مالیات علی الراس یکی از جدی ترین و مهم ترین مسائل مربوط به حوزه مالیات است. علی الراس شدن مالیات از جمله موضوعاتی می باشد که تمام مودیان حقیقی و حقوقی با آن مواجه خواهند شد. نکته قابل توجه این است که عدم توجه به این نوع مالیات می تواند عواقب و جرایم قابل توجهی را به دنبال داشته باشد. فراموش نکنید که عدم آگاهی نسبت به اطلاعات مالیاتی از اصلی ترین دلایل علی الراس شدن مالیات ها هستند. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با هر آنچه نیاز است در رابطه با مالیات علی الراس بدانید، آشنا کنیم.
مالیات علی الراس چیست
مالیات علی الراس تشخیص درآمد توسط مسئولین مالیاتی می باشد. در برخی از مواقع مودیان مدارک و اسناد ناقص را به اداره مالیات تحویل می دهند. این موضوع موجب می شود تا مودی مشمول ممیز مالیاتی گردد و درآمد او توسط اداره مالیات تخمین زده شود. سپس مالیات تشخیص داده شده با توجه به درآمد احتمالی تعیین می گردد. نکته قابل توجه این است که اکثرا مالیات تشخیصی بیشتر از میزان درآمد مودیان بوده و باعث بیشتر شدن مبلغ پرداختی توسط آن ها می شود.
انواع مالیات علی الراس
مالیات علی الراس انواع مختلفی دارد که معمولا با توجه به دلیل علی الراس شدن مالیات تعیین می گردد که عبارتند از:
- عدم ارائه اظهارنامه در موعد مقرر:
در صورتی که مودیان اظهارنامه مالیاتی را در زمان تعیین شده تسلیم نکنند، ممکن است برای آن ها مالیات علی الراس در نظر گرفته شود. در این صورت مودیان باید علاوه بر تسلیم اظهارنامه، مبلغ جریمه مشخص شده را نیز پرداخت نمایند.
- اظهارنامه به صورت ناقص:
اگر مودیان اظهارنامه مالیاتی را به صورت ناقص ارائه نمایند نیز اطلاعات اظهارنامه توسط ممیز مالیاتی تعیین می گردد. بنابراین احتمال اعمال مالیات علی الراس افزایش می یابد و مودیان باید علاوه بر رفع نواقص، جریمه نیز پرداخت کنند.
- تاخیر در تسلیم مدارک:
مودیان باید مدارک خود را به طور کامل و در زمان تعیین شده تسلیم نمایند. در صورتی که در ارائه مدارک در زمان معین انجام نشود، می تواند منجر به علی الراس شدن مالیات شود. این موضوع می تواند جریمه مالیاتی نیز به همراه داشته باشد.
دلایل علی الراس شدن مالیات چیست
تمامی مودیان حقیقی و یا حقوقی موظف هستند در زمان مشخص شده تمام مدارک و اسناد مربوطه را به اداره امور مالیاتی ارائه دهند. هرگونه نقص و تاخیر در ارائه این مدارک و اسناد می توانند منجر به رد درخواست و یا علی الراس شدن مالیات شوند. از مهم ترین دلایل علی الراس شدن مالیات می توان به موارد زیر اشاره داشت.
- ارائه مدارک مالیاتی ناقص از ابتدایی ترین دلایل اعمال مالیات علی الراس می باشد. بنابراین پیش از تسلیم مدارک از کامل و درست بودن آن ها مطمئن شوید.
- از طرفی مطمئن شوید که اسناد و دفاتر مالیاتی به درستی تنظیم شده و هیچ نقصی ندارند. فراموش نکنید که نقص در دفاتر و اسناد مالیاتی می تواند منجر به علی الراس شدن مالیات های مستقیم شود.
- عدم آگاهی نسبت به قوانین مالیاتی نیز می تواند منجر به نقص قوانین و علی الراس شدن مالیات شود. بنابراین پیش از تنظیم اظهارنامه قوانین مربوط به مالیات را به دقت مطالعه کنید.
علت علی الراس شدن در مالیاتهای مستقیم
با توجه به ماده 97 در قانون مالیات های مستقیم، موارد زیر از مهم ترین دلایل علی الراس شدن مالیات ها هستند.
- زمانی که ترازنامه مربوط به سود و زیان شرکت و محاسبه آن در زمان معین تسلیم نشود.
- اگر مودیان درخواست کتبی سازمان امور مالیاتی را نادیده بگیرند و دفاتر و مدارک را ارائه ندهند.
- در صورتی که اسناد، مدارک و دفاتر مالیاتی که مشمول مالیات می شوند غیر قابل رسیدگی باشند و قوانین مالیاتی در تنظیم و ارائه آن ها رعایت نشده باشد.
درآمدهای مشمول مالیات از طریق علی الراس
یکی از سوالات رایج در رابطه با مالیات علی الراس این است که چه درآمدهایی مشمول این نوع مالیات می شوند. درآمدهایی که شامل مالیات علی الراس هستند عبارتند از:
- زمانی که اطلاعات مربوط به اسناد مالی ناقص و یا اشتباه ارائه شود، ممیزین مالیاتی درآمد احتمالی را تخمین زده و بر اساس آن مالیات تعیین می کنند.
