یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های صاحبین کسب‌و‌کار، مالیاتی است که برای آنها محاسبه می‌شود. این دغدغه به ویژه برای کسانی که در ابتدای راه هستند و می‌خواهند مشاغل آنلاین خود را راه اندازی کنند، بسیار مبهم بوده و جای سوال دارد. اما نگران نباشید. در این مقاله صفر تا صد مالیات کسب و کارهای اینترنتی را توضیح می‌دهیم.

مالیات کسب و کارهای اینترنتی همان مالیات مشاغل است که باید بر روی سود شما اعمال شده و هرسال در خردادماه باید تا انتهای آن ماه آن را محاسبه و پرداخت کنید. این نوع مالیات به صورت پلکانی از شما اخذ می‌شود و پس از کسر معافیت معیشتی ماده 101 قانون مالیات‌های مستقیم باید مبلغ مالیات تشخیصی را پرداخت کنید.

توجه کنید که مالیات کسب و کارهای اینترنتی را می‌توانید هم به صورت تبصره ماده صد و هم اظهارنامه عملکرد رد نمایید که برای روش اول شرطی در نظر گرفته شده است. با این حال در غالب موارد رسیدگی مالیاتی ندارد. در ادامه با ما همراه باشید تا نرخ مالیات کسب و کارهای اینترنتی را کامل شرح دهیم.

 

محاسبه مالیات کسب و کارهای اینترنتی به چه صورت می باشد

  • مالیات مشاغل در ماده 93 الی 104 تعریف شده است و برمبنای ماده 93 قانون مالیات های مستقیم باید گفت هر شخص حقیقی که از طریق یک شغل یا عناوین دیگر کسب درآمد می‌کند، مشمول این مالیات خواهد شد.
  • توجه کنید که مالیات مشاغل جدای از مالیات حقوق است. چراکه اشخاص در این قسمت صاحب یک کسب و کار هستند و حقوق بگیر تلقی نمی‌شوند.
  • همچنین مطابق با ماده 93، درآمد شرکت‌های مدنی و نیز مواردی که ناشی از فعالیت‌های مضاربه یا با استفاده از سرمایه شخص حقیقی باشد، مشمول این مالیات می‌شود.

 

فرمول کلی محاسبه مالیات کسب و کارهای اینترنتی مطابق با مواد قانون مالیات‌های مستقیم قابل تعریف است که عبارتند از:

  • ماده 94: در این ماده، درآمد مشمول مالیات مشاغل تعریف شده که مقدار آن کل فروش کالا یا خدمات دیگر، پس از کسر هزینه‌ها و استهلاک قابل قبول مالیاتی است.
  • ماده 101: درآمد سالانه این مودیان پس از کسر معافیت ماده 84 به نرخ صفر بوده و مازاد آن به نرخ در ماده 131 محاسبه می‌شود.

مالیات کسب و کارهای اینترنتی چگونه محاسبه می شود؟

مبنای محاسبه کردن مالیات کسب و کارهای اینترنتی

مبنای محاسبه مالیات کسب و کارهای اینترنتی و مشاغل هرچند سال یکبار در بخشنامه‌ای که برای ماده 131 قانون مالیات‌های مستقیم ارائه می‌شود، اعلام می‌گردد. براساس آخرین نرخ‌های ماده 131 مصوب 9 مرداد سال 1401، نرخ‌های مالیات مشاغل به شرح زیر هستند:

پلهبازه درآمدیضریب مالیاتیمقدار مالیات متعلقه
11 تومان الی 200 میلیون تومان15%30 میلیون تومان
2200 میلیون الی 400 میلیون تومان20%40 میلیون تومان
3400 میلیون تومان به بالا25%

همانطور که مشاهده می‌کنید، دریافت مالیات به صورت پلکانی اخذ شده است. قبل از سال 1401، شاهد همین جدول اما با مبالغ 50 میلیون و 100 میلیون بودیم.

