خدمات مورد عرضه آنها مشمول نرخ مالیات بر ارزش افزوده یکسان میباشد، صورتحساب الکترونیکی محسوب میشود».
ماده ۹- متن زیر به انتهای تبصره (۲) ماده (۲۲) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان اضافه میشود:
«چنانچه عدم انجام تکالیف موضوع این قانون، خارج از اختیار مؤدی باشد، سازمان مکلف است جرائم موضوع این ماده را مورد بخشودگی قرار دهد.»
ماده ۱۰- در فراز دوم ماده (۲۶) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان، عبارت («به استثنای تعرفه صدور صورتحساب الکترونیکی») پس از عبارت «تعیین تعرفهها» اضافه و یکتبصره بهشرح زیر به آن الحاق میگردد:
تبصره- سازمان موظف است تعرفه خدمات شرکتهای معتمد درخصوص صدور صورتحسابهای الکترونیکی را مطابق تعرفه تعیینشده توسط شورای اقتصاد از محل وصولیهای جاری مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کند. بدین منظور حساب مخصوصی در خزانهداری کل کشور برای این امر ایجاد میشود و اعتبار لازم برای اجرای مفاد این امر بهطور سالانه در قوانین بودجه سنواتی پیشبینی شده و صددرصد (%۱۰۰) آن تخصیص می یابد.
حکم این تبصره در خصوص تعرفه صدور صورتحساب الکترونیکی اشخاص از قبیل دفاتر ثبت اسناد رسمی و مراکز تعویض پلاک که موظفند به موجب این قانون اطلاعاتی غیر از اطلاعات خرید و فروش خود را در اختیار سازمان قرار دهند نیز جاری است. همچنین تا پایان سال ۱۴۰۵ هزینه آموزش مؤدیان و فرهنگسازی اجرای این قانون از محل اعتبار این حکم قابل پرداخت میباشد.
قانون فوق مشتمل بر ده ماده و یک تبصره که گزارش آن توسط کمیسیون اقتصادی به صحن علنی تقدیم شده بود، پس از تصویب در جلسه علنی روز سهشنبه مورخ بیست و سوم آبانماه یکهزار و چهارصد و دو مجلس، در تاریخ ۱۶/۹/۱۴۰۲ به تأیید شورای نگهبان رسید.
جمع بندی
با تمام توضیحاتی که بیان نمودیم، قانون تسهیل تکالیف مودیان برای ایجاد شرایط بهتر کسب و کارهای مختلف، راهکارهایی را بیان کرده است. کسب و کارها و شرکت های حقیقی و حقوقی که در سامانه مودیان ثبت نام کرده باشند، می توانند از مزایای بسیار زیادی بهره مند شوند. همچنین برای آنها ارسال اظهارنامه مالیاتی به سازمان امور مالیاتی هم آسان تر خواهد شد. برای این هدف بهتر است زیر نظر متخصصان و کارشناسان الوند حسابان، اقدام به ثبت نام در سامانه مودیان نمایید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره های : 9909087-0992 یا 77653794-021 ارتباط برقرار نمایید و از مشاوره کارشناسان حرفهای و با تجربه ما بهرهمند شوید.
بدون دیدگاه