- در صورتی که مستندات مالی ثبت نشوند نیز ممیزین مالیاتی اقدام به تخمین زدن درآمد می کنند و با توجه به آن مالیات علی الراس مشخص می کنند.
- تاخیر در ارائه ترازنامه و دفاتر مالی نیز از دیگر دلایل تخمین درآمد توسط ممیزین مالیاتی است.
- نقص در ارائه مدارک مربوط به درآمد و هزینه ها نیز می تواند دلیلی برای تخمین درآمد توسط ممیزین مالیاتی باشد.
محاسبه مالیات علی الراس چگونه میشود
مالیات علی الراس توسط ممیزین مالیاتی و به صورت تخمینی تعیین می گردد. مسئولان برای تخمین و محاسبه این نوع مالیات از روش های زیر استفاده می نمایند.
- تهیه نمودن اظهارنامه برآوردی برای تخمین درآمد با توجه به اطلاعات مالی و با در نظر گرفتن قوانین مالیاتی کشور
- جمع آوری نمودن اطلاعات اقتصادی مودیان و بررسی سوابق مالی آن ها
- تعیین نمودن قرینه ها مالیاتی به منظور تخمین مالیات علی الراس
- محاسبه نمودن این مالیات با توجه به ضرایب مالیاتی بر اساس فعالیت های اقتصادی مودیان
- پرداخت نمودن مالیات تعیین شده توسط شخص حقیقی و یا حقوقی با توجه به برگه تشخیص مالیات
عواقب مالیات علی الراس
به طور کلی عدم توجه به قوانین مالیاتی و نقص در مدارک یا اسناد می تواند منجر به علی الراس شدن مالیات شود. از طرفی عدم توجه به مالیات علی الراس نیز می تواند با عواقب و جرایم قابل توجهی همراه باشد. بنابراین در صورت علی الراس شدن مالیات بهتر است در اولین فرصت برای پرداخت آن اقدام نمایید. به طور کلی این مالیات می تواند مشکلات متعددی را برای شما به همراه داشته باشد که مهم ترین آن ها پرداخت مالیات بیشتر نسبت به درآمد است.
از طرفی در صورت عدم تسلیم اظهارنامه باید حدود 30 درصد از مالیات (محاسبه شده توسط ممیزین مالیاتی) را به عنوان جریمه پرداخت نمایید. حتی اگر فروش و سودی نداشته باشید نیز باید این مبلغ را به عنوان جریمه بپردازید. به همین دلیل است که تسلیم اظهارنامه مالیاتی و کامل بودن آن از اهمیت فوق العاده بالایی برخوردار می باشد.
آیا مالیات علی الراس حذف شده است؟
یکی از رایج ترین سوالات در رابطه با علی الراس شدن مالیات ها حذف این مالیات از نظام مالیاتی کشور است. به طور کلی پس از سال 98 مالیات علی الراس از قانون مالیات ایران حذف شد. دلیل این تغییر شفاف سازی و رعایت عدالت در امور مالیاتی کشور بود. بنابراین امروزه اظهارنامه های مالیاتی به طور دقیق و بر اساس اظهارنامه ارائه شده توسط مودیان مورد بررسی قرار می گیرند.
نکته: با توجه به تبصره های ماده 97 قانون مالیات مستقیم، اداره مالیات موظف است تا نهایتا سه سال پس از ابلاغ این قانون اطلاعات مربوطه را در سراسر ایران فعال کند. به همین دلیل است که امروزه اظهارنامه ارائه شده توسط مودیان ملاک تصمیم گیری کارشناسان هستند.
جمع بندی
علی الراس شدن مالیات ها می تواند منجر به تخمین مالیاتی بیشتر از میزان واقعی آن باشد. به همین دلیل است که ارائه اظهارنامه مالیاتی کامل و صحیح از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. ارائه مدارک و اسناد کامل و دقیق می تواند از بروز هرگونه جرایم مالیاتی به شکل قابل توجهی پیشگیری کند. بنابراین هنگام تسلیم اظهارنامه مالیاتی باید دقت و آگاهی بسیار بالایی داشت.
با توجه به این موضوع بهتر است تنظیم و تکمیل اظهارنامه مالیاتی را به افراد متخصص و مجرب بسپارید. در این صورت می توانید احتمال بروز هرگونه خطا و جریمه را به صفر برسانید. مجموعه الوند حسابان یکی از مجرب ترین و تخصصی ترین موسسات خدمات حسابداری می باشد که می تواند در سریع ترین زمان ممکن کامل ترین اظهارنامه مالیاتی را برای متقاضیان تنظیم نماید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره های : 9909087-0992 یا 77653794-021 ارتباط برقرار نمایید و از مشاوره کارشناسان حرفهای و با تجربه ما بهرهمند شوید.
بدون دیدگاه