 

برای درک بهتر؛ یک مثال در خصوص اخذ مالیات فروشگاه‌های اینترنتی بیان می‌کنیم که به شرح زیر می‌باشد:

فرض کنید یک فروشگاه اینترنتی در سال 1402، مبلغ 500 میلیون تومان سود پس از کسر هزینه‌ها از مبلغ کل فروش به دست آورده است. این فروشگاه اینترنتی اکنون باید مالیات خود را در 3 پله به شرح زیر پرداخت کند:

  • از مبلغ 1 تومان الی 47.5 میلیون تومان، نرخ مالیات صفر در نظر گرفته می‌شود. در صورتی که به دلیل مرتکب شدن جرایم، شامل معافیت نشود، از مبلغ 1 الی 200 میلیون تومان ضریب 15% اعمال می‌گردد.
  • از مبلغ 47.5 میلیون تومان الی 200 میلیون تومان، ضریب 15% ضرب شده و مقدار 22.875 میلیون تومان بدست می‌آید.
  • از مبلغ 200 الی 400 میلیون تومان، ضریب 20% ضرب شده و مقدار 40 میلیون تومان بدست می‌آید.
  • از مبلغ 400 الی مازاد آن یعنی تا 500 میلیون تومان سود فروشگاه اینترنتی ما، ضرب در 25% شده که مقدار مالیات 25 میلیون تومان بدست می‌آید.

حال این فروشگاه اینترنتی باید در سال 1402، مبلغ 22.875+40+25 = 87.875 میلیون تومان از سود خود را مالیات بدهد.

نکته: محاسبه مالیات در این بخش به صورت اظهارنامه عملکردی انجام شده که روند آن از تبصره ماده 100 متفاوت است. در 4 تیتر بعدی، راجع به روش تبصره صد محاسبه مالیات مشاغل نیز صحبت می‌کنیم. توصیه می‌شود حتما آن قسمت را نیز مطالعه کنید.

مالیات کسب و کارهای اینترنتی چگونه محاسبه می شود؟

مراحل قانونی مالیات فروشگاه‌های اینترنتی

اگر کسب‌و‌کاری چه به صورت آنلاین یا حضوری ایجاد کرده‌اید و با آن درآمدزایی می‌کنید، باید مالیات سودتان را پرداخت کنید. حال روند قانونی پرداخت این مالیات به شرح زیر است:

  • پس از تاسیس کسب‌و‌کار یا فروشگاه اینترنتی خود، لازم است محل کار آن را تعیین کرده، ابتدا نسبت به اخذ اینماد و ثبت مشخصات آن در سامانه مذکور اقدام کنید.
  • حال باید به درگاه ملی خدمات مالیات به نشانی tax.gov.ir مراجعه کنید. در این سامانه ثبت نام نمایید. ثبت نام کامل در این سامانه طی 4 مرحله یعنی پیش ثبت نام الکترونیکی، ثبت نام الکترونیکی، راستی آزمایی اطلاعات فردی و کسب‌و‌کار و نیز ثبت پرونده کسب‌و‌کار انجام می‌شود.
  • با تکمیل مرحله قبل، کد مالیاتی یا همان شماره اقتصادی به شما اعطا می‌گردد. حال باید برای اتصال پایانه‌های فروشگاهی خود به این کد مالیاتی اقدام کنید.
  • تا زمانی که مهلت تحویل اظهارنامه مالیاتی شما نرسیده باشد، موظف هستید مطابق با ماده 95 قانون مالیات‌های مستقیم مدارک خرید و فروش و تکالیف گروه مالیاتی خود را انجام دهید.
  • در خردادماه هر سال، نسبت به ارسال اظهارنامه مالیاتی اقدام کرده و مالیات قطعی اعلام شده را پرداخت کنید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره های : 9909087-0992 یا 77653794-021 ارتباط برقرار نمایید و از مشاوره کارشناسان حرفه‌ای و با تجربه ما بهره‎‌مند شوید.

 

جرائم عدم پرداخت مالیات کسب و کارهای اینترنتی

از آنجایی که مالیات یکی از منابع اصلی دولت برای تامین مخارج کشور است، سازمان امور مالیاتی تدابیر سخت‌گیرانه‌ای را برای اخذ مالیات در نظر گرفته است. بخشی از این تدابیر شامل جریمه‌هایی می‌شوند که افراد باید تحت عناوین مختلف یعنی فرار مالیاتی، عدم ارسال اظهارنامه، کم اظهاری، عدم پرداخت مالیات و غیره پرداخت کنند.

در کل جرائم عدم پرداخت مالیات کسب‌و‌کارهای اینترنتی به شرح زیر هستند:

  • جریمه عدم پرداخت مالیات در مدت زمان مقرر: 2.5% از مبلغ مالیات که به ازای هر ماه تاخیر دریافت می‌شود.
  • جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی: 10% مالیات اشخاص حقیقی و 30% مالیات برای اشخاص حقوقی.
  • جریمه کتمان درآمد و هزینه‌های مالیاتی: همانند مورد قبلی.
  • جریمه عدم پرداخت مالیات قطعی شده: بسته شدن حساب‌ها، ممنوع الخروجی و پرداخت یک مبلغ (به صورت درصدی) از مالیات به عنوان جریمه.

نکته: در تمامی موارد مذکور، اصل مالیات کسب و کارهای اینترنتی که در سال گذشته برای شما مشخص شده نیز از شما مطالبه می‌شود.

مالیات کسب و کارهای اینترنتی چگونه محاسبه می شود؟

معافیت‌های مالیاتی کسب و کارهای اینترنتی

در کل اداره امور مالیاتی در کنار سخت گیری‌ها، مشوق‌ها و تخفیف‌هایی را نیز برای پرداخت مالیات ارائه کرده است. برخی از آنها شامل همه و موارد دیگر شامل یک عده خاص می‌شوند. در خصوص معافیت‌ مالیاتی کسب‌و‌کارهای اینترنتی می‌توان به موارد مهم زیر اشاره کرد:

  • معافیت معیشتی مشاغل: معافیت مشاغل و افراد حقیقی که حقوق بگیر هستند، هرساله در قانون بودجه اعلام می‌شود. براساس قانون بودجه سال 1403، مبلغ معافیت معیشتی در این سال براساس بند ذ تبصره 6 به میزان 100 میلیون تومان در حالت عادی و در صورتی که فروشنده صورتحساب‌های الکترونیکی را رد کرده و مشخصات خریداران خود را اعلام کند، 144 میلیون تومان می‌باشد.
  • معافیت پرونده اشتراکی: بنابر ماده 101 شما می‌توانید در صورت ایجاد پرونده مالیاتی خود به صورت اشتراکی از حداکثر 2 معافیت استفاده نمایید. به عنوان مثال اگر شما و همسرتان یک پرونده مالیاتی ایجاد کنید، مبلغ معافیت معیشتی شما در سال 1403 تا 200 میلیون تومان خواهد بود. بدین معنا که تا 200 میلیون تومان سود کسب‌و‌کارتان، نرخ مالیات آن صفر است.
  • معافیت کسب‌وکارهای اینترنتی: هرسال سازمان امور مالیاتی، بخشنامه‌ای با عنوان “احکام مالیاتی قانون بودجه سال 14xx کل کشور” را منتشر می‌کند که برخی از معافیت‌های مهم در آن آمده است. براساس تبصره 11 این بخشنامه، کسب‌وکارهای اینترنتی که از پلتفرم‌های داخلی استفاده می‌نمایند، تا انتهای سال 1403 تنها در حالتی که پلتفرم داخلی آنها مورد تایید وزارت ارتباطات باشد و در صورتی که تا پایان سال 1402 فاقد پرونده مالیاتی بوده‌اند، مشمول نرخ صفر مالیاتی خواهند بود.

 

ثبت نام اظهارنامه مالیات کسب و کارهای اینترنتی

ثبت اظهارنامه مالیات کسب و کارهای اینترنتی به 2 شیوه کلی انجام می‌شوند:

  • اظهارنامه عملکردی: در این حالت باید مودیان با درج کامل هزینه‌ها، کل فروش و سودشان، مالیات را محاسبه کنند. در این قسمت اظهارنامه شما توسط ممیز بررسی شده و لازم است مدارک و اسناد هزینه‌های خود را به وی ارائه کنید. این روش برای مشاغلی که هزینه‌شان نسبت به سود بالاتر بوده و باید به طور دقیق از کل فروش کسر شود تا مالیات نهایی کمتر محاسبه گردد، پیشنهاد می‌شود.
  • اظهارنامه تبصره 100: روش دوم، ثبت اظهارنامه تبصره صد است. این روش برای کسانی است که مشمول فروش تا سقف ذکر شده در ماده 100 قانون مالیات‌های مستقیم شوند. براساس آخرین بخشنامه سازمان امور مالیاتی در اسفند سال 1402، سقف فروش جهت استفاده از تبصره صد به مبلغ 18 میلیارد تومان افزایش یافته است. در ارسال اظهارنامه با تبصره صد، دیگر نیازی به انجام تکالیف مالیاتی نیست. هرچند ممیز می‌تواند اسنادتان را بخواهد و در این حالت باید آنها را ارائه کنید.

اظهارنامه تبصره صد توسط بسیاری از مشاغل و کسب‌و‌کارهای اینترنتی برای توافق سریع بدون رسیدگی بر سر مالیات انجام می‌شود. در این حالت کافیست مبلغ فروش و هزینه‌های خود را درج کرده و سازمان امور مالیاتی در کنار این اطلاعات، با توجه به تراکنش‌های بانک شما و اطلاعاتی که از منابع مختلف دارد، مالیاتی را تعیین می‌کند. حال شما آن را پذیرفته و مالیات را پرداخت می‌کنید.

مالیات کسب و کارهای اینترنتی چگونه محاسبه می شود؟

محاسبه مالیات براساس تبصره ماده صد به شرح زیر است:

  • ابتدا کل مبلغ فروش شما ضرب در نرخ اینتا کدتان می‌شود.
  • حال مبلغ حاصل به عنوان سود شما در نظر گرفته می‌شود.
  • سپس به صورت پلکانی با توجه به جدولی که اعلام کردیم، مالیات سود شما محاسبه و اخذ می‌شود.

 

نحوه ارسال اظهارنامه مالیات کسب و کارهای اینترنتی

شیوه ارسال اظهارنامه مالیات کسب‌و‌کارهای اینترنتی بسیار آسان است. کافیست وارد کارپوشه سامانه مودیان شده، بر روی پرونده‌های مالیاتی خود کلیک کنید. به پرونده وارد شده و گزینه اظهارنامه‌ را بزنید. سپس می‌توانید برای مشاهده اظهارنامه‌های مالیاتی و ارسال آن اقدام کنید.

 

نکات مهم مالیات کسب و کارهای اینترنتی

برخی از نکات مهم راجع به مالیات کسب و کارهای اینترنتی که بهتر است از آنها غافل نشوید عبارتند از:

  • در هنگام تشکیل پرونده مالیات، یک اینتا کد دقیقا متناسب با شغلی که دارید را بیابید. برای این کار به فایل‌های اینتا کد منتشر شده در سال 1401 مراجعه کنید.
  • حتما در تشکیل پرونده اطلاعات واقعی خود و کسب‌و‌کارتان را وارد کنید.
  • حتما نسبت به تعیین اینکه مشمول مالیات ارزش افزوده هستید یا خیر اقدام کنید. چراکه عدم انجام تکالیف مالیات ارزش افزوده و عدم ارسال مالیات ارزش افزوده آن منجر به جرایم سنگین و بدهکار شدن شما به سازمان خواهد شد.
  • اگر کسب‌و‌کار نوپا در سال اول هستید، به غیر از مواردی که در گروه اول مشاغل ذکر شده‌اند، جزو گروه سوم مالیاتی به شمار می‌آیید. در این حالت باید نسبت به انجام تکالیف گروه مالیاتی خود اقدام کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر حتما مطالب راجع به “گروه بندی مشاغل مالیاتی” را مطالعه کنید.

 

جمع بندی

ما در این مقاله تلاش کردیم صفر تا صد مالیات کسب و کارهای اینترنتی را به شما توضیح دهیم. از تعریف این نوع مالیات گرفته تا نحوه محاسبه و پرداخت آن، تمام اطلاعات به شما ارائه شد. با این حال مشاغل مالیاتی همواره ریزکاری‌های خاص خود را دارند که می‌توانید با توجه به آنها، مبلغ پرداختی مالیات را کمتر کنید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره های : 9909087-0992 یا 77653794-021 ارتباط برقرار نمایید و از مشاوره کارشناسان حرفه‌ای و با تجربه ما بهره‎‌مند شوید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *